fbpx

Inhorgenta i München - ett inspirerande mässa med smycken och klockor

Inhorgenta i München är ett inspirerande mässa med smycken och klockor, ädelstenar, verktyg, maskiner, föredrag – och ett prestigefyllt pris: Inhorgenta Award.
Detdukadebordet Inhorgenta award2024
Det dukade bordet - Inhorgenta Award 2024.

Konsten är serverad!

Ett vackert dukat bord drar blickarna till sig: Bidragen i Inhorgenta Award ligger konstfullt ”serverade” på tallrikarna. En pantercollier som borde få Cartier att blekna av avund, en opal som sätter fart på fantasin, en ring med en diamant som synes sväva ovanför handen… Det är svårt att inte stanna till.

En designtävling är förstås ett ypperligt sätt att visa upp sina färdigheter och nå ny publik – och för oss betraktare att ta del av exceptionella skapelser. Även om High Jewelry och lyxklockor (de senare i en ny kategori för i år) ligger utom räckhåll för de flesta av oss, kan man låta sig förtjusas och inspireras – liksom av ett konstverk. Personligen finner jag det också intressant att se hur andra ser, uppfattar och bedömer smycken.

– Inhorgenta Award är vårt sätt att tillhandahålla en fantastisk scen för exceptionella skapelser från smycken, klockor och ädelstensindustrin – oavsett om det är ett smycke av en nykomling, ett speciellt smycke av ett etablerat varumärke, förklarar Stefan Rummel, VD för Messe München.

De vinnande bidragen presenterade under en galakväll, utvalda och bedömda av en internationellt sammansatt jury, med bland andra den välkände brittiske designern Stephen Webster och den lika välkända smyckeinflueraren Katerina Perez. Eftersom själva mässan firade 50 år, glittrade förstås festen lite extra.

 

Inhorgenta Award 2024 – De vinnande bidragen

“Design Newcomer of the Year”

Vad: Kategorin för unga talanger med egentillverkade smycken. Den kanske mest intressanta kategorin; den ger en hint om framtiden. Juryn bedömer kvalitet, kreativitet samt utförande.

Vinnare & Motivering: Thea Thiessen övertygade juryn med modern och kreativ design.

Design New comer TheaThiessen
Design New comer-Thea Thiessen övertygade juryn med modern och kreativ design.

”Best in High Jewelry ”

Vad: Här bedömer man smycken av äkta material (guld, platina, pärlor och ädelstenar) med extravagant design och högkvalitativt hantverk, med ett detaljhandelspris från 30 000 euro. En signifikant del av arbetet ska vara tillverkat för hand.

Vinnare & Motivering: Australiska Autore (som både är pärlodlare och juvelhus och faktiskt vunnit Inhorgenta Award en gång tidigare) vann med sitt ”överdådiga men bärbara” halsband ‘The Enchantress’. En orm prydd med olika ädelstenar samt keshipärlor, som Autore blivit berömda för att använda. Keshipärlor saknar till skillnad från vanliga odlade pärlor kärna, och är det närmaste man komma en naturlig pärla.  Den samling som användes till det här halsbandet tog visst åtta år att samla ihop.

Autore är en favorit även hos mig. Inte alltid för designen, men de har en passion och omsorg för naturen och havet – och pärlorna förstås. Autore har alltså egna pärlfarmer, på Australiens nordvästra kust samt i Indonesien och man ser de vackra south sea-pärlorna som en gåva från naturen, därför behandlas de också med den största respekt.

High Jewellery Autore
Australiska Autore (som både är pärlodlare och juvelhus) vann med sitt ”överdådiga men bärbara” halsband "The Enchantress".

“Fine Jewelry of the Year”

Vad: Äkta smycken med detaljhandelspris från 2 000 euro.

Vinnare & Motivering: Hans D Krieger med sina såväl ergonomiska som eleganta diamant-örhängen.

”Designer of the Year”

Vad: Klassen för extraordinär design.

Vinnare & Motivering: Yana Nesper belönades för rena enkla linjer och innovativt tänk: Collieren LOVE är en kombination av hårt, mjukt och går att bära på tre olika vis. ”Less is often more… Pure and simple innovative design and a super concept”, tyckte juryn.

Fine Jewellery Hans D Krieger
Hans D Krieger med sina såväl ergonomiska som eleganta diamant-örhängen.
Designer Of The Year LOVE collier Yana Nesper
Collieren LOVE är en kombination av hårt, mjukt och går att bära på tre olika vis.

”Fashion Jewelry ”

Vad: Modesmycken med priser upp till 2 000 euro.

Vinnare & Motivering: Det lekfulla halsbandet ”Ms Roxy” från Seinerzeit Flora & Fauna vann juryns hjärta: ”Ett absolut It-smycke”. Djurvärlden är extra populär nu.

”Gemstone Design of the Year”

Vad: Kategorin för ovanliga färgstenar och extraordinär slipning och design.

Vinnare & Motivering: Josef Michelas Boulder-opal med mönster av ett bergslandskap satte i gång fantasin hos juryn.

En Boulder-opal är en variant av opal från Australien, där opalen sitter på en annan sten, en så kallad ”Ironstone” som är en bergart med högt järninnehåll. I vissa fall (och beroende på slipning) ligger opalen som ett lager ovanpå järnstenen och i många fall har opalen trängt in i mindre sprickor och bildat magiskt fina mönster.

 

Fashion Jewellery Seinerzeit FloraFauna
Det lekfulla halsbandet ”Ms Roxy” från Seinerzeit Flora & Fauna vann juryns hjärta.
Gemstone Design of the Year
Josef Michelas Boulder-opal med mönster av ett bergslandskap satte i gång fantasin hos juryn.

”Watch Design of the Year”

Vad: Kriteriet är ett innovativt koncept och oberoende design med högt igenkänningsvärde.

Vinnare & Motivering: Porsche Design med sin Chronograph 1 Utility – Limited Edition, bedömdes ha ett särskilt kraftfullt och sportigt uttryck.

 

”Luxury Watch of the Year”

Vad: En ny kategori för i år som omfattar mästerliga mekaniska armbandsur, med detaljhandelspris från 5 000 euro.

Vinnare & Motivering: Anton Manufaktur Edition från Lang & Heyne imponerade på juryn inte bara när det gäller urverket och  hantverket, utan också när det gäller materialen som användes.

Watch Design of the Year
Porsche Design med sin Chronograph 1 Utility – Limited Edition.
Luxury Watch Lang Heyne Manufaktur Edition Anton Lang Heyne
Anton Manufaktur Edition från Lang & Heyne imponerade på juryn inte bara när det gäller urverket och hantverket, utan också när det gäller materialen som användes.

På önskelistan: ”Sustainable Jewelry Design Award”

Ännu finns ingen ”Mest hållbar”- kategori men jag kan inte tro annat än att en sådan kommer att dyka upp framöver. Hållbarhetsaspekten spelar en allt större roll i branschen – det visade inte minst alla föredrag som hölls under mässdagarna. Inom ”Trendfactory” delar diverse experter med sig av sina kunskaper och erfarenheter, och i år låg fokus på hållbarhet (och detaljhandelns framtid). Lyx och hållbarhet är till synes motsägelsefullt, men det finns vägar att gå. En hållbarhetsexpert uttryckte det enkelt och rättframt: ” Sustainability is treating the world as if we planned to stay.”

Tips: Föredragen går att se och lyssna till här:

Mitt nomineringstips: Claudia och Malte Schindler, grundare av Noën, som länge har arbetat med fairmined- och fairtradecertifierat guld.

Noën finns förresten hos vissa återförsäljare i Sverige.

Kinas Award

Oavsett hur välrenommerad en jury än är, visst tycker man lite olika…. Här är några av mina favoriter.

Svävande briljans

Niessing är kända för sina ”Tension-ringar”, där en diamant  hålls på plats med enbart anspänning och liksom flyter ovanför handen. Den här  mjukt skulpturala modellen kan man vända och vrida på och därmed bära på två olika sätt – antingen så att bågarna korsar fingret, eller så liksom nästlar de sig in mellan fingrarna. Ringen var nominerad i Fine jewelry-klassen, Inhorgenta Award.

 

Fine Jewellery Niessing Spannring Ara Niessing Manufaktur
Niessing är kända för sina ”Tension-ringar”, där en diamant hålls på plats med enbart anspänning och liksom flyter ovanför handen.

En ny panter

Jag föll handlöst för Niklas Vailts halsband ”Bagheera ”, som tävlade i kategorin för nykomlingar. En elegant, cool och smidigt funktionell collier i silver. Cartier –se upp!

Design Newcomer Niklas Vaitl
En elegant, cool och smidigt funktionell collier i silver gjord av Niklas Vailts.

Ovanligt sällsynt

Ädelstenskategorin måste vara den absolut svåraste att bedöma i Inhorgenta Award. Det är alltså kategorin för ovanliga färgstenar och extraordinär slipning och design. Således måste man ta både sten och människa i beaktande, det vill säga stenens förekomst och egenskaper samt  hur skicklig människan är att ta vara på dess egenskaper. Kanske bordet de dela upp klassen i tre delar…

Jag föll förvisso också för de fantasieggande opalerna – men den obehandlade  paraibaturmalin från Arnoldi International träffade mig rakt i hjärtat. Jag har ett särskilt förhållande till paraibaturmaliner, och  efter att ha pratat med Rene Arnoldi ( så engagerande för övrig) förstår jag HUR ovanlig denna var.

 

ParibaTourmaline, Arnoldi International.

Elegant vardag

På senare tid har jag tänkt långa, eleganta halsband till en vardaglig outfit. Som det här diamanthalsbandet med två droppformade tanzaniter från Schreiner Fine Jewellery, som skulle vara fint till, ja säg jeans och en kavaj. Det kanske är som att svära i kyrkan, och jag skulle naturligtvis aldrig ha råd… Men fint skulle det vara.

High Jewellery Drop Shaped Cabochon Necklace Schreiner Haute Joaillerie
Diamanthalsband med två droppformade tanzaniter från Schreiner Fine Jewellery.
High-Jewelry-Crab-Earrings ”High Jewellery of the Year”
Tips!

Vill du se de spännande förändringarna inom smyckesvärlden kan du ta del av vår omfattande rapport från förra årets Inhorgenta-mässa, här. Följ gärna Aurumforum på Instagram och Facebook för snabbast uppdatering vid nya artiklar.

Relaterade artiklar

Samtal i slutspelstider

År 1985 startade Michael Hamma och Hedvig Westermark Smide och Form i en liten lokal...

girl-holding-pearl-necklace

Vad bär barn?

Vi som finner stor glädje i att uttrycka oss genom smycken vill naturligtvis att även...

Halssmycke-i-labradorit-och-silver-av-Pernilla-Sylwan

Fyrtal i labradoritmagi

Ädelstenen labradorit har inget med hundar att göra men allt med skönhet. Louise Michaelsson beskriver...

Brudkrona-i-silver-av-Lars-Arby-foto-Lars-Edelholm

Silver på Waldemarsudde

Under våren och sommaren mellan den 25 april och 22 september 2024, visas en utställning...

vaxla-ringar-vigselringen

Vigselringens historia – från hampa till guld...

Våren är lika med bröllopstider och vigselringar som är bröllopssymbolen nummer ett. Men hur kommer...

Armring i silver med vita och blå briljantslipade diamanter

Stel stämning

Visst är det trevligt med mjukt och följsamt men nu är tiden inne, eller tillbaka...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR