fbpx

Juvelerarens 4 bästa tips för att välja diamant

Diamantens fyra C

Hur ska man välja diamant? Många är vi som drömmer om vårt nästa diamantsmycke - som kan vara en diamantring, ett diamanthalsband eller ett par diamantörhängen. Ganska snart i din diamantjakt kommer du stöta på det som kallas “diamantens fyra C” - som är en bedömning av diamantens fyra kvaliteter. Men det kan vara klurigt att veta hur du ska välja mellan dem! Därför ger jag dig nu mina bästa insidertips - helt enkelt juvelerarens bästa tips för att välja just din perfekta diamant!
diamanter på glas

Att välja diamant

Tipsen i den här artikeln har jag skrivit ihop utifrån de avvägningar som vi juvelerare själva använder oss av när vi väljer diamant, men som de flesta utanför branschen inte känner till. Jag hoppas att du, efter att ha läst den här artikeln, kommer ha fått en liten inblick i diamantvärldens hemligheter!

1. Högre carat innebär inte alltid en dyrare diamant

Storleken på diamanter är det som i smyckesvärlden anges i carat. Carat (CT) är en vikt där en carat är en femtedels gram, alltså 1 CT = 0,2 g. Ju mer diamanten väger, desto mer värdefull är den – eftersom stora diamanter är ovanliga i naturen.

Men det är inte alltid som en 1.5 CT diamant är dyrare än en 1 CT diamant. Det har att göra med diamantens andra tre kvaliteter (de övriga tre C:na). Det är nämligen lättare att hitta en stor diamant i naturen som har lite inneslutningar (interna bristningar kan man säga, som har uppstått naturligt under de miljarder år som diamantkristallen vuxit) än en som är helt kristallklar. Därför kan en kristallklar 1 CT diamant ha högre pris än en 1.5 CT diamant som har inneslutningar.

På samma sätt är det vanligare att hitta en stor diamantkristall i naturen som har en lätt färgbrytning åt något håll, än att skilja ut en diamant som är perfekt färglös. Därför skiljer priset mycket mellan diamanter beroende på vilken färg den har.

Vilken diamant du själv vill välja har helt enkelt att göra med vilka egenskaper du värderar högst! Vill du ha en maffig, stor diamant med hög carat eller en mindre som är kritvit och klar som en vattendroppe?

välja diamant carat

2. Vitast färg innebär inte alltid en synligt vackrare diamant

Den som någon gång investerat i ett diamantsmycke har med största sannolikhet sett skalan som anger diamantens färg – det av de fyra C:na som kallas  “Colour”. Faktum är att här refererar man till avsaknad av färg. En kemiskt perfekt diamant har ingen färg alls, som en vattendroppe. En sådan benämns med bokstaven D och det är den mest värdefulla diamantfärgen. Därefter följer bokstäverna alfabetet, där E och F också anses färglösa. Därefter går det utför ända ner till Z, som är den minst värdefulla färgen med en märkbart gul eller brun nyans.

I Sverige är det vanligt att prata i termerna River, Top Wesselton och Wesselton istället, där River motsvarar D och E, Top Wesselton motsvarar F och G och Wesselton motsvarar H.

För ett otränat öga är det nästintill omöjligt att se skillnad på en diamant med färg D och en diamant med färg H

Ofta tror många att de till varje pris bör välja den allra vitaste diamanten, för att den verkligen ska vara vacker och se vit ut. Faktum är dock att för ett otränat öga är det nästintill omöjligt att se skillnad på en diamant med färg D och en diamant med färg H. För de allra flesta ser de identiska ut!

Även här kan det alltså, om man har en budget att förhålla sig till (vilket de flesta av oss har), löna sig att bestämma sig för vad man själv vill prioritera. Vill du hellre ha en större sten med vackrare slipning, eller en mindre diamant som enligt certifikatet är “vitare” – en skillnad som inte kan urskiljas med blotta ögat? Bara du bestämmer vad som är viktigast för dig!

diamantringar colour
En diamant kan komma i flera olika färger. Här ser vi vackra ringar med vita, chokladbruna och champangediamanter. Bild: Mumbaistockholm/ Clara Lidström.

3. Många juvelerare är beredda att kompromissa med klarheten

Klarheten, eller “Clarity”, är det tredje av de fyra C:na. Med en diamants klarhet syftar man på antalet och synligheten av inneslutningar och interna bristningar i en slipad diamant. Ordet inneslutningar låter värre än det är. Faktum är att när diamantgraderingsinstituten synar och bedömer stenens inneslutningar så gör de det med 10 gångers förstoring. Det innebär att en diamant med inneslutningar fortfarande kan vara kristallklar för blotta ögat!

Många juvelerare är beredda att välja bort en hög klarhet

Det finns sex olika klarhetsgrader: Flawless, Internally Flawless, Very Very Slightly Included, Very Slightly Included, Slightly Included och Included. Av de sex klarhetsgraderna så kan endast den sjätte graden – Included – skönjas med blotta ögat av det otränade ögat. För alla andra kvalitetsgrader behöver man använda lupp. Av denna anledning är många juvelerare beredda att välja bort en hög klarhet. Istället får de en högre färg, slipning och kanske framförallt carat – utan att för den skull spräcka sin budget. Vad känner du själv? Påverkar det här vilken klarhet du väljer?

ring med en stor klar diamant
För dig med ett otränat öga, så är det endast diamanter med klarhetsgraden "Included" där du med blotta ögat kan se inneslutningarna.

4. Slipningen spelar en större roll än många tror

Förutom klarheten så är antagligen slipningen (“Cut”) den av de fyra C:na som är mest missförstådd utanför smyckesvärldens innersta krets.

Slipningen av en diamant avgör vilken form den får som ädelsten. Till exempel rund som en briljant, fyrkantig som en princess, eller rektangulär som en baguettediamant. Däremot, när vi talar om slipningens kvalitet, som är den som anges i certifikatet och som avgör priset på en viss diamant, så menar man proportionerna och vinklarna och hur väl de sammanfaller med de optimala för just den slipningsformen.

Den kan även uppfattas som “död” och mindre exklusiv eftersom den inte reflekterar ljus på samma sätt

Om en briljantslipad diamant (som är den absolut vanligaste slipningsformen) är slipad med låga vinklar och sämre proportioner till exempel, så gnistrar den mindre än en annan briljant med optimala vinklar. En diamant som gnistrar mindre ser ofta både mindre ut i storlek (CT) och den kan även uppfattas som “död” och mindre exklusiv eftersom den inte reflekterar ljus på samma sätt.

Många juvelerare som letar efter en diamant att fatta i ett smycke åt sig själva tittar noga på slipningen och letar efter den slipning som får stenen att bokstavligen framstå i sitt bästa ljus!

Välja diamant till ring
Tänka till lite extra nästa gång du ska välja diamant till ditt smycke. Vilket av de fyra C:na är viktigast för dig?

Välja diamant sammanfattningsvis

Jag hoppas att de här fyra tipsen har gjort dig ännu lite mer bevandrad i diamanternas härliga värld. Och att du nu känner dig tryggare i din egen förmåga att bedöma vilken diamant som är rätt för just dig. Mitt mål är att låta dig ta del av tips och knep som du kanske inte hittar överallt annars och som kommer hjälpa dig ta några steg närmare ditt nästa, magiska diamantsmycke!

Välj vilka C:n som är viktigast för dig

Jag upplever att bland gemene man som går in i smyckesbutiker och hos juvelerare för att investera i diamantsmycken, så finns en tro att man måste ha en diamant som slår så högt som möjligt på alla fyra C:na. Men faktum är att om man letar efter en helt perfekt diamant så får man leta länge! Om du istället lär dig vilka av de fyra C:na som är viktigast för dig, så kan du vara både smartare i ditt val och få mer diamant för din budget. Ju mer du kan själv, desto mer självständig kan du bli i ditt diamantletande och du kan ta säljarens råd med en nypa salt.

Därför kan det vara listigt att göra som branschfolket och tänka till lite extra när du väljer din nästa diamant

Om du vill ha en stor smaragdslipad diamant så kanske klarheten är viktigare än färgen (eftersom en smaragdslipad diamant går att se rakt igenom). Medan inneslutningarna i en briljantslipad diamant kanske täcks så bra av de gnistrande facetterna att du kan nöja dig med en lägre klarhet och istället kan satsa på en högre carat.

Den kvalitet din diamant har på de fyra C:na står i certifikatet som du får med, och kanske är det därför som många tror att de bör ha så höga “scores” som möjligt? I själva verket kan flera av dessa kvalitetsskillnader inte urskiljas med blotta ögat (vilket du nu har lärt dig i den här artikeln). Därför kan det vara listigt att göra som branschfolket och tänka till lite extra när du väljer din nästa diamant. Vad är du beredd att betala extra för och vad kan du lämna åt någon annan att betala extra för istället?

Tips!

Följ oss på Instagram och Facebook för en veckodos av härlig smyckesinspo! Gillade du den här artikeln? Då kanske du även kommer gilla ”5 tips för att bygga en basgarderob av smycken”.

 

Cecilia Kores Mumbaistockholm
Om Cecilia Kores

Cecilia Kores driver det äkta smyckesvarumärket Mumbaistockholm, som grundades 2014. Cecilia är en smyckesdesigner som brinner för att utbilda kring äkta smycken och ädla stenar, och för att guida kvinnor och män till att bygga deras egna, personliga smyckesgarderober. Hon är initiativtagare till och programledare för Smyckespodden och den engelskspråkiga systerpodden The Jewelry Podcast. Följ Cecilia på hennes instagram @thejewellerydesigner.

Relaterade artiklar

Sebastian Schildt ring i platina med diamanter

Fria associationer kring ädelmetallen Platina

Om platina inte vore en ädelmetall, vem vore den då? Louise Michaelsson associerar fritt i...

Länkarna i 18k guld av Barbro Littmarck för WA Bolin kan bäras både som en lång kedja och en kedja och ett armband. Foto Uppsala Auktionskammare

Juvelfrukost på Uppsala Auktionskammare

December är månaden för morgonmys i familjens sköte med julkalender, luciamorgon och julotta. Inga gulliga...

Syntetiska eller äkta diamanter

Syntetiska eller äkta diamanter med Lie Lundberg

Lie Lundberg från Sveriges Gemmologiska förening vet det mesta som är värt att veta om...

Byggarbetsplatsen blev en safirgruva.

Spårbar ädelstensbrytning med Johannes Orstadius

Vilka är fördelarna och nackdelarna med småskalig ädelstensbrytning och vilka effekter kan den få på...

Jugendbrosch gammalslipade diamanter Kaplans

Gammalslipade diamanter

Aurumforum har letat i arkiven och hittat denna artikel, skriven av Kina Andersson, om gammalslipade...

Ring i 18k guld med citrin.

Julia Maria Künnap – Estländsk ädelstenskonst

Julia Maria Künnap är smyckekonstnären som slipar ädelstenar så att de ser ut att vara...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR