Makaonfjäril med speciell betydelse

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Makaonfjäril med speciell betydelse

I Månadens Hantverk denna månad får vi ta del av ett smycke som för kunden har en alldeles särskild betydelse. Att ha varit gifta i 55 (!) år är något man måste fira och det gjorde denna kund med ett specialtillverkat smycke i silver och guld, till sig själv! Det är guldsmed Christian Myrland, guldsmed på Guldmakeriet i Söderköping, som tillverkat detta unika hänge.    

När vi såg detta vackra fjärilshänge blev vi nyfikna och vill veta mer. Vi har pratat med guldsmed Christian Myrland för att få veta mer om hantverket bakom fjärilshänget. 

Berätta om varför kunden ville göra detta unika smycke? 

– Jag fick uppdraget av mina kollegor så jag hade inte jättemycket kontakt med kunden. Men det jag vet är att det var en kvinna som beställde smycket till sig själv, från sin man, i 55 årig bröllopspresent.

Hur var det att tillverka hänget?

– Det var väldigt roligt att göra smycket! Skönt att få ett frihandsuppdrag där kreativiteten fick ta plats. Jag har tidigare studerat konst och form och jag fick tillbaka känslan från skolbänken när jag tillverkade smycket. Istället för att måla med pensel och akvarellfärg fick jag måla med filen och sågen.

fjäril 2

Hade kunden en klar bild av vad hon ville ha?

– Både ja och nej, kunden har ett intresse av fjärilar och tycker de är vackra. Hon kom in med en bild på en Makaonfjäril, tagen uppifrån, som jag utgick ifrån men jag fick ändå ganska mycket frihet med designen. 

Berätta mer om detaljerna!

– För att få lite mer liv i fjärilen böjde jag till vingarna lite grann samt att jag oxiderade ytan för att få fram skuggor och dynamik. Vingarna är mörkast längst in och blir sedan ljusare och ljusare. Det var en detalj som kunden blev väldigt nöjd med! 

– Något som var en liten utmaning var att hitta rätt placering att löda fast öglan. För att hänget ska kunna bäras på bästa möjliga sätt är det viktigt att det hänger korrekt på kedjan. Det tog några försök men till sist fick jag till det!

Vad har du använt för material? 

– Jag använde mig av 925 silver och 18k guld, vingarna och öglan är gjorda i silver och kroppen är gjord i 18k guld. Vingarna är utsågade från en silverplåt och kroppen är tillverkad av en plansbit.  

Macaon-fjäril-guld-silver

 

Unika smycken av erfarna guldsmeder

Varje månad väljs ett unikt smycke ut och presenteras i artikelserien Månadens Hantverk.

Månadens Hantverk är ett samarbete med Guldalliansen, ett förbund av erfarna guldsmedsbutiker från hela Sverige. På www.guldalliansen.se hittar du en erfaren guldsmed nära dig. 

  • Text:
  • Bild:Guldmakeriet Söderköping

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser