fbpx

Smyckeåret 2022 – de största smycketrenderna

Spaning från catwalken

Smyckeåret 2022 kommer bland annat att bjuda på midjekedjor, cuffs på överarmen, diamantrivière och färgstarkt och maximalistiskt. Kina Andersson går igenom de bästa smycketrenderna för 2022.
halsband med pärlor sex and the city
Halsband är en konstant look i Carries look i ”And Just Like That” och hon bär gärna flera samtidigt.

More is more & less is a bore

Om jag bara får välja en bild för att illustrera smyckeåret 2022 väljer jag en av den oförlikneliga Iris Apfel: Hundraårig stilikon som smyckar sig enligt mottot ”More is more & less is a bore”. Alltid personlig och med en förkärlek för det färgstarkt maximalistiska och lätt knasiga trollbinder hon sina fans.

Får jag bara lägga till en midjekedja, en cuff på överarmen samt en stilmedveten man smyckad i en diamantrivière vid Iris sida, blir bilden av smycketrenderna för 2022 (nästan) komplett.

Självklart är alla smycken framtagna på ett hållbart och etiskt sätt.

Jag upprepar mig (jag vet): Jag föredrar att uppmuntra till egen stil. En personlig styling gör din look mer intressant än att strikt följa modetrender. (Och frågar man runt i smyckebranschen hur de ser på trender svarar nästan alla, från mindre oberoende designers till creative directors på prestigefyllda juvelhus, att de inte bryr sig om trender – de kör sitt eget race.) Men visst älskar jag att kolla in vad som visas på catwalken! Det är här magin börjar, den egna fantasin börjar flöda.

Iris Apfel
"More is more & less is a bore" är Iris Apfels motto. I vår är hon för övrigt aktuell i ett samarbete med H&M.

Extra allt – överallt

I princip alla stora modehus visar överdimensionerade accessoarer. Visserligen har vi sett stora smycken ett längre tag men nu skruvas alltså volymen upp ytterligare ett snäpp. Gigantiska örhängen som hänger ned mot axlarna, maffiga kedjor och chokers, ringar med motiv och färgstenar i storlek XL – som så klart bärs på handens alla fingrar, samt flera armband och halsband samtidigt. Färgstarkt och glittrigt. Ni som minns det glammiga åttiotalet, ni vet… Bold&Beautiful.

Ingen har väl missat att 00-talet gjort comeback i modet?

Och ingen har väl missat att 00-talet gjort comeback i modet? Med Y2K-estetiken säger vi i alla fall hej till barnsliga smycken i pastelliga färger, glitter, bling och metallic och pryder den bara midjan med en kedja.

armband smyckeåret 2022
Fixa stilen med många armband, många ringar - och färg. Foto Net-A-Porter.
tjock kedja 80-tal
Bold&Beautiful - välkommen 80-tal. Foto Thiago Gonçalves.

Bästa stajlingtipset smyckeåret 2022

Det är som att vi tar igen alla de tillfällen vi missat att klä upp oss och använder alla de smycken vi skulle kunna ha haft på en och samma gång. Och skruvar upp volymen några snäpp! Det bästa stajlingtipset verkar vara: När vi tycker att det räcker – lägger vi till lite till. Det slår lätt över i det absurda och ibland känns stilen dystopisk med smycken som mer minner om en rustning – eller i form av en säkerhetsnål.

En överdriven stil är ofta en reaktion på när ett samhälle är under press

Kanske är det tillvarons osäkerhet som reflekteras i lätt surrealistiska smycken? En överdriven stil är ofta en reaktion på när ett samhälle är under press, som nu med pandemin. Det går att dra paralleller till millennieskiftet: Då var vi oroliga för världens undergång. Med Y2K-estetiken drog vi en lättnadens suck och glammade upp tillvaron.

Tillvarons osäkerhet idag speglar sig även i ett ökat intresse för skyddande symboler som onda ögat liksom för stjärntecken och helande kristaller. Vi tycks behöva allt skydd vi kan få. Smycken laddas med budskap, minnen och känslor som aldrig förr. Det tycks finnas ett behov av att kommunicera med omvärlden för att förstå den.

safety pin versace smyckeåret 2022
Ibland blir stilen dystopisk med smycken som mer minner om en rustning och amuletter som vakar över oss - eller en säkerhetsnål. Här Versace.

Med respekt för naturen

Hållbarhet och etik är väl egentligen inte längre en trend – det är en nödvändighet. Material som är hållbart och etiskt framtaget är en självklarhet även inom smyckebranschen. Du som konsument kan hjälpa till: Var nyfiken och fråga hur just det smycke du tänker köpa har tillverkats.

Vi vurmar också för naturen i formgivningen. Flora och fauna syns i allt högre utsträckning – gärna tolkat på ett okonventionellt sätt. Insekter har en särskild status… Trendanalytikern Paola de Luca påminner oss om att smycken får ett värde först med känslan och omsorgen för människa och moder jord.

Till sist: Mannen

Smycken för män är en kategori som växer. Nu vågar de vara lite mer lekfulla – och räds inte kvinnlig färgring. Allt sedan Harry Styles och Timothée Chalamet började pryda sig med pärlor för några år sedan, har pärlcollieren blivit en stapelvara i modemedvetna unga (företrädesvis) mäns smyckegarderob.

Nu står juvelsmycken på tur. Det mest uppfriskande jag sett hittills är den franske skådespelaren Nicolas Maury som bär en stor earcuff med opaler och diamanter ur Boucherons kollektion ”Carte Blanche”. Heja! (Det är för övrigt en fantastisk kollektion med holografiska effekter som banar ny väg för high jewelry – läs mer om den här.

smycken till man smyckeåret 2022
Män smyckar sig mer. Mycket mer.
smycken av boucheron man
Franske skådespelaren Nicolas Maury och det franska juvelhuset Boucheron i finfin kombination.

Smyckeåret 2022 i tretton spännande smycken/smyckestilar:

Kroppskedjan

Vår- och sommarmodet 2022 är synnerligen kroppsmedvetet – och med det har kroppskedjor blivit ett måste (eller inte så klart). De pryder en bar midja till bikinin eller syns under transparenta plagg och under kallade cut outs. Eller varför inte till korsetten (ett knasigt plagg som verkar ha dykt upp som en motreaktion till en lång period av mjukisplagg).

Armringen – på överarmen så klart

Nu tar vi armringen till en högre nivå – det vill säga överarmen. Se det som ett enkelt sätt att få snygga armar. Eller så måste du träna dina biceps för att kunna bära dessa… Styla också gärna båda handlederna med breda cuffs.

Coola creoler

Creoler, eller örringar, växer sig allt större. De är gigantiska. Tänk Zendaya där hon bär just gigantiska creoler från Jennifer Fisher (alla celebriteters älskling just nu).

kroppskedja smycke chanel
Kroppskedjan är det nya svarta. Chanel.
stora örhängen smyckeåret 2022
Ju större dess bättre. Och Örhängen från Ingy Stockholm.

Chokern

I vår är den punkigt uppstudsig eller romantisk. Och extra maffig så klart.

Kedjereaktion

Kedjor tröttnar vi inte på. Ju maffigare, dess bättre. Flera samtidigt, runt såväl hals som handled. Gärna lite annorlunda utformade och/eller med inslag av ädelstenar.

choker av croline svedbom
Chokern – ett must have. Här från Caroline Svedbom.
kedjor är populärt smyckeåret 2022
Kedjor fortsätter sitt segertåg. Foto Eve Maier.

Ringlek

Lek med ringar! Smycka alla fingrar med färgglada stora ringar.

Matchat

Matcha halsband och örhängen à la 80-tal. Tänk Bold&Beautiful.

Örhängen XXL

Vare sig det handlar om glittriga chandelierörhängen eller statementörhängen i knasiga former och starka färger, når de ned till axlarna. Minst.

matchande smycken från dior
Istället för en tatuering - täck handen med smycken. Dior.
stora örhängen xxl
XXL örhängen av POW Studio.

Godishalsbandet

Halsband med små, runda kulor (ädelstenar eller annat material) i alla dess färger eller med motiv av blommor, fjärilar och bokstavsberlocker – vårens halsband handlar om en lekfullt nostalgisk tillbakablick till 00-talet. (Med Y2K – syns också loggor överallt).

Pärlan

Pärlor är en sann klassiker. De har en förmåga att kunna överraska beroende på hur du bär dem. Länge har vi sett missmatchat och barocka former – nu vill vi visst matcha halsband, armband och örhängen på klassiskt vis.

Den nye mannen

Den senaste tiden har pärlhalsbandet prytt stilmedvetna män, nu är det dags för en diamantrivière… Coola killen räds inte kvinnlig fägring.

färgglada ringar
Våga vara barnslig. Foto Net-A-Porter.
pärlor för män smycken
Artisten Kristofer Greczula i pärlor från JonasPhilippe.

Silver – det nya guldet?

De senaste säsongerna har vi sett maffiga guldkedjor dominerat smyckescenen. Men nu är det dags att maka plats för silver i smyckeskrinet. Och accessoarer överlag. För lite inspiration: Spana in Rihanna och Beyoncé.

Naturligt

Insekten får bli vår främsta symbol för vurmen för naturen. En design som får stå för både det lekfulla och absurda och som påminner om att naturen både ger och tar.

Silverhalsband med skalbagge
Två trender i en: Silverfärgat och Naturvurm. Beetle Necklace från IAOKU.

Smyckeåret 2022 – en sammanfattning

More is more!

Färgstark maximalism och vi smyckar oss på fler delar av kroppen.

Naturligtvis

Hållbarhet & etik är ett måste. Flora & fauna syns i formgivningen.

Den nye mannen

Coola killen räds inte vad som traditionellt ansessom feminina smycken.

Lekfullt

Vi längtar efter skratt och glädje! Men den lekfulla stilen slår lätt över i det absurda – och ibland känns stilen dystopisk med smycken som mer minner om en rustning.

Meningen med livet

Intresset för talismaner, symboler och stjärntecken liksom för helande kristaller ökar.

 

Guldsmed arbetar med ring, smyckestrender 2022
Tips

Följ oss på Instagram och Facebook för en veckodos av härlig smyckesinspo! Är du guldsmed? Då vill vi tips om ”Smyckestrender 2022 – Vi guidar dig som är guldsmed” 

Relaterade artiklar

Aqua, Ambra, Aquila – Kotka International Jewellery Competition

Aqua, Ambra, Aquila – Kotka International Jewellery...

"The sea giveth, the sea taketh". Så lyder årets tema på den finska smyckestävlingen ”Aqua,...

Enstensring 23k guld av Helena Edman

När drömmen om den perfekta enstensringen slog...

Många suktar efter den perfekta enstensringen men varför? Som ring betraktat är den inte särskilt...

H&M Paco Rabanne samarbete

Smycketrender 2024

En hållbar och personlig stil med en nostalgisk tillbakablick. 2024 års största smycketrend är en...

”Pearl” - saltkar i silver, pilgrimsmusslor och kork av Karolina Hägg ställdes ut på Galleri Sebastian Schildt i utställningen Corpus Maximus 2017.

Vad händer i utställningsrummet? Besök hos Galleri...

Galleri Sebastian Schildt ställer ut smycken och smyckekonst under samma premisser som glas, keramik, textil,...

Länkarna i 18k guld av Barbro Littmarck för WA Bolin kan bäras både som en lång kedja och en kedja och ett armband. Foto Uppsala Auktionskammare

Juvelfrukost på Uppsala Auktionskammare

December är månaden för morgonmys i familjens sköte med julkalender, luciamorgon och julotta. Inga gulliga...

Cartier

Vidsträckt lyx hos Cartier

Tidsbokning för att få the full experience är det som gäller om man ska tro...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR