Smyckeåret 2021! Här är de bästa smyckehändelserna

Smyckehändelser 2021

Från Carries nya signatursmycke till historiens största diamantfynd – här är de smyckehändelser som fått en särskild plats i mitt hjärta under smyckeåret 2021.
Smyckemässa Vicenzaoro 2021
Äntligen fick branschfolket träffas igen. Här på Vicenzaoro i september 2021.

Årets snackis smyckeåret 2021

”Vad kommer Carrie” att bära för smycken (ja, kläder också förstås)? Och får hon ett nytt signatursmycke? And just like that vill alla bära ett riviere-halsband. Carrie och hennes väninnor från Sex and the city är alltså tillbaka i uppföljningen And Just Like That. Halsband verkar vara en konstant look, och hon bär gärna flera samtidigt. Och en berlock formad som staten New York ser ut att vara hennes nya signatursmycke.

Carrie med smycke 2021
Foto via instagram @andjustlikethatcostumes

Fler smycken på vita duken smyckeåret 2021

  • Den oförlikneliga Lady Gaga pryds med mängder av glittrande skönheter i filmen”House of Gucci, med äkta vara från de stora juvelhusen Bulgari och Boucheron samt även custom jewelry från italienska Pikkio (som specialiserat sig på olika stilepoker och lånar ut smycken till olika filmproduktioner).
  • Premiären av ”Familjen Bridgerton” (Netflix) var den 25 december 2020 och under det gångna året har den blivit en succé. Smyckena i serien har gett upphov till många kommentarer. De är inte historiskt exakta – men det har heller inte varit meningen enligt kostymdesignern Ellen Mirojnick. Hon har grundligt studerat dåtidens mode och sedan ”förstärkt” smyckenas uttryck.
familjen Bridgerton, en del av smyckeåret 2021
En scen ur serien "Familjen Bridgerton". Foto Liam Daniel
  • Chopard har lånat ut diamantsmycken till senaste Bond-filmen, ”No Time To Die”. Extra plus för att de sprakande skönheterna är helt tillverkade av Fairmined-certifierat guld och diamanter från leverantörer godkända av organisationen Responsible Jewellery Council.
  • Året bästa serie är ändå Gemflix… Det här är inget nytt för 2021 men för mig var det en ny, rolig upptäckt. Gemflix är en serie smyckesamtal online och kan handla om allt från en specifik ädelsten till hur en författare hittar inspiration i smyckevärlden. Bakom serien hittar men Gem X Club, en privat klubb för juvelentusiaster världen över som grundades i New York 2017 av de två gemmologerna Lin Jamison och Heidi Kreamer-Garnett som ville nå berättelserna bakom juvelerna. Upptäck mer på www.gemx.club
diamantarmband av chopard
Ett bländande diamantarmband av Chopard.

Årets smycke: Örhänget

Under smyckeåret 2021 har vi verkligen zoomat in örhänget… Antingen kurerar vi hela örat med små örhängen eller så gör vi tvärtom och bär gigantiska örhängen, gärna missmatchade eller bara ett. Årets mest poetiska (och politiska) örhängen var de creoler med en diamant som poeten Amanda Gorman bar när hon läste “The Hill We Climb” under installation av Joe Biden. De är skapade av den grekiske designern Nikos Koulis och var en gåva från Oprah Winfrey.

Earrings smyckeåret 2021
Underbara örhängen som bars av Amanda Gorman, designade av Nikos Koulis.

Årets ädelstensfynd: Botswanas superdiamanter och Sri Lankas safirer

I början av juni meddelade gruvföretaget Debswana, som ägs av botswanska staten och diamantföretaget De Beers, att man hittat en diamant på 1 098 carat. Inte långt därefter gjorde gruvföretaget Lucara ett nytt storfynd i sin gruva Karowe som också ligger i Botswana – på 1 174 carat. Samtidigt hittade man diamanter på 150-417 carat vilket man anser indikerar att stenen verkar vara en del av diamant på över 2 000 carat.

“Serendipity Sapphire”, ett stjärnsafir-kluster på 510 kilo

Och på Sri Lanka har man hittat stora safirer: “Serendipity Sapphire”, ett stjärnsafir-kluster på 510 kilo och “Queen of Asia”, en blå safir på omkring 300 kilo.

Årets Ord: Transparens

Hållbarhet och etik är inte längre en trend – det är en nödvändighet. En av de största utmaningarna för smyckebranschen är att den är tydlig med miljö- och hållbarhetstänk. Medlemmarna i Responsible Jewellery Council, världens ledande organisation i arbetet med att utforma en standard för hållbarhet inom smycke- och klockbranschen, ökar också stadigt. Som medlem förbinder man sig att arbeta för att skapa en ansvarsfull världsomfattande distributionskedja.

diamantfynd lucra
Lucaras storfynd! En diamant på 1 174 carat.
Hållbarhet smyckeåret 2021
Chopard arbetar hårt med att verka för att hela branschen ska bli mer transparent. Man arbetar också för att stödja de samhällen där materialen utvinns.

Årets smyckeikon: Zendaya

Visst drog man efter andan när Zendaya skred över Röda mattan under Venedigfestivalen med sin “wet look”, iförd en skräddarsydd läderklänning från Balmain och smyckad med Bulgaris “Hypnotic Emerald Serpenti”-halsband med en cabochonslipad smaragd på 93.83-carat. Men hon kan lika gärna bära creoler i mässing, på Röda mattan. Zendaya leker sig fram och det är en fröjd att se henne mixa och maxa high jewelry med mindre ädla smycken.

Zendaya på röda mattan med halsband från Bulgari
Zendaya på röda mattan iförd Bulgaris "Hypnotic Emerald Serpenti"-halsband.

Årets smyckebok: ”Understanding Jewellery: The Twentieth Century”

“Understanding Jewellery” av Daniela Maschetti och David Benett är en bibel för såväl den juvelintresserade samlaren som för branschfolk. Den beskriver olika typer av smycken genom tiderna och förklarar samtidigt vilka speciella delar som avgör ett värde och vad som gör ett objekt unikt. I uppföljaren ligger alltså fokus på 1900-talet.

En fantastisk skildring av hur juvelvärlden såg ut i Stockholm sent 1800-tal och fram till 1949

Extra bonus: Jag måste också tipsa om en gammal bok som ramlade över mig av en slump: ”Juveler och Juveldyrkare” från 1949. Den är skriven av Knut Bonde, baron och diplomat, som beskriver de juveler han mött ute i världen, offentligt samt hos släkt och vänner. Det är också en fantastisk skildring av hur juvelvärlden såg ut i Stockholm sent 1800-tal och fram till 1949. Allt skrivet i lite PG Woodhouse-stil. Ibland undrar man om allt är sant, men den beskrivs som memoarer. Kolla efter den på antikvariat och bibliotek.

smyckebok
Årets smyckebok: "Understanding Jewellery: The Twentieth Century" av Daniela Maschetti och David Benett.
Smyckebok smyckeåret 2021
Ett varmt tips från Kina, "Juveler och juveldykare" från 1949.

Årets smyckespodd: Svenska Smyckespodden

Det finns en hel del intressanta internationella podcasts på tema smycken – och faktiskt en svensk också. ”Smyckespodden” drivs av smyckedesigner Cecilia Kores och grundare av fine jewelery-märket Mumbaistockholm och som även är min skrivande kollega här hos Aurumforum. Cecilia bjuder in olika gäster som talar om allt från ädelstenar till personal jewelry shopping, och hon vill både utbilda och hjälpa lyssnarna att skapa sin egen smyckegarderob.

Lyssna här podcasts.nu

Årets juvelbutik

Tiffany & Co, New Yorks legendariska juvelhus grundades i New York City 1837. I höst öppnade de butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm. I år fyller också filmen Breakfast at Tiffany´s med Audrey Hepburn i rollen som Holly Golightly, 60 år.

smyckepodden
Bild: Smyckespodden
Tiffany & co stockholm
Tiffany & Co nya butik i Stockholm.

Årets utbildare

Auctionet Academy är en antikskola på nätet, med kurser som ges i mobilen, på datorn eller i det fysiska rummet. Om du är intresserad av lära dig mer om gamla smycken, så är gemmologerna Carolina Tüür och Victoria Astudillos kurser ett bra tips. Auctionetacademy.com

Auctionet Academy smyckeåret 2021
Gemmologerna Carolina Tüür och Victoria Astudillo.

Årets High Jewelry-kollektion: Boucheron

Boucheron har länge väckt uppmärksamhet med material och tekniker man inte är van att se i high jewelry-kollektioner. I kollektionen ”Carte Blanche” har Claire Choisne, som är det franska juvelhusets konstnärliga ledare, samarbetat med ett industriföretag. Tillsammans har de lyckats ta fram en beläggning, med bland annat bergkristall och keramik, som ger en holografisk effekt. Diverse färgstenar och diamanter får också vara med. Wow!

armband av boucheron
Ett magiskt armband med en holografisk effekt från kollektionen ”Carte Blanche” av Boucheron.

Årets gladaste branschnyhet: Smyckeevent IRL

Glädjen var stor inom branschen när Vicenzaoro slog upp sina dörrar i september, det var det första stora evenemanget i Europa där vi också kunde mötas i verkligheten. Över 700 företag ställde ut. Förutom handel var dagarna fullspäckade med olika föreläsningar och evenemang. Framtiden, hållbarhet och fair trade, kvinnors roll i branschen och vintagemarknadens betydelse stod bland annat på programmet. Men det bästa av allt var alltså att branschen fick mötas IRL igen. Nästa mässa är planerad i januari.

GemGenève, en mindre kvalitetsmässa med en mix av antika smycken, modern design, nya talanger och stenhandlare som såg dagens ljus 2018, öppnade sina dörrar igen i november. De som inte kunde vara med kunde njuta av ett fantastiskt föredragsprogram via zoom.

Den får hela spektrat av smyckevärlden att gnistra

Även New York Jewellery Week gick av stapeln IRL. Det här är ett event som är öppet för allmänheten – och den får hela spektrat av smyckevärlden att gnistra. NYCJW välkomnade och omfamnade – som alltid – alla typer av smycken: mode, design, juveler och konstsmycken smyckeåret 2021. De får de ett extra plus för.

örhängen av studio renn
Studio Renn visade örhängen med rådiamanter på mässan GemGenève.
grundare av New York Jewellery Week smyckeåret 2021
Grundarna av New York Jewellery Week.
Glittrande smycken i aurumforums nyårsspecial
Tips!

Följ oss på Instagram och Facebook för en veckodos av härlig smyckesinspo! Snart firar vi in 2022, läs vår nyårsspecial och inspireras av glittrande smycken. 

Relaterade artiklar

kvinna med kedjor i guld

Skillnaden mellan olika kedjor och hur du...

Kedjor är inte bara en nyckelspelare i halsband och armband med exempelvis stenar eller berlocker....

kvinna med silverring

Lyxiga silversmycken – de blir alltmer populära

Silver har alltid varit en mycket populär ädelmetall, men den används inte lika ofta i...

halsband med datum

Smycken med budskap – vackra kreationer som...

Smycken med budskap är populärt. Genom smycken tillåts vi att visa vad vi står för,...

semestersmycken

Härliga semestersmycken – vi tipsar om smycken...

Många är vi som längtar efter semestern. Inte minst när den står alldeles runt hörnet....

aurum forum 2022 säkerhetspanelen diskuterar penningtvätt

Penningtvätt och bedrägerier – vi ger råd...

En av de mest uppskattade paneldiskussionerna under Aurum Forum 2022 var den om säkerhet. Här...

mässa smyckesbranschen

Dags för mässa – Smycken & Klockor...

Äntligen är det dags för en svensk mässa igen! Guldsmedsbranschens Leverantörsförening, GLF och Svenska Mässkonsult...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR