NSG expanderar - en del av en stor satsning

Del 1: Spännande möjligheter när NSG flyttar

Efter nästan 30 år på Rosenlundsgatan på Södermalm har NSG flyttat till nya lokaler i Västberga. Flytten innebär ett utvecklat hållbarhetsarbete samtidigt som NSG:s kunder får ta del av nya tjänster och ett ökat sortiment. I den här artikeln kan du läsa allt om NSG:s historia, flytt och framtidsutsikter!
nsg reception
NSG:s lounge på kontoret i Västberga.

NSG:s resa börjar

NSG grundades år 1994 av Harnek Singh, Axel (Acke) Planhem och Olav Wilvang. Gemensamt för grundarna var att de alla hade ett gediget intresse och en lång erfarenhet inom ädelmetallbranschen. Axel Planhem började sin karriär redan år 1949.

– Det var en utvecklande tid i branschen. Det kom flera nya legeringar av guld. Vitguldet kom till och blev populärt. Även platina kom in i bilden. Det hände mycket på metallsidan, säger Axel Planhem.

Då alla hade en lång erfarenhet och många kontakter inom branschen så vågade dem satsa på att starta eget. De kunde alla bidra med olika, viktiga spetskunskaper som kompletterade varandra.

– Vi startade NSG med en förhoppning om att skapa något bättre. Vi hade alla talets gåva, stort mod och en vilja att satsa allt – vi hade inget att förlora, säger Axel Planhem.

Vid start var affärsplanen enkelriktad och lokalt fokuserad. NSG var leverantör av ädelmetaller till guldsmeder i Stockholm, men hanterade även deras guldskrot. De blev därmed en viktig och omtyckt aktör på marknaden. När Johnny Singh började år 2004 ändrade företaget fokus och flera nya tjänster tillkom.

– Jag ville att vi skulle lyfta blicken och bredda oss. Främst för att vi skulle stå på fler ben och därmed kunna parera eventuella motgångar. Det första stora steget var när vi satsade ännu mer på återvinning och analys. År 2010 investerade vi bland annat i ett eget laboratorium, säger Johnny Singh, VD på NSG.

Axel och Harnek grundare av NSG
Axel (Acke) Planhem och Harnek Singh, grundare av NSG.
Johnny Singh VD på NSG
Johnny Singh, VD på NSG.

Guldsmidet – närmast hjärtat

Och att bredda sig lyckades de väl med. Idag har NSG en bred kundbas och kan praktiskt taget hjälpa alla sorters företag som är i behov av ädelmetall eller hantering av avfall och restprodukter som innehåller ädelmetaller. Men trots NSG:s expansion och utvecklande är det fortfarande guldsmidet som ligger verksamheten närmast hjärtat. Med “guldsmide” innefattas de som sysslar med själva hantverket. Det vill säga guld- och silversmeder, fattare, gravörer etc. Någonting som inte minst syns i NSG:s egna branschstärkande projekt Guldalliansen. Guldalliansen är ett förbund av guldsmedsbutiker som värnar om yrket och dess genuina, historiska hantverk. Idag har förbundet över 60 medlemsbutiker som tillsammans eftersträvar hållbart guldsmide.

Under åren har NSG växt fram som en central aktör i ädelmetallbranschen. Genom både webbshop och viktiga initiativ är företaget idag en central del i många yrkesverksammas arbetsliv.

Harnek sing på NSGs kontor på Rosenlundsgatan
Harnek på NSG:s kontor på Rosenlundsgatan år 1994.

NSG:s stora flytt

Sedan NSG:s start år 1994 har de huserat i lokaler på Rosenlundsgatan på Södermalm i Stockholm. En gata i ett område som förr var välfyllt med grossister och leverantörer till guldsmedsbranschen. Efter utflyttningar var NSG de sista kvar och när hyreskontraktet löpte ut togs beslutet att flytta.

– Det har aldrig varit en fråga om vi ska flytta, utan när. Vi var de sista kvar och det är klart att det känns vemodigt att lämna efter nästan 30 år. Men nu när hyresavtalet löpte ut så kände vi att det var dags, säger Johnny Singh.

NSG:s nya lokaler ligger i Västberga och är ca 2000 kvadratmeter stora. Med NGS:s förhoppning om att kunna expandera landade valet till slut på de ändamålsenliga lokalerna strax utanför Södermalm.

Rosenlundsgatan på 70-talet
Rosenlundsgatan under 70-talet - som senare skulle bli ett mecka för grossister och leverantörer till guldsmedsbranschen under 90-talet.

Optimala lokaler i Västberga

Fredrik Lichtenstein, som är sälj- och marknadschef på NSG, menar att flytten är essentiell för NSG:s fortsatta satsning inom ädelmetallbranschen.

– NSG:s flytt till nya och större lokaler var en absolut nödvändighet för att kunna upprätthålla och eskalera den stora expansion vi redan har påbörjat. Mer personal, större sortiment och mer avancerade analysprocesser var en omöjlig ekvation att få ihop i lokalerna på Södermalm. Nu har vi dubbelt så stora ytor. De är helt anpassade till våra unika behov för att klara den tillväxt vi ser framför oss kommande år, säger Fredrik Lichtenstein.

De nya lokalerna i Västberga är helt optimala för NSG:s nutida, liksom framtida behov. De ligger inte bara geografiskt nära NSG:s tidigare kontor, de nya lokalerna tillåter även helt andra typer av satsningar. Vilket innebär många fördelar för både nya och trogna kunder. Med hjälp av förbättrade och effektivare processer kommer de kunna erbjuda ett bredare sortiment, ännu bättre service och helt nya tjänster.

– Vi har som tydlig ambition att utöka produktsortimentet kraftigt under de kommande två verksamhetsåren. Vår målsättning är enkel – att erbjuda det mest heltäckande sortimentet på marknaden inom guldsmide, säger Fredrik Lichtenstein.

 

Lounge nsg kontor
Mötesrum carmina nsg
nsg arbetsplats bistro
närbild på shuffleboard
Avkoppling i bistron

Ökat hållbarhetsarbete

NSG har genom åren gjort sig ett namn som i allra högsta grad förknippas med hållbarhet. Och inte konstigt är väl det, då NSG:s kärnverksamhet är analys av ädelmetaller och handel med återvunna ädelmetaller. Flytten till Västberga kommer även den att spela en stor roll i det hållbarhetsarbete som finns inom NSG. En ny analysanläggning håller i detta nu på att installeras och löftet om den är imponerande.

– När analysanläggningen är på plats kommer vi kunna erbjuda tjänster som saknar motstycke i Sverige, säger Johnny Singh.

– Strävan efter en hållbar ädelmetallbransch genomsyrar hela vår verksamhet. Vår samarbetspartner i Tyskland, C. Hafner, där slutaffinering av metallskrotet och tillverkning av återvunnet material sker, är LBMA-certifierade, vilket innebär högt ställda krav inom miljö och hållbarhetsområdet. Den nya analysanläggningen som vi nu inviger i Västberga kommer att ligga i framkant vad det gäller effektiv och miljövänlig analys. Den kommer således utgöra en mycket viktig milstolpe i strävan efter hållbarare lösningar. Vårt hållbarhetsarbete möjliggör även för våra kunder och samarbetspartners att arbeta hållbart genom hela värdekedjan, säger Fredrik Lichtenstein.

NSG har under åren ökat medvetenheten kring ädelmetaller och återvinning

Att praktisera ett hållbart guldsmide är för många yrkesverksamma otroligt viktigt. Och efterfrågan på exempelvis smycken i återvunna metaller ökar. Nybrutet guld kommer ofta från konfliktdrabbade områden och processen inskränker inte sällan mänskliga rättigheter. Genom att välja återvunna ädelmetaller ställer du indirekt högre krav på mänskliga rättigheter, etik, miljöhantering och socialt ansvar. Tack vare ädelmetallers unika egenskaper så påverkas inte kvalitén när de återvinns – hur många gånger de än smälts om.

NSG har under åren ökat medvetenheten kring ädelmetaller och återvinning och de har spelat en viktig roll när det kommer till utveckling av hållbarhetsarbetet. De är därmed en viktig och trygg aktör inom nordisk ädelmetallhandel.

Guldtacka återvunnen

Närmare kundrelationer och ökat sortiment

NSG:s nya lokaler i Västberga är ett viktigt steg i rätt riktning mot en än mer tydlig roll på marknaden och mot en stor expansion. Lokalerna tillåter en utveckling av NSG:s verksamhet som tidigare inte varit möjlig men som nu har alla förutsättningar.

Genom åren har NSG samlat på sig en trogen kundbas. Företaget har påvisat en stor vilja att vara i framkant när det kommer till att vara en pålitlig partner i branschen. Någonting som byggt nära, lojala och betydelsefulla relationer år efter år. Tack vare verksamhetsflytten till Västberga kan kundrelationer fortsätta att utvecklas i rätt riktning.

– Vi är stolta över att redan idag vara det självklara valet av helhetsleverantör för majoriteten av guldsmeder och juvelerare i Sverige, men inser också att vi ständigt måste ligga i framkant för att tillgodose våra kunders behov både idag och imorgon. Vi ser framför oss fler och närmare samarbeten med kunder inom olika segment, både större och mindre affärsverksamheter, för att få en ökad ömsesidig förståelse och därmed möjlighet att hjälpa varandra på bästa sätt, säger Fredrik Lichtenstein.

Fördjupade kundrelationer kommer inte att vara den enda effekten av NSG:s flytt utan är bara en av de stora fördelar som expansionen innebär. Även NSG:s erbjudande som ädelmetalleverantör kommer att utvecklas markant.

– Mycket nytt kommer vara knutet till vår nya analysanläggning men vi kommer även kunna erbjuda ett kraftigt utökat sortiment på produkter, säger Johnny Singh.

lounge nsg
En del av NSG:s lounge.

En ljus framtid

NSG:s flytt till Västberga är startskottet i en stor utvecklingsfas. Lokalerna skapar möjligheter för både NSG men även för kunderna. Trots att beslutet om en flytt togs i samband med ett utlöpande hyresavtal låg det slutgiltiga beslutet i att NSG är redo att satsa ordentligt, både internt och i branschen.

De nya lokalerna ligger mycket passande så lite som tio minuters bilväg från Södermalm, där NSG tidigare höll till. Lokalerna i Västberga är inte heller bara optimala för NSG:s utveckling, satsning och behov utan de ligger även nära E4:an, vilket i sin tur gör dem gynnsamma även rent logistiskt.

NSG:s framtida utveckling kommer att vara stor och betyda en hel del spännande möjligheter. Och att satsningarna kommer att märkas råder det inga tvivel om.

– Mycket återstår för framtiden att få utvisa, men jag kan avslöja så mycket som att vi kommer att rulla ut en rad stora satsningar inom kort. Våra kunder blir givetvis de första att få veta, men ingen i branschen lär kunna gå obemärkt! Avslutar Fredrik Lichtenstein.

 

Guldsmide
Tips!

Kan du inte få nog av inspiration? Följ oss då på Instagram och Facebook för en veckodos!  Vill du lära dig mer om hållbart guldsmide, läs då vår artikel “Hållbart guldsmide i 6 steg”.

Relaterade artiklar

Brosch-fran-CUjewellery

Brosch – så bär du den på...

Bär du ibland brosch? Om inte är det hög tid att börja. Det gamla, men...

Guldsmed arbetar med ring, smyckestrender 2022

Smyckestrender 2022 – Vi guidar dig som...

Ett nytt år innebär även nya smyckestrender 2022. Vad kommer smyckesåret att bjuda på? Hur...

smyckebranschen 2022

Smyckebranschen se hit: 2022 kommer att bli...

Låt oss upptäcka den spännande utvecklingen 2022: Den som sträcker sig utöver kortsiktiga eller moderelaterade...

Smyckemässa Vicenzaoro 2021

Smyckeåret 2021! Här är de bästa smyckehändelserna

Från Carries nya signatursmycke till historiens största diamantfynd – här är de smyckehändelser som fått...

Diamantring av Hargreave stockholm med gammalslipade diamanter

Smycketrend: Gammalslipade diamanter

De är unika, charmiga – och ett miljövänligt alternativ. Gammalslipade diamanter är en av de...

Audrey Hepburn med Tiffany & Co. gula diamant

Tiffany & Co. och den berömda gula...

Audrey Hepburn bar visserligen aldrig några smycken från Tiffany & Co. i ”Breakfast at Tiffany´s”...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR