10 enkla steg till en personlig smyckessamling

Din perfekta smyckesgarderob

Smycken är något av det mest personliga som finns. Oavsett vilka smycken som ingår i din smyckesgarderob så kommer din smyckessamling inte vara lik någon annans. De smycken vi samlar på oss genom livet blir som små amuletter vi bär på kroppen och speglar våra liv. Men var börjar man? Den här guiden är till för dig som har ett glimrande intresse för smycken och ädelstenar - men inte riktigt vet var du ska börja. Svaret är enkelt: börja med dig själv. Nu åker vi!
smycken med guld och ädelstenar
Vacker samling av guldsmycken. Foto: Clara Lidström/Mumbaistockholm.

Sätt dig bekvämt, brygg en god kopp kaffe – och läs igenom de tio tipsen nedan i lugn och ro. Låt dig inspireras till att bygga din framtida drömsmyckesgarderob.

Tips 1: Börja idag!

Att hitta din stil gör du bäst genom att omge dig med smycken – och ju tidigare du börjar, desto personligare kommer din smyckessamling fort att bli. Lär dig lyssna inåt och följ den guidningen. Din smak kommer förändras – låt den göra det. Du måste inte gilla alla smycken i din samling lika mycket hela tiden! Ofta varierar mina favoriter beroende på säsong. Ett tips är att när vintern kommer så lägger du undan de smycken som du bara använder på sommaren. Då kommer du se på dem med helt nya ögon när du plockar fram dem i vår igen!

Tips 2: Något nytt, något gammalt, något lånat

Den mest personliga smyckessamlingen är den där du blandar smycken du ärvt och fått med egeninköpta, väl genomtänkta smyckesinvesteringar såväl som med spontaninköp från resor och semestrar. Är du en smyckessprätt som helst köper dina nya dyrgripar på ditt årliga besök på Tiffany’s i London? Överraska dig själv genom att gå till second hand-butiken i din hemstad och spana in smycken där. Eller kolla in en ny, uppstickande smyckesdesigner.

Den mest personliga smyckessamlingen är den där du blandar smycken du ärvt och fått med egeninköpta

Och är du tvärtom, och helst vill klicka hem exakt alla smycken på auktion – all credd till dig. Men ibland kanske det betyder att du får kompromissa lite för mycket och helt enkelt inte hittar det du vill ha? Gå till din lokala guldsmed och få ett drömsmycke uppsmidat av återvunnet guld bara till dig! I Sverige använder de flesta guldsmeder återvunnet guld, och äkta smycken är på det viset bland det mest miljövänliga du kan köpa, även nygjort.

ärvda smycken
Den perfekta smyckessamlingen får du genom att blanda egeninköpta smycken med smycken du fått i gåva och ärvt från mormor.

Tips 3: De smycken i din smyckessamling som du kan påverka är de du köper själv

Ta saken i dina egna juvelprydda händer då och då och köp dig de smycken du vill ha! Då blir resten en bonus. I det där första poddavsnittet så var ett av mina viktigaste argument till att du ska köpa en del av dina smycken själv att du släpper pressen på dina nära och kära. Om du köper dina drömsmycken själv, så kan du sedan med ro låta din partner och din familj ge dig det de vill! Det är mycket härligare, eller hur?

De du bär allra mest – det är antagligen de du valt ut själv

Har du en familjebudget att förhålla dig till och din födelsedag är den årliga chans du har att fylla på ditt smyckesskrin? Gör som flera av våra Mumbaikunder – be om att få vara med och välja ut din present själv. Gör det till en härlig dag! Låt din partner ta dig till en hemlig restaurang som hen har valt ut och sedan går ni gemensamt och köper ditt favoritsmycke. Partnern får chans att inkorporera ett överraskningsmoment under dagen och känna att hen har överraskat dig på din dag, och du får välja ut ditt favoritsmycke. Win win!

Blandningen är det viktiga

Lägg inte press på dina nära och kära, människorna runt dig, att de ska ge dig det du vill ha – särskilt om du är väldigt specifik i din smyckessmak. Den del av din smyckessamling som du kan påverka själv är de du köper själv. De smycken som kanske blir de allra mest speciella är de smycken du fått i gåva och ärvt under livets gång. Men det kanske inte är de du bär allra mest – det är antagligen de du valt ut själv! Därför är blandningen är det viktiga. Jag tycker att du ska se varje milstolpe i livet, varje härlig semesterresa, varje besök i en vintagebutik på resan genom Sverige – som en chans att samla på dig ytterligare amuletter som speglar resan som är just ditt liv. Resultatet blir en personlig smyckessamling där du blandar ärvt och fått med egeninköpta, väl genomtänkta smycken och spontaninköp (se punkt 2!).

Tips 4: Variation är nyckeln till en personlig samling

Variera färgädelstenar med diamanter, säkra kort med uppseendeväckande pieces. Det är blandningen som gör det! Låt din smyckessamling spegla hela din personlighet – inte bara din mest minimalistiska sida.

ringar i guld och ädelstenar
Genom att köpa smycken till dig själv - garanterar du att få precis de smycken du alltid drömt om. Foto: Clara Lidström/Mumbaistockholm.

Tips 5: Var inte rädd för att slå till på de udda juvelerna

Låt din smyckessamling få spegla din smak under olika perioder av livet! Det man vet säkert är att den roligaste smyckessamlingen att ärva är den från en eklektiskt farmor som inte alltid valde säkra kort. Eller vad säger du?

Tips 6: Blanda äkta smycken med bijouterier – lär dig skillnaden mellan dem

Stora, uppseendeväckande och chunky pieces är ofta bijouterier. Medan små, delikata smycken ofta är äkta. Genom att lära dig skillnaden mellan äkta smycken och bijouterier så kan du skapa dig en mycket mer användbar, komplett smyckesgarderob. Äkta smycken är just smycken som är gjorda helt och hållet av ädla metaller (som genomgående guld, silver eller platina) och äkta ädelstenar. Under de senaste åren har det blivit populärt att täcka oädla metallsmycken med ett tunt lager av guld – så kallade guldplätering. Ofta säljs guldpläterade smycken vid sidan av vanliga äkta smycken, till ett betydligt lägre pris. Problemet med det är att den tunna pläteringen skavs av väldigt snabbt. Ett par månader senare är det snarare ett guldrandigt smycke som dinglar runt handleden. Det är ju själva motsatsen till det fantastiska med äkta smycken, som är menade att vara lika vackra om hundra år och gå i arv i generationer!

Välj smycken utifrån användningsområde

Det betyder inte att man bara ska ha äkta smycken i sin samling. Snarare att man ska veta vilket användningsområde varje smycke har, vilka som är gjorda för att bäras varje dag och vilka som inte är det. De flesta äkta smycken kan man till och duscha med – något man inte ska göra med många bijouterier! Det roliga med bijouterier är just att man får stora smycken för en väldigt liten peng. Det kan öppna upp en ny värld för att vara mer lekfull i sin stil och låta smyckena få ännu mer uppmärksamhet. Jag själv låter gärna ett par breda mässingsarmband dingla runt handlederna och matchar med tunna äkta ädelstensringar på fingrarna. Men ta hand om dina bijouterier, och utsätt dem inte för slitage i onödan – då håller de mycket längre!

Behöver du tips på hur du ska förvara dina smycken? Läs då “Få ditt smycke att hålla längre – med rätt förvaring”.

halssmycke från mumbaistockholm
Äkta smycken är ofta små och delikata och kan bäras varje dag. Det här exklusiva hänget passar perfekt. Foto: Clara Lidström/Mumbaistockholm.
guldhänge från mumbaistockholm
Ett enkelt men gnistrande halssmycke är ett perfekt inslag i din smyckessamling. Foto: Clara Lidström/Mumbaistockholm.

Tips 7: Markera stora händelser i livet med smycken – och små!

Alla smycken behöver inte fira en födsel (så kallad push-gift) eller markera en tioårig bröllopsdag. Jag som varken är gift eller har barn, hade ju i så fall fortfarande inte börjat bära smycken om jag tänkte så! Och då hade absolut inte mitt smyckesmärke Mumbaistockholm funnits. Låt din smyckessamling spegla hela livet! Blanda spontana okynnesköp med investeringar som firar att du rott i hamn ett tufft projekt på jobbet. Blanda med stora markeringar som att ära en närstående eller gifta dig. Små och stora händelser bildar tillsammans det vi kallar livet. Låt din smyckessamling reflektera det!

Tips 8: Du måste inte bära smycken överallt

Smycken framhäver de kroppsdelar vi bär dem på. Ett sätt att göra din smyckesgarderob personlig är just att välja vilka delar av kroppen som du vill framhäva och så kör du fullt ut på det! Mina egna signatursmycken de senaste åren har varit örhängen och ringar. Jag har skapat en “earstack” i varje öra som jag sällan byter ut. Med fem örhängen i det ena och tre i det andra. Alla åtta är unika!

Jag har skapat en “earstack” i varje öra som jag sällan byter ut

Ringarna på händerna byter och ändrar jag däremot varje dag. Du kanske vill göra en ankellänk runt foten och en hög med armband till din signatur? Man måste inte satsa på en jämn fördelning av de klassiska smyckena ringar, örhängen, halsband och armband. Kör på din grej, och kom ihåg: det finns inget som heter “för många ringar/örhängen/halsband”…

smyckessamling ring fireri
Låt dina smycken representera både små och stora händelser.
Ringar från Mumbaistockholm
Är ringar din grej? Kör då fullt ut och bär flera stycken på samma gång. Foto: Ett urval av underbara ringar från Mumbaistockholm. Fotograf Clara Lidström.

Tips 9: Lär dig om ädelstenar

Alla gröna stenar är inte smaragder (de kan vara turmaliner, till exempel) och alla diamanter är inte vita. Genom att lära dig grundläggande om ädelstenar och deras olika kvaliteter, så kan du lättare göra avvägningar mellan dem. Finns det något tråkigare än vackra smycken som blir förstörda på grund av fel användning eller att man inte tagit hand om dem på rätt sätt? Lär dig därför om de olika ädelstenarna. Läs på här på Aurumforum, lyssna på Smyckespodden och fråga i butiken där du är. Du kan välja vilka ädelstenar du vill i dina smycken, så länge du vet skillnaden mellan dem!

Smaragden är skörare än både diamant och safir

Om du till exempel är på jakt efter din nästa större smyckesinvestering och väljer mellan diamant, safir och smaragd? Då bör du vara medveten om att smaragden är skörare än både diamant och safir. Smaragden tål absolut inte hårda stötar! Så om du vill bära din ring varje dag och inte är den mest försiktiga personen (likt jag själv), så kanske du bör välja olivgröna safirer istället, eftersom safirer är tåligare. Eller så väljer du smaragder för att du älskar just den mörkt smaragdgröna färgen. Bestäm dig då istället för att alltid ha med dig en liten ask i väskan som du kan förvara ditt smycke i om du behöver ta av dig det. Och att du lämnar in smycket för service i ateljén oftare.

Kunskap är A och O

Ju mer du lär dig om ädelstenar, desto bättre kommer du kunna välja bland dem, och desto längre kommer dina smycken hålla sig vackra. Du kanske till exempel har siktat in dig på en ring med en stor vit sten, och funderar nu på om du ska välja en diamant eller en vit topas?  Då bör du ha med i bakhuvudet att diamanten är unik bland annat för dess fantastiska ljusreflekterande egenskaper. Det är det som gör att den skimrar fantastiskt. Även när en diamant blir lite smutsig, så kommer den att gnistra! Till skillnad från topasen som blir matt så fort den blir lite smutsig.

Men om du ändå hade planerat att välja en rektangulär form på stenen, som en smaragdslipning (som är namnet på en slipning och inte stenen, i det här fallet) – då kanske det inte gör så mycket eftersom den slipningen inte framhäver briljans hos någon ädelsten. Då kan du välja en riktigt stor, härlig topas och få ringen till en bråkdel av priset jämfört med om du valt en diamant och antagligen tvingats gå ner flera carat i storlek för att matcha din budget! Alla sådana här avvägningar kring budget, utseende och hur och när du planerar att använda dina smycken är mycket lättare att göra så fort du har lite mer kunskap.

Ring med rosa safir i din smyckessamling
Man kan inte annat än att älska denna ring med en underbar smaragdslipade rosa safir. Foto: Clara Lidström/Mumbaistockholm.

Tips 10: Ha en plan – och ändra den under tiden

Pinna dina drömsmycken på en board på Pinterest och fyll på den då och då. Rensa och ta bort pins som blir inaktuella allteftersom din smak utvecklas. Fördelen med att göra smycken till ett intresse på det här viset är att det hjälper dig att utveckla din egen smak och lära känna dig själv. När du gör den här omedvetna researchen så smalnar du av vad du vill ska ingå i din smyckeskollektion på sikt. Då är det sedan lättare att slå till när du dyker på det rätta smycket i verkligen livet! Men vi alla vet ju att planer sällan hålls – du kanske stöter på din drömring som inte alls såg ut som du tänkt och då ska du också slå till. Det är en livslång process, och meningen är att lära känna sig själv på vägen.

Hoppas att de här tipsen har inspirerat dig att komma igång med din egen personliga smyckesresa.

Vilka är dina bästa tips för att bygga en personlig smyckessamling?

Gå gärna in på Aurumforums Facebook eller Instagram och berätta vad ni tycker! Inte läst Cecilias första artikel? Då hittar du den här “Får man köpa smycken till sig själv”.

I nästa artikel ska jag gå igenom hur man ska gå tillväga när man ska köpa sitt allra första smycke, men inte riktigt vet vad man gillar. Vi hörs då!

 

Cecilia Kores Mumbaistockholm
Om Cecilia Kores

Cecilia Kores driver det äkta smyckesvarumärket Mumbaistockholm, som grundades 2014. Cecilia är en smyckesdesigner som brinner för att utbilda kring äkta smycken och ädla stenar, och för att guida kvinnor och män till att bygga deras egna, personliga smyckesgarderober. Hon är initiativtagare till och programledare för Smyckespodden och den engelskspråkiga systerpodden The Jewelry Podcast. Följ Cecilia på hennes instagram @thejewellerydesigner.

Relaterade artiklar

Vicenzaoro smyckemässa 2021

Vicenzaoro – Rapport från Italiens ledande smyckemässa

Långa statementörhängen, pärlor och halskedjor – ni känner säkert igen höstens smyckemode. Men vilka smycken...

Hand håller i rosa bandet ring för att uppmärksamma bröstcancer

Smycken i kampen mot bröstcancer

Den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor är bröstcancer. Varje år diagnostiseras ungefär 8000 kvinnor i Sverige...

örhängen med malakit - smyckemode hösten 2021

Smyckemode – höstens modetrender tolkat i smycken!

Grönt och skönt, stickat, skira spetsar och skräddarsytt är några av höstens mesta modetrender –...

Vigselring med svart diamant

Låt dig inspireras av smycken med svarta...

Gillar du smycken som har det där lilla extra? Då bör du verkligen hålla utkik...

kvinna med ear cuffs från sif jakobs

Ear cuffs – det trendiga öronsmycket med...

Visste du att ear cuffs, trots att det för många känns som ett modernt smycke,...

örhängen från lydia courteille i form av fåglar

High Jewelry – sommaren 2021

Som en sagostund. Eller godispåse. Det är som alltid en fröjd att ta del av...

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR