Rådiamanter - en växande trend

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Rådiamanter - en växande trend Ringen ”Raw” från Malin Ivarsson

Rådiamanter blir ett allt mer populärt inslag i smycken. Till skillnad från dess slipade form ger råa diamanter ett organiskt, naturligt, och lite jordigt uttryck. Den som skaffar sig ett smycke med rådiamant vet också att smycket är unikt med en sten formad av naturen själv.

Guldsmeden Malin Ivarsson är en av de som använder rådiamanter i sitt smyckesskapande. Hon har svarat på några frågor kring ämnet:

Hur kommer det sig att du valt att arbeta med rådiamanter?

– Jag har valt att använda råa diamanter i smycken då jag tycker att den råa formen är väldigt fascinerande och ger ett lite mer naturromantiskt och unikt uttryck än slipade diamanter.

– Då jag läst en del geologikurser är jag väldigt intresserad av hur olika stenar bildas och hur naturen själv skapar olika kristallformer hos olika mineraler. Diamanten kan ju till exempel bilda formen av en kub eller oktaeder helt naturligt! Så fantastiskt!

Vad tror du om användandet av rådiamanter inom den närmsta framtiden? Är det en trend som kommer bli större?

– Jag tror användandet av råsten överlag kommer att öka. Det finns så fantastiskt mycket fina råstenar i olika former och att kombinera en råsten med ett glänsande guldsmedsarbete tycker jag skapar en så otroligt fin kontrast. 

Malin-Ivarsson-rådiamant-ring

Vilken sorts smycken tror du att man främst kommer att använda rådiamanter till?

– Jag tror att råa diamanter främst kommer bli populärt i ringar och då tänker jag faktiskt mycket på förlovnings- och vigselringar. Jag har haft flera kunder som tyckt att en vanlig briljantslipad diamant blir för ”sockersött” och då har de tyckt att rådiamant varit perfekt. Dessutom blir ingen råsten den andra lik så kunderna blir ju på så vis unika med sin ring.

Vad är skillnaden med att jobba med rådiamanter jämfört med slipade diamanter?

– Skillnaden att arbeta med slipade jämfört med råa diamanter tycker jag till stor del handlar om uttryck. Briljantslipade diamanter är ju en klassiker medan en rådiamant känns lite mer edgy. I mina Raw-ringar använder jag ljusgrå, translucenta diamantkuber och just när man väljer en diamant som inte är transparent så kan man få en 1-carats ring till ett väldigt bra pris.

Ett annat svenskt smyckesmärke som valt att arbeta med rådiamanter är Baumgarten Di Marco som drivs av Lisa von Baumgarten och Jenny Kask. Rådiamanten spelar en central roll i varumärket och då är det rådiamanten som blir över vid diamantslipning som man arbetar med. På så vis kan man på ett hållbart sätt ta tillvara på hela stenen. 

Baumgarten DiMarco

 

Annie Bengtson, ordförande på Sveriges Gemmologiska Riksförening, menar att efterfrågan på diamanter generellt sett har ökat och att de oslipade rådiamanterna blivit ett mode i sig. Hon tillägger att det finns en större tillgång på diamanter då det kommit fram fler fyndigheter än vad som fanns tidigare.

Vad tror du att vi kommer att se för sorts användning av rådiamanter i smycken?

– Jag anser att efterfrågan kommer att stiga och att de kan användas till alla typer av smycken. Jag tycker att rådiamanter är fantastiskt vackra så som naturen skapat dem. Man kan hoppas på många nya, roliga designer på rådiamanter. Det är en rolig marknad!

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser