Smycket som tar dig till havet

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Smycket som tar dig till havet

Vid en glimt av detta otroliga hantverk väcker det stor beundran och nyfikenhet. Vad är det vi ser? En fisk? En undervattenvärld? Det är guldsmed Gunilla Lantz, guldsmed på Smederna Lantz, som ligger bakom detta vackra hänge. 

Vi har pratat med Gunilla för att få veta mer om detta fantastiska hänget och arbetet som ligger bakom. 

Var kom inspirationen ifrån till detta magiska hänge? 

– Det som ligger till grund för det här hänget var att jag gjorde en utställning tillsammans med Nutida Svenskt Silver 2006 som hette Kontraster. Jag jobbade då tillsammans med en superduktig gravör, Stig Sylvén, som har handgraverat alla nio smycken som jag gjorde till utställningen med stickel. 

– Jag hade inte tidigare, och nog inte efter heller tror jag, gjort smycken där jag inspirerats av naturen. Men under den tiden spenderade jag mycket tid i naturen med mina hundar och kände att jag ville göra någonting med det.

Hur såg tillverkningsprocessen ut och vilka material och ädelstenar har du använt dig av?

– Att göra smyckena till den här utställningen var fantastiskt roligt! Processen såg ut så att jag tillverkade hänget utifrån tanken att ge Stig så mycket yta som möjligt när han skulle handgravera. Jag ritade upp motiven som han sedan fick placera ut där han ville.

– Hänget är väldigt stort med sina 12,5 cm och är tillverkat i vitguld med två akvamariner. Den stora stenen är 14,3 carat och den minde är 5,6 carat. De små ”bubblorna” är blåa briljanter på totalt 0,5 carat. 

Komplicerat smycket med många detaljer, hur lång tid tig det att tillverka?

– Det här hänget är som sagt ett av nio smycken som jag tillverkade till en utställning. Jag satt mycket med detta arbete under ungefär ett och ett halvt år, det var en väldigt rolig utmaning!  

– En annan rolig grej är att Peter, som jag jobbar med, gör musik så han producerade låtar som spelades upp på utställningen. Det blev väldigt lyckat.

PS, Hänget finns kvar och det kan bli ditt för 98 600 kr! 

 

Unika smycken av erfarna guldsmeder

Varje månad väljs ett unikt smycke ut och presenteras i artikelserien Månadens Hantverk.

Månadens Hantverk är ett samarbete med Guldalliansen, ett förbund av erfarna guldsmedsbutiker från hela Sverige. På www.guldallliansen.se hittar du en erfaren guldsmed nära dig.

 

  • Text:
  • Bild:Smederna Lantz

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser