fbpx

Årets mesta smycketrender 2023

Smycketrender 2023

Fixa själv-smycken, diamanter direkt på huden och armringar modell XXL. Aurumforum har scannat vårens modevisningar och pratat med designers och stajlister för att få koll på säsongens mesta smycketrender 2023. Spoiler: Finaste stilen fixar du själv.
armband cuffs xxl
Armringar modell XXL - en av årets största smycketrender 2023! Här Bone Cuff av Elsa Peretti för Tiffany & Co.

Budoir, bikerchic eller blommigt romantisk? Goth eller Punk? Ljusblått? Limegrönt? Cargo eller jeans? Känns det övermäktigt att tänka på hur du ska förnya garderoben inför våren och sommaren 2023? Spana in smycketrenderna i stället. Sist och slutligen är det ju smycken som lyfter en outfit.

De senare åren har smycken tagit större plats på modevisningar. Moderedaktörer, stajlister och även kläddesigners tillmäter smycken en större betydelse än förr. Att fler och fler män väljer att bära smycken spelar säkert roll. Eller så har Elizabeth Taylors berömda citat sist och slutligen sjunkit in i modevärldens medvetande på djupet: ”Jewelry has the power to be the one little thing that makes you feel unique”. Nu bar visserligen Elizabeth dyrbara juveler, men i sak vet vi ju att hon hade rätt.

”Jewelry has the power to be the one little thing that makes you feel unique”

Vårens och sommarens smycketrender (alltså tolkat utifrån modevisningar) såg vi redan förra året. Och åren därförinnan… Men de, ja, sväller. Örhängena blir ännu längre, pärlorna större. Halsband stajlas i ännu fler lager liksom ringar och armband – som så klart också vuxit i storlek. Hålen i öronen blir allt fler. Men det är mer boho än glittrig glamour, med en touche av DIY. Och när form och färg och mängd och storlek inte räcker till, då hittar kreativa stajlister och fashionistas nya ställen på kroppen att smycka, som läppsmycken (tänk Angelina Jolie) och diamanter direkt på huden.

smycketrender 2023 är stora smycken från Boucheron
Smycken för män helt enkelt. Boucheron.

Smycketrender 2023 som svänger

Det där sista, med diamanter direkt på huden, är kanske mer av en bubblare, men trendiga juvel- och piercingstudion Mad Lords i Paris tror i alla fall att ”dermal piercing”, eller ”dermal anchor”,  kommer att bli allt mer populärt. Dermal piercing är ett halvimplantat som sätts in i huden och därefter sätts ett smycke fast i huden med hjälp av ett litet ”ankare” (till skillnad från vanlig piercing som har ett ingångs- och ett utgångshål). Det ger helt enkelt intrycket av att smycket sitter direkt på huden.

Det svänger om smyckena liksom. Jag tror att det handlar om tiden vi lever i. Under pandemin växte ett behov av färgglada, lekfulla smycken fram, och även beskyddande talismaner. Med tanke på dagens dystra utveckling ser den längtan ut att fortsätta. Men medan äkta smycken verkade få ett uppsving under pandemin kanske inflationen lyfter gör det själv-smycken? Inom modet verkar i alla fall ”craftcore”-trenden ha kommit för att stanna, vi stickar och virkar och pysslar som aldrig för. Inom mode och design ser det gärna lite hemmafixat ut.

Alla de där överdådiga smyckena vi ser på catwalken är förstås bijouterier. Går det att översätta till äkta smycken? Jag frågar Johanna Torell, grundare av smyckemärket med samma namn och som bland annat designat smycken till flera amerikanska tv-serier, som Suits och Pearson.

– Ja, det tycker jag. Många designers mixar material och färger och former även i äkta smycken. Det kan vara på en mindre skala, men glädjen i det färgsprakande är detsamma. Vi behöver glädje och lekfullhet just nu!

smycken i form av blomma från fiori atelier
Två modetrender i ett smycke: Blommor och ljusblått. Örhängen av resin, zinklegering och glas från Fiori Atelier.

Trolla fram din egen stil

Vilka andra smycketrender 2023 ser du inom äkta smycken?

– Jag börjar faktiskt se en trend med handskulpterade och gjutna smycken som är lite ojämna, vilket är jättekul för det är så mina smycken är tillverkade. En återgång till en äldre tillverkningsmetod rimmar väl med att vi vill tillbaka till det som är mer småskaligt. En annan trend som jag tror blir permanent är mer hållbart tillverkade smycken, svarar Johanna Torell.

Det roligaste med att spana in catwalkens smycketrender, är att det ger inspiration. Och nu verkar det finns alla möjligheter att trolla fram en alldeles unik stil. Det är bara att blanda och ge.

– Använd det du har och hitta nya kombinationer. Ta fram dina finaste smycken och bär dem med jeans kombinerat med ett smycke du fått av ett barn, säger Johanna och fortsätter:

– Det finns inga regler, förutom att konsumera medvetet. Sara Wimmercranz (entreprenör, hållbarhetsprofil och aktuell i ”Draknästet”, reds anmärkning), som jag har gjort många smycken till, är en förebild. Hon har uppfunnit en helt egen stil baserad på kläder hon redan hade hemma, loppisfynd, pärlor och juveler och arvegods. En superhärlig mix!

Stajlisten Anna Sundelin gillar också att blanda och ge – och att göra själv.

– Jag tar mycket privata smycken som modellen redan har och blandar in smycken som kanske inte nödvändigtvis var smycken från början. Jag gör gärna broscher eller örhängen av något som tidigare var gardintillbehör till exempel. Ofta stora!

smycketrender 2023 från catwalken
Långa örhängen och blomma på magen. Chanel Ready-to-Wear SS2023.

Flytande gränser

Det finns övergripande trender i samhället som påverkar såväl mode som smycken. Två av de främsta är hållbarhet och ”gender fluid” – två rörelser som drivs framåt av Gen Z-konsumenter. Vurmen för vintage handlar så klart om att värna om miljön men också om att hitta en unik stil. Den här generationen gillar heller inte klassificeringar av produkter som har med kön att göra och gränserna mellan maskulint och feminint suddas ut. Unisex har länge varit ett honnörsord men även den kategorin känns nu överflödig. Smycken är för alla. Punkt.

Smycken är för alla. Punkt

Det finns också en flytande gräns mellan verkliga livet och det artificiella: Fler och fler modehus ger sig in i metaversum och säljer virtuella accessoarer och kläder anpassade för avatarer i onlinespel. Smyckemärken vill inte vara sämre: I höstas presenterade det franska juvelmärket Messika en kollektion i stajling-spelet ”Drest” med Kate Moss som gäst-avatar.

”Sist och slutligen är det ju smycken som lyfter en outfit” skrev jag ovan. Kanske jag hellre skulle ha skrivit att det är de som skapar en outfit. För vem behöver genomskinliga plagg (budoirstilen) när man kan bära diamanter direkt på huden? Ingen ljusblå nyans kan tävla mot akvamarinens. Och säg den som inte omedelbart tänker på en choker med nitar när man hör ordet punkmode.

Pärlsmycken från jonas philippe
Pärlor är för alla. Här bär artisten Kristofer Greczula pärlsmycken från Jonas Philippe.

Här är smycketrenderna som får dig att glänsa lite extra i vår och sommar!

Armringar: Absolut!

Om jag bara får välja ett smycke i sommar är det en ”cuff”, det vill säga en bred, öppen armring. Elsa Perettis ”Bone cuff” för Tiffany står särskilt högt på min önskelista (vintage så klart). Eller två egentligen: En på var handled så klart.

Den riktigt trendiga bär dock en stel ring på överarmen. Redan förra säsongen såg vi den klättra upp mot överarmen och där har den nu stannat. En av de mest spridda bilderna på nätet när det gäller överarmsringar är den från Tory Burchs visning: En silverfärgad, något tunnare variant, som liksom slingrar sig upp över armen.

Annars bär du maffiga ”bangles”, det vill säga stela armringar som till skillnad mot ”cuffs” är slutna. Ju fler dess bättre. Bär dem gärna över skjortärmen.

stor cuff från chanel kollektion coco crush
Skådespelaren och sångaren Amandla Stenberg bär en bred armring ur Chanels nya kollektionen Coco Crush.
armring på överarmen
Armringen har flyttat upp på överarmen. H&M.

Åttiotalsnostalgi

Åttiotalets mode kan man ha många åsikter om – men vi gillar så klart det där med stora örhängen. Clips någon? Om inte så är chandelier-örhängen och creoler säkra kort. Extra långa. Extra stora. Och när vi ändå är inne på örhängen, den asymmetriska trenden fortsätter också: Bär två olika eller bara ett.

Supersilver

Stora creoler i silver kan nog ta upp konkurrensen med armringen som sommarens it-smycke. Mycket tack vare supermodellen Bella Hadid som väckte uppmärksamhet med ett par sådana under Jil Sanders visning. Silver har länge legat och bubblat men nu är det ”Super Silver” som gäller.

smycketrender 2023 från dior - ett örhänge
Ett örhänge räcker. Dior.
creoler och ringar
I vår väljer vi stora ringar och stora örhängen. Från Bedazzled.

Mixade metaller

Bär du mest guld, mixa med silver. Har du mest silversmycken, lägg till ett i guld.

Halsen i fokus

Tjocka kedjor. Långa halsband. Chokers. Halsband av småsmå pärlor. Snoddar med berlock. Pärlhalsband. Gärna samtidigt.

Punk!

Modet ”goes punk” lite nu och då, och i vår är det definitiv dags igen. Haka på med berlocker i form av säkerhetsnålar och chokers med nitar. Ja, ni fattar.

Vad säger stjärnorna

Du som gillar astrologi eller helt enkelt bara gillar att bära din månadssten – din tid är nu. Med alla helande kristaller som kommit i vår väg de senaste åren, är det heller ingen större överraskning att kristaller och stenar också hamnat i fokus på catwalken.

punkiga smycken från dior
Gothprinsessa från Dior.
flera örhängen - en av smycketrender 2023
Punken som inspiration. Smycken ur Paula Pantolins kollektionen ”Spike”. Foto Patricia Reyes.

Gnistrande hud

Trendiga juvel- och piercingstudion Mad Lords i Paris tror att ”dermal piercing”, eller ”dermal anchor”, kommer att bli alltmer populärt. Några diamanter på rad i nacken kanske? 

Älskade pärlor

Det börjar nästan bli tröttsamt att skriva om hur populärt det är med pärlor – men bara nästan. Tänk stora pärlor och kreativ design.

halsband med pärlor från Maria Nilsdotter
Ett snyggt halsband med pärlor från Maria Nilsdotter.
långa och många halsband av pärlor - en av smycketrender 2023
Långa pärlörhängen i kombination med långa pärlhalsband. Chanel förstås.

Gör det själv

Kanske fixar du det finaste smycket själv? Craftcore- trenden är stor, vi stickar, virkar, pysslar och hushållar som aldrig förr. Så passa på att göra ett eget fint snäcksmycke på semestern. Leta också i smyckeskrinet, i ditt, i mammas, i mormors, och lek loss. Blanda nytt och gammalt, stort och smått. Många av samma, många olika. Kanske det är nyckeln till att hitta balansen mellan trend och tidlöst.

Säg det med en blomma

Blommor har en (naturlig) tendens att dyka upp i modet om våren och likaså är det en av årets smycketrender 2023. Och det finns alltid smycken med blommotiv.

 

colourful bracelet in pink - a big jewelry trends
Tips!

Följ oss på Instagram och Facebook för en veckodos av härlig smyckesinspo! Vår internationella skribent Esther har också skrivit om årets smycketrender 2023. Läs hennes artikel här – The biggest jewelry trends in 2023.

Relaterade artiklar

Samtal i slutspelstider

År 1985 startade Michael Hamma och Hedvig Westermark Smide och Form i en liten lokal...

girl-holding-pearl-necklace

Vad bär barn?

Vi som finner stor glädje i att uttrycka oss genom smycken vill naturligtvis att även...

Halssmycke-i-labradorit-och-silver-av-Pernilla-Sylwan

Fyrtal i labradoritmagi

Ädelstenen labradorit har inget med hundar att göra men allt med skönhet. Louise Michaelsson beskriver...

Brudkrona-i-silver-av-Lars-Arby-foto-Lars-Edelholm

Silver på Waldemarsudde

Under våren och sommaren mellan den 25 april och 22 september 2024, visas en utställning...

vaxla-ringar-vigselringen

Vigselringens historia – från hampa till guld...

Våren är lika med bröllopstider och vigselringar som är bröllopssymbolen nummer ett. Men hur kommer...

Armring i silver med vita och blå briljantslipade diamanter

Stel stämning

Visst är det trevligt med mjukt och följsamt men nu är tiden inne, eller tillbaka...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR