Smyckedesignern med hantverket i ådrorna

Betygsätt den här artikeln
(4 röster)
Rasmus Hvorslev Rasmus Hvorslev

Det blir allt vanligare att män bär smycken och marknaden för herrsmycken växer med nya märken och designers. I en artikelserie om 3 delar lyfter vi fram dessa smyckeskapare som delar med sig av sina tankar kring herrsmycketrenden. Först ut är Rasmus Hvorslev!

Rasmus Hvorslev är tredje generationens smyckedesigner som vuxit upp i mormor Theresia Hvorslevs smedja i Lidköping. Idag förvaltar han arvet från mormor Theresia och sin mor Tabita Hvorslev (som idag driver Hvorslev Jewelry). Rasmus designar smycken åt den moderna gentlemannen och inspireras av italienskt gatumode. Traditionellt silverhantverk är också en stor inspirationskälla som han valt att hylla i sin första kollektion: Patrimoine.

Rasmus Hvorslev Jewelry Rugueux Bangle 800x800 

Finns det en större efterfrågan på herrsmycken idag än för några år sedan?

– Det gör det definitivt. Herr-ringar som familjeklenod och symbol har aldrig gått ur tiden och alltid varit efterfrågade hos oss, men smycken som en del av din dagliga outfit har blivit vanligare de senaste åren. Jag tror att vi ser denna trend på grund av att vi män i Skandinavien mognat mer i vår relation till mode och därför vågar ta ut svängarna mer. Tittar man på Italien, där herrmodet är som störst, ligger vi dock fortfarande efter. Där är exklusiva smycken lika naturligt som att bära en klocka.

Rasmus hvorslev Jewelry Silver jewellery ring 900px

 

Vilka trender ser du som starkast inom herrsmycken?

– En stark trend som jag ser mycket just nu är hur den klassiska klackringen återigen är helrätt. Det kunde vi inte minst se på de stora modehusens visningar för hösten och vintern 2017-18 där både Versace och Dolce & Gabbana hade med klackringar på catwalken, helst flera på samma hand!

 

Rasmus Hvorslev Jewelry 1901 Heritage Signet Ring 800x800

 

Hur har ditt arv som tredje generationens smyckedesigner påverkat dig i ditt yrke?

– Först och främst hade jag aldrig kunnat designa och låta tillverka min första kollektion om det inte vore för den hjälp jag fått av min mor Tabita, och den kunskap min mormor Theresia har delat med sig av. Det är svårt att veta exakt hur mycket man påverkats av de äldre generationerna men jag känner ju definitivt en skyldighet att förvalta arvet väl. 

– Jag är uppvuxen med att se min mormor både designa och arbeta fram former i vår verkstad i Lidköping och därför kommer jag alltid att värdesätta hantverket och att smyckena är tillverkade för hand här i Sverige.

Familjen Hvorslev 450 

Hur ser din kreativa process ut; från första idé till färdigt smycke?

– Det finns ingen given formel för inspiration och kreativitet. Det kan slå till när som helst och designprocessen ser olika ut varje gång. När jag designade den senaste kollektionen ville jag hylla hantverket och forna tiders rejäla herrsmycken. Jag tog även med mig mycket från en inspirationsresa till Italien förra sommaren där jag fotade gatumodet och tittade på hur de Italienska männen bär smycken. När jag hade en klar bild av hur jag ville att kollektionen skulle utformas åkte jag ut till vårt sommarställe i skogen, mitt i hösten, tände en brasa, låste in mig i ett par dagar och bara skissade. Sedan väntade en lång process i verkstaden tillsammans med vår äldsta, mest erfarna smed där vi testade oss fram och tillsammans jobbade fram slutresultatet.

Rasmus Hvorslev Jewelry The Craftsman Dagger Silver 800x800 

Vad är dina planer och drömmar för ditt varumärke de närmsta kommande åren?

– Att sakta men säkert bygga upp ett stabilt nätverk av återförsäljare här i Norden. Det är viktigt att det är rätt typ av återförsäljare och att vi kan bygga en långsiktig relation då vi säljer såpass exklusiva smycken. Redan nu har vi även kontakt med ett par agenter i LA som är intresserade av att så småningom lansera kollektionen i USA. Jag kommer att designa och släppa en ny kollektion redan nästa år och även börja arbeta med guld, vitguld, och ädelstenar.

– Det har redan hänt fantastiska saker sedan lanseringen. Robin Bengtsson bar kollektionen i Eurovisionfinalen i Ukraina, vi vann en plats som en av årets talanger på Precious-mässan, och i senaste numret av Momento Magazine kan man se ett av våra armsmycken stylat av Niklas Berglind. Det är en fantastisk känsla och jag är evigt tacksam för allt som har hänt på så kort tid. 

– Blickar vi framåt så är den stora drömmen att någon gång få visa mina kreationer på Pitti Uomo i Italien; herrmodets mecka!

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser