En steg-för-steg guide till att investera i ditt första äkta smycke

8 steg till att investera i ditt första äkta smycke (steg 1-3)

Den här guiden är för dig som är redo att bygga en inspirerande och hållbar smyckesgarderob som du inte tröttnar på. Jag kan avslöja att du har en underbar resa framför dig! Att samla på äkta smycken är som att samla på små amuletter som symboliserar ditt liv. Ju tidigare du börjar, desto större del av ditt liv kommer din smyckessamling att spegla. Men vad ska man tänka på när man ska slå till på sitt första äkta smycke? Hur ska man veta vad man gillar?
Hand håller i ett armband, ditt första äkta smycke

Börja bygga din smyckeskollektion

Genom åren har det skrivits otaliga guider i böcker och tidningar om hur man bygger den perfekta basgarderoben av kläder – för att inte tala om alla de TV-program som hjälper vanliga personer att “hitta sin stil” – men något motsvarande har aldrig gjorts för smycken. Ingen har berättat hur man bör tänka när man ska investera i smycken och bygga sig en inspirerande och hållbar smyckesgarderob som man inte tröttnar på!

Hitta guldkornen!

Jag har lyckan att få ha en egen, härlig samling smycken hemma som jag använder och byter mellan varje dag. Jag har såklart gjort en del (ibland dyrköpta) misstag genom åren – man måste ju testa sig fram! Det har handlat om smycken som blivit fula med tiden, som inte passat ihop med resten av min garderob eller som jag helt enkelt inte har trivts med att bära.

Ingens smyckessamling är den andra lik

Tack vare mitt jobb så har jag även, under snart sju år, fått äran att hjälpa kvinnor och män bygga sina egna personliga smyckesgarderober. Och jag älskar det! Trots att vi har stammisar som återkommer år efter år så har jag hittills aldrig sett någon med en precis likadan uppsättning smycken som någon annan. Ingens smyckessamling är den andra lik. Smycken är helt enkelt något väldigt personligt!

Det jag däremot har märkt är att vissa smycken i ens samling blir använda mycket mer än andra. Även bland oss smyckesnördar som älskar att variera oss och gärna bär olika smycken varje dag, så är det några smycken ur samlingen som man bär mycket oftare än de andra. Hur hittar man de guldkornen, som liksom blir en del av en själv? Det är det jag vill hjälpa dig med nu.

smyckesfat med ditt första äkta smycke
En samling av underbara smycken från Mumbaistockholm (Foto: Clara Lidström)

8 värdefulla tips

Varsågod, mina bästa tips för dig som bestämt dig för att investera i ditt första äkta smycke och vill bygga en hållbar och långsiktig smyckesgarderob – förpackat i en enkel och (förhoppningsvis) inspirerande steg-för-steg guide!

I korthet ser den ut såhär:

 1. Det första steget är att bestämma dig för att du är värd att investera i ett äkta smycke. Har du gjort det, har du redan kommit längre än de allra flesta!
 2. Det kommer även hjälpa dig med nästa steg: att smalna av vad för typ av smycke du vill ha. Är det en ring, ett halsband eller kanske en ankellänk?
 3. Tredje steget är att hitta din smak och stil. Nu börjar det bli riktigt roligt! Det här steget får gärna ta lite tid då det är ett viktigt steg nu när du precis ska starta din samling. Sedan, allteftersom du börjar bära äkta smycken och får in “ögat”, så blir det enklare att se när något är din stil och slå till spontant.
 4. Det fjärde steget är att smalna ner. Kan du hitta ett mönster bland det du gillar? Nu börjar det bli tydligt vilket ditt första smycke ska bli!
 5. Rangordna baserat på budget och användningsområde. Vilket smycke passar din budget just nu, och vad ska du skriva upp på listan till senare?
 6. Det sjätte steget handlar om kunskap. Innan du slår till är det viktigt att du lär dig grunderna om ädelstenar och kvalitet.
 7. Dags för action! Äntligen ska du slå till. Boka tid hos din favoritjuvelerare och gör det till en fin stund! Eller köp online eller via facetime om du inte bor i samma stad, men se då till att just ha fått bra personlig rådgivning innan. Oavsett om du handlar på plats eller på distans, så ska den juvelerare du väljer kännas trygg att handla hos.
 8. Lita på dig själv!

Låter det enkelt? Det är det! För dig som vill ha ännu mer matnyttiga tips kommer här guiden i sin helhet nedan.

haloring och alliansring
Halo Solitaire Ring med akvamarin och diamanter från Mumbaistockholm. (Foto: Clara Lidström)

1. Bestäm dig för att du är värd det

Det första steget är som sagt att bestämma dig för att du är värd att investera i ett äkta smycke. Har du gjort det, har du redan kommit längre än de allra flesta!

Att bestämma sig för att man är värd att köpa ett äkta smycke kan nämligen ibland vara det allra svåraste. Du anar inte hur många (tyvärr, kvinnor) som går genom livet med förhoppningen om att bli friade till, att få det och det smycket i present – och det gör att de aldrig börjar bära äkta smycken.

Det kan hjälpa dig att ha ett varför. Vill du att ditt smycke ska påminna dig om något som nyss hänt i ditt liv? En enkel men fin anledning tycker jag är att du helt enkelt vill börja idag för att idag är första dagen på resten av ditt liv! En smyckeskollektion blir mer personlig ju tidigare du börjar, eftersom den speglar en större del av ditt liv.

Jag tänkte dela några av de “varför” jag stött på under åren:

 • en kvinna kom till mig för att hon ville ha en powerring att titta ner på när hon knapprade på tangentbordet
 • en hade brutit sin förlovning och ville ha en egen förlovnings-powerring bara för sig själv
 • en ville fira sin juristexamen med ett smycke
 • en upplevde pandemi-året så tufft att hon ville ha ett smycke som symboliserade styrkan i att hon hade tagit sig igenom det och nu lämnat det bakom sig
 • en blev blixtförälskad i en bild hon sett på internet av en ring gjord utav guldspets och bara visste att det var hennes ring. Hon tog aldrig av sig den efter hon fick hem den!

Alla anledningar är bra anledningar! Bara du vet ditt varför. Just eftersom äkta smycken är så speciella, håller länge och kommer följa dig genom hela livet, så kan det vara fint att hänga upp köpet på något. Då känns investeringen ännu mer meningsfull!

smycken på handen nära hjärtat
Du är värd äkta smycken!

2. Smalna av – vad vill du att ditt första äkta smycke vara?

Det första steget kommer även hjälpa dig att smalna av vad för typ av smycke du vill ha. Vill du ha ett smycke att alltid bära runt ankeln, hela sommaren utan att behöva ta av dig det? Som du kan bada och sova med? Då är en ankellänk i guld ett givet val! (Silver blir lätt mörkt av saltvatten)

Ett halsband hänger de alltid nära hjärtat

Vill du markera en händelse i ditt liv som nyss hänt, så som tjejerna ovan? Då kanske du vill gravera i smycket, och en ring är isåfall perfekt. Jag tror att det här är en stor anledning till att konceptet med en “powerring” har spridits så snabbt. Ringen är ett smycke som du alltid kan titta ner på utan att först behöva ta dig till en spegel (som är fallet med halsband eller örhängen)  – och du kan gravera ett hemligt budskap inne i ringen som bara du vet om.

Sedan finns det ju de smycken du aldrig vill ta av. Halsband är vanligt att välja för de smycken som symboliserar ens barn – i ett halsband hänger de alltid nära hjärtat.

Och så har vi ju tillfället när man helt enkelt vill uppgradera sin smyckessamling hemma, som just nu kanske mest består av bijouterier (oäkta smycken). Du kanske älskar armband och bär alltid ett gäng färgglada armband runt handleden? Såklart ska ditt första äkta smycke då vara ett äkta guld- eller diamantarmband som kommer förhöja alla de “bij-armband” du har hemma!

diamantringar från mumbaistockholm är ett bra smycke som ditt första smycke
Man kan inte ha för många diamanter i sin samling! Ringar från Mumbaistockholm (Foto: Clara Lidström).

3. Hitta din stil

Det tredje steget är att hitta sin smak och stil. Nu börjar det bli riktigt roligt! Det här steget får gärna ta lite tid – det är nu du lägger grunden som resten av din samling kommer bygga på! Sedan blir det lättare och du kan köra mer på känsla – allteftersom du börjar bära äkta smycken och får in “ögat” så blir det enklare att se när något är din stil och slå till spontant.

Att hitta din stil gör du bäst genom att börja omge dig med smycken. Ditt mål är att se så många olika smycken som möjligt! Det du vill är att samla inspiration för att förstå mer om din egen smak.

Leta inspiration till ditt första äkta smycke

Ett tips är att sätta dig i din favoritfåtölj en kväll och ge dig ut online – browsa auktionssajter, Pinterest, amerikanska smyckeswebbshopar, kändisars förlovningsringar, you name it! Pinna och spara alla bilder som talar till dig på något sätt. Mitt bästa tips är att tänka lite mer smyckesspecifikt. Gå in på Pinterest och skriv “simple diamond ring” i sökfältet, eller “vintage style eternity band” och se vad du får upp då – antagligen något mycket mer inspirerande än om du bara sökte på “fine jewelry” på google! Nu gissar jag att du kommer falla djupare och djupare ner i sökträsket – men glöm inte att gå och lägga dig till slut! Det är när du sover på saken som du absorberar dina intryck.

Jag hade gärna tagit över hennes ringsamling!

Jag vill även slå ett slag för att gå in på onlineauktionerna till kända auktionshus – till exempel Bukowskis har massa härliga och unika smycken där du kan få massvis av inspiration. Du kanske inte gillar smyckena i sig, men du kan få idéer kring vilka stenar och färger du dras till eller om du fastnar för en viss design (till exempel en trestensring eller en solitaire med en halo runt).

Ett annat tips är att söka på en person vars vanliga stil du gillar på google, följt av “+ jewelry”. Till exempel, om du skulle skriva in “Victoria Beckham + rings” så skulle du få upp bilderna på alla de förlovningsringar som David har gett henne (nästan) årligen sedan de först förlovades (minst 14 ringar har det blivit). Jag hade gärna tagit över hennes ringsamling!

vitguldsmycken från mumbaistockholm
Försök hitta din egen stil när det kommer till smycken. Älskar du vitguld? Satsa då på smycken i just vitguld. Ringar i vitguld från Mumbaistockholm. (Foto: Clara Lidström)

Glöm inte att titta runt dig i din egen omgivning

Att titta på andra kan ge dig många ledtrådar om din egen smak! Det kommer ge dig en hint om hur du vill att dina egna smycken ska se ut. Plötsligt kanske du kommer börja betrakta människor på caféer, i mataffären och på jobbet och notera vad de har för smycken. Överallt kommer du börja lägga märke till vad folk har på sig för smycken (och vad du tycker om dem). Även bland kompisar och i din egen familj kan du plötsligt upptäcka gömda skatter du inte sett innan, helt enkelt för att du inte har haft de “glasögonen” på dig! Om det är nära vänner och familj så kanske du till och med kan be att få prova deras smycken – ofta känns det annorlunda när man bär dem själv.

I slutet av det här stadiet är du nu redo att besöka smyckesbutiker och vintagebutiker för att se och prova verkliga smycken på marknaden. Men försök att undvik att titta på prislapparna! Nu är inte läge att begränsa dig, nu ska du vara i ditt kreativa flow och för det krävs ett öppet sinne. Du behöver inte slå till i år bara för att du gillar ett smycke – vissa smycken är meningen att vara målbilder för framtiden. Kom ihåg att syftet är fortfarande att lära dig om din egen smak.

I nästa artikel djupdyker vi i de sista fem stegen…  

 

Kan du inte få nog av inspiration av härliga smycken? Följ oss då på Instagram och Facebook för en veckodos! Har du inte läst Cecilias förra artikel? Då hittar du den här “10 enkla steg till en personlig smyckessamling”.

 

Cecilia Kores Mumbaistockholm
Om Cecilia Kores

Cecilia Kores driver det äkta smyckesvarumärket Mumbaistockholm, som grundades 2014. Cecilia är en smyckesdesigner som brinner för att utbilda kring äkta smycken och ädla stenar, och för att guida kvinnor och män till att bygga deras egna, personliga smyckesgarderober. Hon är initiativtagare till och programledare för Smyckespodden och den engelskspråkiga systerpodden The Jewelry Podcast. Följ Cecilia på hennes instagram @thejewellerydesigner.

Relaterade artiklar

Brosch-fran-CUjewellery

Brosch – så bär du den på...

Bär du ibland brosch? Om inte är det hög tid att börja. Det gamla, men...

Smyckemässa Vicenzaoro 2021

Smyckeåret 2021! Här är de bästa smyckehändelserna

Från Carries nya signatursmycke till historiens största diamantfynd – här är de smyckehändelser som fått...

Glittrande smycken i aurumforums nyårsspecial

Snart firar vi in år 2022, det...

Året går mot sitt slut och snart firar vi in år 2022! Efter ett märkligt...

Kvinna med minimalistiska armband i guld

Armbandsspecial – Låt dig inspireras av olika...

Vad sägs om ett riktigt snyggt armband i guld som du kan bära år efter...

smycken på bok

5 tips för att bygga en basgarderob...

Finns det ens en basgarderob för smycken? Jag tycker det! Tanken med en basgarderob är...

guldsmed arbetar på ett unikt smycke

Gå till en guldsmed – stora fördelar...

Idag 30 november firar vi Guldsmedens dag! Vi vill fira dagen genom att upplysa er...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR