Finalen i Årets Guldkorn!

Betygsätt den här artikeln
(3 röster)
Finalen i Årets Guldkorn!

Äntligen final! Våra fem finalister har tillverkat sina bidrag utifrån temat De fyra elementen och juryn ska nu göra sin bedömning. Finalistbidragen ställs ut på Precious-mässan och vinnaren av 25 000 kronor presenteras under Precious Gala Dinner.

Kreativiteten och kvaliteten på årets skisser har verkligen imponerat, och i år var även första gången finska guldsmeder kunde delta i tävlingen. Vi fick in många unika och personliga bidrag – på helt olika typer av smycken och korpusföremål. Efter ett noggrant urval gick våra fem finalister vidare och fick tillverka sina smycken. Det här är resultatet: 

Juho-Heikkilä

Juho Heikkilä 

Ålder: 26 

Sysselsättning: Guldsmed

Material: Gult guld 14 k och 18 k, silver och 5 spineller

Beskrivning: Space Dragon är ett hänge i silver och guld i form av en drake med fem spineller. Fyra av dessa stenar står för De fyra elementen. Den femte stenen representerar Det femte elementet – oändligheten – som antikens filosofer senare inkluderade i teorin om De fyra elementen. Draken vaktar De fyra elementen och lever själv i oändligheten. Det är därför hon är placerad ovanpå Det femte elementet. 

Arbetsprocessen: Jag började jobba med halsbandet på min systers bondgård i Sastamala i Finland och att ha djuren som sällskap gjorde under för den kreativa processen. Det var några mindre svårigheter vid tillverkningen av de tredimensionella delarna i designen men det gick bra till slut. Space Dragon har gjort mig till en bättre hantverkare och jag ser därför projektet som en succé. 

 Elise-Elwin

Elise Elwin 

Ålder: 27

Sysselsättning: Guldsmed 

Material: Silver och rött guld

Beskrivning: De fyra guldskivorna står för De fyra elementen och silverskivorna emellan representerar de ämnen och den balans de skapar mellan sig. Det viktigaste vid tillverkningen var att jag hade rätt mått på alla skivor. Jag ville ha en elegant rörelse i smycket och lade mycket tid på att rita för att få fram rätt proportioner. 

Arbetsprocessen: Jobbet har till största del bestått av att såga, borra och göra fina ytor. Det var väldigt noga att måtten stämde. Jag ville inte att det skulle glappa eller se för löst ut någonstans. Det roligaste var när alla delar (192 stycken) äntligen var klara och jag fick bygga ihop halsbandet. Som lås valde jag ett osynligt bajonettlås då jag inte ville störa rörelsen. Det mest nervösa var i slutet då jag skulle löda sista skivan med låset. Det behövde bli tight men fick samtidigt inte smälta något. Allt gick vägen och jag är så nöjd med slutresultatet.

 

Anton-leivo

Anton Leivo

Ålder: 29

Sysselsättning: Student

Material: Guldtråd, kol, topas

Beskrivning: Jag ville föra De fyra elementen så nära bäraren av ringen som möjligt. Kolet inuti guldspiralen kommer att lämna ett märke, dofta bränt och vara en taktil upplevelse. Det brända träet påminner om jord, ihåligheten om vinden och de glittrande stenarna om vatten. 

Arbetsprocessen: Temat De fyra elementen berörde mig mycket och speciellt elementet eld. När jag hade gjort klart ringen var det enda passande namnet för den: Phoenix. Hela arbetsprocessen var full av utmaningar och ringen steg bokstavligen upp ur askan. Några dagar innan deadline föll hela ringen isär och blev totalt förstörd. Fruktansvärt pinsamt! Jag börja om helt från början med bara timmar på mig. Men jag visste att jag verkligen ville göra den här ringen och förflytta gränserna för hur man traditionellt ser på smycken. Konceptet var ganska nytt, spännande och modernt men rätt mycket huvudvärk när det kom till det tekniska utförandet. Jag visste vad jag ville och hur jag ville ha det men processen och materialets begränsningar var det som bestämde hur slutresultatet skulle bli. Den här processen har lärt mig en hel del om ödmjukhet. Men jag är verkligen glad över slutresultatet och att jag lyckades skapa en ny ring efter att den första ringen pulveriserades till aska. 

 Annelie-wihlborg

Annelie Wihlborg 

Ålder: 28

Sysselsättning: Medicinsk sekreterare och hobbysmed

Material: Silver och swarovskikristaller 

Beskrivning: Regnmolnet knyter samman alla elementen med varandra. Vatten är eldens motpol, regnmolnet kan inte skapas utan hjälp av luften och vinden och jorden kan inte skapa liv utan vatten. Eftersom jag är väldigt förtjust i broscher så kom det sig naturligt att mitt bidrag skulle bli just en brosch – att den dessutom kan användas som hårsmycke gjorde det ännu roligare. 

Arbetsprocessen: För att repoussera molnet till en mjuk och organisk form gjorde jag två egna punsar av trä, en oval med rundad yta och en lite kantigare som jag kunde jobba fram tydligare former med. Jag gjorde en modell av molnet i mässing, och insåg då att den storlek jag trodde att jag ville ha inte alls kändes rätt. Molnet blev för tungt och klumpigt och jag valde därför att göra molnet lite mindre. Molnets yta i sin tur är smärglat och kratsat för att försöka skapa en mjukhet. Eftersom jag var ute efter en lätt känsla i designen valde jag så tunna kedjor som möjligt att hänga regndropparna på. Med det följde den största utmaningen – att på ett snyggt sätt löda fast kedjan i ”dropparna”. Jag fick göra om detta moment både i huvudet och på arbetsbänken många gånger … Det var också första gången jag gjorde ett eget broschfäste, vilket även det var en lärorik utmaning.

 

Jori-Vilhunen

Jori Vilhunen

Ålder: 29

Sysselsättning: Guldsmed

Material: Silver, guld, topas 

Beskrivning: Där jag kommer ifrån i Finland täcks skogsmarken av lavar och det blev min inspiration för halsbandet. Lavar är väldigt känsliga mot föroreningar och där de växer är luftkvaliteten god. Den lavettslipade blå topasen representerar elementet luft. Lavar klarar väldigt torra förhållanden men behöver ändå vatten för att överleva. Den brilliantslipade vita topasen står för vattnet som en daggdroppe på lavarnas silverblad. En del av halsbandet har en guldplätering som representerar glödande eld. Bredvid guldpläteringen är lavarna mörkt oxiderade med en ruffare textur efter att elden svept över dem. Halsbandet symboliserar livets kretslopp där elden rör sig mot levande lavar och lämnar brända efter sig. Bredvid askan växer nya lavar upp ur jorden. Precis som kretsloppet ser ut i naturen. 

Arbetsprocessen: Tiden var min största utmaning eftersom jag skulle ta examen och skriva min examensuppsats under samma period som skisserna till tävlingen skulle in och smycket tillverkas. När uppsatsen var klar hade jag ett par veckor när jag kunde låna skolans verkstad och sedan hade jag sådan tur att jag fick låna en kompis verkstad där jag satt all ledig tid. Dagen före deadline blev jag klar och hela projektet var en svettig kamp mot klockan men jag är väldigt nöjd med resultatet. 

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser