Välkomna julen med denna röda juvel

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Välkomna julen med denna röda juvel

Denna månad imponeras vi av en otroligt vacker röd rubin och vi får ta del av ett gediget hantverk. Det är Åsa Christensson, guldsmed på Guldsmedshuset Sävedalen, som designat och tillverkat denna vackra och unika ring.

Finns det någon bättre period att bära rött än till julen? Svaret är nej. Därför blev vi självklart nyfikna på denna juvel och har pratat med guldsmed Åsa Christensson för att få veta mer. 

Vi är nyfikna på rubinen, kan du berätta mer om den?

– Vi köpte faktiskt två rubiner samtidigt, denna som är något oval i formen och en annan som var mer rund. Vi fastnade för den otroligt vackra röda färgen och storleken, stenen är hela 6 millimeter bred. Vi köpte dom för ett tag sedan så dom har fått legat och mogna, och vi med dem!

Hur kom designen till?

– Jag ville göra något som lyfte fram rubinen men det fick samtidigt inte bli för klumpigt, utan mer åt det nätta hållet. Därför fick det bli denna carmosévariant där rubinen sitter fast med fyra klor och de 18 diamanterna sitter tätt runtomkring i små klor. Vikten blev tillslut 5,9 gram.

Var det en kundbeställning eller till butik?

– Vi gjorde denna ring till butiken så den finns kvar för någon att glädjas av, en perfekt smyckesklapp!

– Jag säger vi då vi är många guldsmeder som jobbar här och vi har ett tätt och härligt samarbete, det är alltid kul att få tips och råd av en duktig kollega! 

Guldsmedshuset-Sävedalen-bild-till-artikel

Vad har du använt dig av för material och varför?

– Jag använde mig av vitt guld för att komma åt kontraster. Diamanterna runt omkring rubinen blir som en vacker glittrig massa medans den röda rubinen kommer fram extra mycket i kontrast mot det vita guldet och de vita diamanterna. 

– Det var en kund som kom in och såg denna ring och ville ha en likadan men i rödguld då han och hans fru firade rubinbröllop (40 år som gifta). Sagt och gjort! Det var kul att göra den i rödguld då den fick ett mer varm intryck, rubinen smälter mer ihop med det varma rödguldet. 

Stötte du på någon utmaning under tillverkningsprocessen?

- Ja, det var en utmaning att få till fattningen av rubinen då den är ganska så tjock undertill, jag ville inte att den skulle sitta för högt. Jag löste detta genom att såga ut för stenen i själva ringskenan, så stenen är alltså något nedsjunken i ringskenan. 

– Sen kan jag tycka att det inte är så svårt att göra vackra smycken när man har så fina stenar. Huvudfokus här var självklart att ge rubinen så mycket plats som möjligt, framhäva stenen så att den får ta den plats som den förtjänar! 

 

Unika smycken av erfarna guldsmeder

Varje månad väljs ett unikt smycke ut och presenteras i artikelserien Månadens Hantverk.

Månadens Hantverk är ett samarbete med Guldalliansen, ett förbund av erfarna guldsmedsbutiker från hela Sverige. På www.guldalliansen.se hittar du en erfaren guldsmed nära dig.

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser