fbpx

Vigselringens historia - från hampa till guld och diamanter

Våren är lika med bröllopstider och vigselringar som är bröllopssymbolen nummer ett. Men hur kommer det sig att den – och särskilt diamantringen – blivit själva sinnebilden för evig kärlek? Aurumforum gör ett nedslag i vigselringens historia.
vaxla-ringar-vigselringen
I början av 1800-talet etablerades seden att växla två släta guldringar vid förlovningen samt att brudgummen därefter gav bruden en slät guldring vid vigseln. Foto: Freepik.

Det var en kärleksring …

De älskande tu står framme vid altaret. Lyckan är fullkomlig – nästan. Vigselringen är förvunnen…Panik uppstår! En rådig bröllopsgäst ingriper och tvinnar ihop en ring av tråd som brudgummen kan träda på sin bruds finger. Alla andas ut. Nu är paret gifta.

Det här är en charmig scen ur den lika charmiga brittiska tv-serien ”I vår Herres hage”. Men hur många andra sådana filmscener med tema ”Åh nej, var är vigselringen?” har vi inte sett? Scener som visar hur viktig vigselringen är för ett äktenskap. Vid den kyrkliga vigseln är ringen en del av ceremonin men de flesta som gifter sig borgerligt väljer också att bära en ring som bevis för kärlek och trohet.

Hur vigselringstraditionen såg ut i England när serien utspelade sig (1930-tal) vet jag inte –men den där tvinnade ersättningsringen minner om historiens  första vigselringar, som kan spåras tillbaka till de gamla egyptierna när de bytte ringar tillverkade av flätad vass eller hampa. Det var en ”kärleksring” och bars för att visa engagemang för varandra. Forntidens  egyptier placerade ringarna på det fjärde fingret på vänster hand eftersom de trodde att det fanns en kärleks-ven, ”Vena amoris”, som rann från det här fingret direkt till hjärtat. De såg också cirkeln som en kraftfull symbol, och den ändlösa cirkeln av en vigselring anses ju också  visa ett löfte om evighet. Efter Alexanders den Stores erövring av Egypten fortsatte bruket att ge bort kärleksringar i Grekland, många med sentimentala budskap ingraverade. Men det var  romarna som formaliserade traditionen att ge bröllopsringar. Bröllopskontrakt var ett bindande avtal och en ring användes som en fysisk symbol för detta kontrakt.

 

Vigselringen på vänster eller höger hand?

Här uppe i Norden räckte det länge med handslag för att förena ett par i äktenskap. Under förkristen tid var trolovningen det juridiskt bindande avtalet. Det var en affärsuppgörelse som slöts i sällskap med de båda trolovades släkter och anförvanter. När överläggningarna om brudpenningen var avklarade kunde trolovningen, eller fästningen, äga rum. Ända in på 1700-talet betraktades denna ceremoni som viktigare än vigseln. Det viktigaste momentet var handslaget i vittnens närvaro mellan man och kvinna, ett handslag som bekräftade den ömsesidiga avsikten att bli man och hustru.

Med tanke på detta, skulle man kunna tro att vi i Sverige liksom i de flesta andra länder i världen bär ringen på höger hand, en tradition sprungen ur just att avtal oftast beseglades med ett högerhänt handslag. Men det gör vi lustigt nog inte, vi har istället valt att gå i de gamla egyptiernas mer romantiska ”vena amoris”-spår och bär den på vänster hand. Vi är i gott sällskap av Finland, Storbritannien och USA.

Med kristendomen kom en helt ny syn på äktenskapet. Det var ett av den katolska kyrkans sju sakrament, en helig handling som fordrade kvinnans medgivande och som skulle beseglas med en ring, välsignad av prästen. Den nordiska sedvanan kom i konflikt med den katolska kyrkan, som ville göra anspråk på att delta i, eller till och med ta över, trolovningssceremonin.

1734 blev kyrklig vigsel den enda giltiga formen av äktenskap. Men gamla vanor är svåra att göra sig av med, och trolovningsceremonin med ringar levde parallellt med vigselakten. Nuförtiden har trolovningen mist sin juridiska betydelse och övergått till förlovning som är en privat överenskommelse mellan dem som avser ingå äktenskap.

vaxla ringar historia
I Sverige bär vi vigselringen på vänster hand, men i de flesta andra länder i världen bärs den på höger hand. Foto: Pxhere.

Vigselringens stilhistoria

Liksom med det mesta går det mode även i vigselringar. Ända fram till 1800-talet var ringarna ofta rikt dekorerade, prydda med ädelstenar och motiv i form av handslag, madonnor och hjärtan. På Nordiska museet i Stockholm finns några utsökta exempel, bland annat en delbar guldring med smaragd, safir, rubin, bergskristall och emalj. Stenarna bärs upp av två händer som håller varsitt hjärta. Inuti finns ett miniatyrskelett av guld (en symbol för döden) och det finns också en gravering: ”Den gud förenat skall ingen åtskilja”. Ringen har tillhört Sten Sture d.y och kan ha befäst hans trolovning med Kristina Gyllenstierna år 1511. En annan ring, från 1626, är tillverkad av guld och emalj och är delbar i tre skenor och har inskriptionen: ”GUDI WERRE HOS OS BODDA UTTI GLEDE OCH WODDE.”

I början av 1800-talet etablerades seden att växla två släta guldringar vid förlovningen samt att brudgummen därefter gav bruden en slät guldring vid vigseln. Vid vigseln byter då mannens ring status och övergår från att vara förlovningsring till att bli vigselring. Det här är också en sed vi är rätt ensamma om, i andra länder är det tvärtom: Det är bara kvinnan som får en förlovningsring och sedan får båda en ring under vigseln. Idag är det dock vanligt att den svenska mannen också vill ha en vigselring. Och vice versa. I USA har Tiffany & Co nyligen lanserat en förlovningsring för herrar.

Trolovningsring-nordiskamuseet-vigselringen
Trolovnings- och vigselringar hade länge rikt varierade former och dekorationer. Släta ringar började användas mer allmänt av borgerskapet först för 200 år sedan. För den som inte hade råd att skaffa eget fanns i många kyrkor både ring och brudkrona att låna eller hyra. Bilden visar en trolovningsring av guld och emalj från 1626. Finns på Nordiska museet. Foto: Ulf Berger/Nordiska museet.

Efter 1930-talet introducerades nyheter som alliansringar med briljanter och ädla stenar på skenan, efter utländsk förebild. Idag är de klassiska ringmodellerna för en vigselring den släta ringen, alliansringen (en modell där flera stenar sitter på en rad), enstensringen – och även carmoséringen (som också kallas halo-ring), en modell med en större sten och mindre omgivande stenar.  Oavsett modell, är det klassisk stil som oftast efterfrågas.

– För en ring som man vill bära för evigt, är det klassiskt vackra ringar som efterfrågas mest. En vacker solitär som skjuter upp, kanske med små delikata detaljer, och mjuka och rena linjer, säger Johanna Pietsch, vd för Engelbert.

Enstensringen må vara den mest efterfrågade, men många brudpar sig också utanför de traditionella spåren och vill ha unika ringar – ringar som speglas just deras kärlek. En annan viktig aspekt idag, är den hållbara, både ur miljösynpunkt och att ringen ska hålla att bära varje dag.

Ring-av-KJ.Design
”Välj den vigselring du själv gillar – följ inte modet och vad andra tycker. Och budgeten är så klart viktig”. Det säger Kristina Johansson, KJ Design. Här hennes ring i rött guld med turmaliner och diamanter.
Ring Aniara
”Aniara” är Atelier Ajours egenutvecklade alliansring. Den tillverkas efter önskemål i rött eller vitt guld och infattas med flandersslipade diamanter.

Diamanten i huvudrollen

Det har nog inte undgått någon att det är diamanten som rollen som kärlekens sten. De flesta som hör ordet förlovnings- eller vigselring associerar till just en ring med diamanter. Men varför? Svaret handlar om både äldre traditioner – och smart marknadsföring.

I sin bok ”Diamanter – Om en ädelstens historia från forntid till 1800-tal” berättar ädelstensexperten Jan O. Asplund att första gången det går att belägga att en diamant spelade en viktig roll samband med en vigsel, var 1475 när Constanzo Sforza och Camilla D ́Aragona gifte sig. Om någon ring med diamant förekom under vigseln är osäkert men i en serie miniatyrmålningar från bröllopet syns Hymen, äktenskapets gud i grekisk mytologi, klädd i en rock som har ett mönster föreställande diamantringar. Hymen står vid ett bord med två facklor som hålls ihop av en stor ring med infattad diamant. På bilden finns texten, ungefärligt översatt till svenska: ”Två facklor i ring av en eld. Två viljor, två hjärtan, två passioner. Förenade i äktenskap av en diamant.”

 

Stureringen 1-nordiskamuseet
Stureringen från Nordiskamuseet. Sture-ringen är en delbar guldring med smaragd, safir, rubin, bergs- kristall och emalj, från 1500-talet. Foto: Lisa Gartz/Nordiska museet.
Stureringen 2-nordiskamuseet
Stureringen- Stenarna bärs upp av två händer som håller varsitt hjärta. Inuti finns ett miniatyrskelett av guld - en symbol för döden. Den har inskriptionen ”Den gud förenat skall ingen åt- skilja”. Ringen finns att beskåda på Nordiska museet. Foto: Lisa Gartz/Nordiska museet.

Anno 1477 skedde det första dokumenterade utbytet av en diamantring i samband med vigsel. När Maximilian av Österrike och Mary av Burgund skulle gifta sig, gav Maximilians far en diamantring till Mary när hon lovat att äkta hans son. En andra ring utbyttes under själva bröllopet men det var en slät guldring (utan infattade diamanter eller andra ädelstenar).

Symbolismen med den sällsynta diamantens hårdhet och hållbarhet var tydlig och under 1500-talet började diamantringen bli en vanlig del av vigslar inom de högre stånden i Europa.

Under 1870-talet hittade man stora fyndigheter av diamanter i Sydafrika och en ny era för diamanter och diamantsmycken tog sin början. Diamantproducenten De Beers påverkade utvecklingen starkt. Under 1900-talet hade man periodvis monopol på handeln med diamanter och det var deras marknadsföringskampanj ”A Diamond is Forever’” (som för övrigt har utsetts till 1900-talets bästa reklamslogan) som definitivt skapade dagens utbredda tradition med diamanter i vigselringar.

Engelbert vigserlringen
Engelbert har nyligen lanserat ”Tie the Knot”, en ring skapad ur symboliken att knyta band till varandra.
Brud med vigselringen. Foto: Freepik.

Förlovningsringen allt mer betydelsefull

1886 lanserades för övrigt den ring som kanske mer än någon annan kommit att bli själva sinnebilden för en förlovningsring: Tiffany-ringen, med en rund diamant infattad med sex klor. När Tiffany & Co lanserade sin ring var ringmodet i USA helt annorlunda, ringarna var dekorerade med ornament och detaljer och ädelstenarna var ofta lågt fattade. Grundaren Charles Lewis Tiffany ville visa upp sina diamanter på ett nytt sätt.

Charles Lewis Tiffany skapade också ett nytt koncept som gjorde diamantsmycken mer tillgängliga för ”vanligt folk”. Vid sekelskiftet fokuserade majoriteten av europeisk juvelerare på smycken anpassade för de riktigt rikas plånböcker. Herr Tiffany hade ett helt annat tillvägagångssätt och tillhandahöll design med diamanter i olika storlekar för att nå även dem med mindre budget.

Hos oss har vigselringen vanligtvis varit den mest utsmyckade och påkostade ringen av de båda, medan förlovningsringen är mest betydelsefull i exempelvis USA där traditionen bjuder att bara kvinnan får en sådan. Googla gärna bilder av Jennifer Lopez, Kim Kardashian och Beyoncé och spana in deras ringar. Men vi svenskar tar gärna efter amerikanska traditioner, och förlovningsringen har nu blivit allt mer betydelsefull även hos oss – även om det inte handlar om ringar i mångmiljonklassen. Ännu.

Prinsessor har också en förmåga att skapa trender. Kronprinsessan Victorias förlovningsring mer eller mindre startade trenden med just enstensringen som förlovningsring hos oss här i Sverige.

tiffany ring- true-vigselring
Tiffany-ringen med sin runda diamant infattad med sex klor har blivit själva sinnebilden för en förlovningsring. Här modellen ”Tiffany True” med en ny slipning.
Ring av Etena Jewellery
”Välj din ring med hjärtat – men tänk på att den ska pryda din hand länge”. Det säger Anette Roxnäs, Etena Jewellery & Design i Stockholm. Här hennes enstensring Moon och alliansringen Ice, i vitt guld med briljanter.

Välja vigselring – en utmaning

Vigselringen ska passa just dig och din livsstil – och du ska bära den varje dag. Ett gyllene tips är att vända sig till en expert på just design, kvalitet, hantverk och hållbarhet när det är dags att välja vigselring: Guldsmeden. Hos Guldsmedsmästarna, en förening som omfattar Sveriges skickligaste guldsmeder, silversmeder, juvelfattare, stenslipare och gravörer,  kan du hitta en guldsmed som passar just dig.

– Vi har över 200 medlemmar runt om i Sverige, och var och en har sin egen individuella stil och design. GR-stämpeln garanterar att smycket håller en mästerlig kvalitet och är tillverkat helt för hand, berättar Kristina Johansson som är ordförande i Guldsmedsmästarna.

Att välja den vigselring du själv gillar, är Kristina Johanssons bästa råd:

– Följ inte modet och vad andra tycker. Välj också gärna något som sticker ut designmässigt och våga använda färgstenar.  Hos oss guldsmeder finns det oändliga möjligheter. Tänk också på att vigselringen bärs tillsammans med förlovningsringen – de måste passa tillsammans som makar i ett äktenskap.

 

brosch-kedja-smycke-man.jpg kavajnal-smycke-till-brudgummen.jpg
Tips!

Vilka smycken ska brudgummen använda kan du läsa i artikeln Smycken till brudgummen! Vilka bröllopsaccessoarer kan han bära?

Följ oss gärna på Instagram och Facebook där du får snabbast uppdatering inför kommande artiklar.

Relaterade artiklar

Brosch sofia schwan

W.A. Bolin – en familjehistoria i juvelernas...

Hovjuvelerare åt fem ryska tsarer, en tsarinna och tre svenska kungar. Vi talar om svenska...

Kerstin Ohlin Lejonklou brosch guld

Kerstin Öhlin Lejonklou flyger fritt

Kerstin Öhlin Lejonklou är en av Sveriges främsta silversmeder och metallformgivare. I drygt sextio år...

armband av benny ilardogioielli

Fashion&Jewels – smyckerapport från Milano

Överdimensionerade smycken tar plats på catwalken under höstens modeveckor. Men vågar vi vanliga dödliga ta...

bok om smycken

Tre boktips

Att känna till smyckeshistoria ger en djupare förståelse för kultur och samhälle genom tiderna. Aurumforum...

Helena Sandstrom The last swim

Smycken som konsthantverk på Stockholm Craft Week

Stockholm Craft Week är Sveriges största konsthantverksfestival som äger rum första veckan i oktober. En...

collier och örhänge med mosaik

Hur mycket är för mycket?

Tiden är förbi då kvinnor behövde vänta på ett frieri för att få ett vackert...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR