5 tips till den perfekta förlovningsringen

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
5 tips till den perfekta förlovningsringen

En del blir lyckligt överraskade med att få drömringen placerad på fingret, men de flesta av oss är trots allt med i beslutet om ring. Vad är viktigt att tänka på när kanske livets viktigaste smycken ska inhandlas - förlovnings- och vigselringen? Valen är i princip oändliga -  med eller utan ädelsten? Rött eller vitt guld? 

Vi har satt ihop en guide som hjälper dig med vad du ska tänka på innan ditt köp! 

1. Sätt dig själv i fokus

Vilken ring vill du ha? Du kanske redan har drömringen uppskissad i din fantasi? Då kan du, tillsammans med en guldsmed designa din egen ring. Det viktigaste är att du känner dig fin och bekväm i din ring, du ska ju förhoppningsvis bära den resten av livet. Med det sagt är den praktiska aspekten något som lätt slingrar ur tanken. Vi rekommenderar att du anpassar köpet efter din vardag - ringen bör fungera på såväl ditt jobb som på din fritid.

Tänk inte för mycket på att den ska matcha din partners ring. Vill ni att ringarna ska matcha kan ni istället lägga till en dold symbol, eller varför inte fatta in månadsstenen till ert bröllopsdatum någonstans i ringarna, kanske att så att de endast visas mot er.

Bilder och inspiration: Välj rätt ringmodell – stor guide om vigsel- och förlovningsringar

8012f255a337782bffaadea968723f36 L

2. Satsa på hållbarhet

Din ring kommer att utsättas för en hel del slitage då den ska bäras varje dag i många år, så välj en ring som är tålig och av hög kvalitet. Platina och guld (rödguld, vitguld och roséguld) är väldigt hållbara material, likaså titan och palladium som blir allt mer populärt. Silver är ett mjukare material vilket medför sämre hållbarhet, det oxideras även med tiden.

Att diamanter är den klassiska ädelstenen i förlovnings- och vigselringar är inte heller en slump. Det är nämligen den hårdaste ädelstenen. Om budgeten trots allt säger nej till diamant kan du här läsa om andra vita ädelstenar

Bestämmer ni er för vitguldsringar kan du läsa denna artikel om  rodiering av vitguld - något som guldsmeden ofta gör på vitguldssmycken för att ge önskad vithet.

Mer om de olika materialen: Så väljer du rätt material till ringen med stort R

e1e1ad60f07c4aa3ccbcb2973e9d7007 L

3. Förbered dig väl

Prova många olika modeller för att bilda dig en uppfattning av vad du gillar och trivs med. De flesta guldsmeder har egna kollektioner med unika smycken som du inte ser någon annanstans.

Ska det vara en slät ring, en solitärring (enstensring) eller en alliansring med flera ädelstenar? Stressa inte fram ett beslut, låt valet ta den tid du behöver. Om du vill ha en ring med ädelstenar, läs på lite om kvalitet och slipning så du känner dig väl förberedd.  

4. Ta råd av kunniga experter

När du besöker en guldsmedsbutik var inte rädd för att fråga dig fram, inga frågor är dumma! Personalen som finns på plats är där för att ge dig deras bästa tips och råd.

Allas händer ser olika ut och därför passar vi olika bra i olika modeller. Till exempel finns en tumregel som säger att du med små händer eller korta fingrar med fördel väljer en tunnare ring, och vice versa. 

Bilder och inspiration på olika modeller: Här är säsongens förlovnings- och vigselringar 

 83a9554230ed6e6cccfe522a2a4bd53e L

5. Dags att träffa guldsmeden

När du känner dig förberedd och har en tanke med hur ringen ska se ut är det dags att boka in en konsultation med en guldsmed. Förutom att ringens utseende blir precis som du önskar kommer även passformen att anpassas efter ditt finger, vilket gör ringarna helt unika och perfekta.

Ofta tar guldsmeden en symbolisk summa för konsultation som du sedan får tillbaka om du väljer att tillverka ringen där.

 

Använd dig av en guldsmed med rätt kompetens. Om du inte vet vart du ska vända dig, så vänd dig till en guldsmed som är medlem i Guldalliansen eller Guldsmedsmästarnas Riksförbund, där hittar du guldsmeder med mycket kunskap och erfarenhet.

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser