Låt sommarens juveler gå i grönt

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Låt sommarens juveler gå i grönt

Hur ser ditt drömsmycke ut i sommar? En grön ädelsten sticker ut, och hakar inte minst på den fantastiska trenden mot naturligare look. De flesta tror att det bara finns ett eller två alternativ att välja mellan, men det kunde inte vara mer fel. I själva verket finns ett gäng underbara smyckestenar som skulle kunna måla vardagen i grönt.   

Prasiolit - den gröna ametisten

Drömmer du om en cocktailring? Den lila ametisten har ett grönt syskon som kallas prasiolit – eller helt enkelt ”grön ametist”.  Den gröna ametisten är oftast helt kristallklar, utan orenheter, så smyckedesigners och guldsmeder kan ta ut svängarna för att formge cocktailringar utöver det vanliga, såsom Spin Off från Anders Fors. Nyanserna går från uppfriskande pastellgrön till limegrön. 

Spin Off cocktailring Anders Fors med prasiolit

 

Akvamarin och Grön Beryll

Ytterligare en ädelsten som vunnit stor popularitet senaste tiden är grön akvamarin. När en akvamarin hittas i naturen är den i själva verket ofta grönaktig. Tidigare har man nästan alltid upphettat kristallerna så att det gröna försvinner och akvamarinens välkända, blå färg kommer fram, men det har blivit allt populärare att behålla den naturliga, gröna färgen istället. Denna ”gröna akvamarin” kallas grön beryll. Precis som prasiolit är den nästan alltid kristallklar, och kan i en guldsmeds händer bli till makalösa cocktailringar och andra smycken som sticker ut. Dess färg går också i samma tema – en fräsch och uppfriskande pastellgrön. Men till skillnad från prasioliten – den gröna ametisten – vars färg uppkommer på konstgjord väg, så är den gröna beryllens färg helt naturlig och den blir därför dyrare. 

Smaragd - En grön royalitet 

När vi ändå talar om grönt – smaragden! Drottningen av grönt som började brytas i Kleopatras gruvor flera tusen år tillbaka i tiden. Det som minskar andra stenars värde är det som gör smaragden unik – dess orenheter. Slöjor och kristaller skapar en unik liten trädgård inuti varje smaragd. Kanske därför kallas smaragdens inneslutningar ofta för “jardin”. De levande inneslutningarna och de smaragdgröna färgen ger smaragder ett mystiskt djup, och en naturlig känsla som inte kan vara annat än rätt i sommar. Se bara på hjärthänget från guldsmedjan 1064° i Sturegallerian i Stockholm.

Smaragdhänge-från-1064-Guldsmedja

 

Fler fantastiska smycken med gröna smaragder:

Sarabande---Örhängen-med-smaragd-och-diamanter-från-Atelier-Ajour-i-Stockholmgunnar-guldsmed-smaragdring

 

Turmalinens mångsidor perfekt en sommardag 

Den sten som täcker alla sommarens gröna nyanser – turkos som medelhavet till lätt vårgrön, gnistrande smaragdgrön och vidare till vilt barrskogsgrön, det är turmalinen. Blå undertoner gör alltid de gröna turmalinerna dyrare, men ack så värt det kan vara. En smaragdgrön turmalin får kanske inte samma mystiska djup som en smaragd, men eftersom turmaliner oftast inte har några orenheter så gnistrar och sprakar de mångfaldigt mer än smaragden. Ett underbart exempel är Birgitta Bükis sagolika smycken:

Turmalinsmycken-från-Birgitta-Büki

Safiren - Vigselringens bästa vän?

Till en vigselring krävs hårda ädelstenar. De måste kunna bäras varje dag, skrapas och nötas utan att spricka. Det tveklöst bästa alternativet är safir, världens näst hårdaste ädelsten efter diamant. I vissa avseenden kan safiren till och med vara mer stryktålig än diamant – diamanter kan vara känsliga för stötar på grund av något som kallas spaltbarhet, och kan spricka lättare än safirer om de tappas i golves. Gröna safirer förekommer i två olika färgtyper, som inger helt olika känslor. Från bland annat Sri Lanka kommer de ljusa och elegant pastellgröna safirerna, men fantastisk lyster och en färg som livar upp. Från bland annat Thailand kommer de mörkare, skogsgröna safirerna som ofta innehåller en viss dimma och ger en vild, skogig känsla. 

Krysoberyll - naturligt och intensiv och lysande

De gröna safirernas vackra nyanser blir sällan sådär lysande intensiva. Men tycker man däremot om gröngult, då kan man finna en ädelsten vars färg är så intensiv att den tycks lysa. Ädelstenen heter krysoberyll, och är den hårdaste ädelstenen som finns efter safir.  Med en lite skyddande fattning kan den därför bäras i en ring varje dag. Medan safirer nästan alltid är upphettade för att få en bättre färg, så är krysoberyller dessutom fullständigt naturliga. Krysoberyllens lysande intensiva färg är alltså densamma när den hittades i berggrunden som när den sitter infattad i sin ring.

Den enda ädelsten vars färg kan jämföras med krysoberyllens är de lysande gröngula diamanter man ibland ser. Skillnaden är att krysoberyllernas färg är naturlig, gröngula diamanters färg är konstgjord. 

Demantoidgranaten - för dig som gillar gnistrande stenar

Den gröna ädelsten som gnistrar allra mest är demantoidgranaten. En grön granat? Ja, det stämmer. Granater förekommer inte bara i mörkrött, utan det finns granater i regnbågens alla färger.  Den gröna demantoidgranaten har kallats granaternas konung, och dess namn betyder ’diamantlik’ och syftar på dess oslagbara briljans och eld som är högre än alla andra färgstenars. De gamla ryska gruvorna med sina djupgröna stenar har sedan länge sinat, och idag kommer demantoider istället från Namibia och Madagaskar. Demantoiderna härifrån är gulaktigt gröna – eller när de är som bäst: sprakande klargröna. Har man en gång sett en välslipad, gräsgrön demantoidgranat och dess briljans är det något som tar lång tid att glömma.

Tsavorit - en ny favorit 

Men demantoiden är inte den enda gröna granaten. På de avlägsna savannerna i Tsavo nationalpark i Kenya hittade man för mindre än 50 år sedan en helt ny ädelsten. Den döptes efter landskapet, till tsavorit. Sedan dess har tsavoritgranaten tagit smyckesvärlden med storm. Med en färg som de allra djupgrönaste smaragder, men helt klar och gnistrande, har tsavoriten på mindre än ett halvsekel blivit lika värdefull som blå safir. För den som tycker om djupgrönt är tsavoriten granaternas nya konung, och vem skulle kunna tacka nej till Atelier Ajours gröngnistrande halsband Nature?

Nature-från-Atelier-Ajour---navetteslipade-tsavoriter-och-diamanter

Peridoten - Mycket sten för pengarna

En annan ädelsten som tagit smyckesvärlden med storm de senaste åren är peridoten. Peridoten är en gammal ädelsten, men har länge setts som en billigare smyckesten. Idag är den på väg in i juvelvärlden med stormsteg. De bästa peridoterna är de helt utan gult i, och uppvisar en vårgrön eller gräsgrön färg som aldrig upphör att imponera. Det finns aldrig spår av grått eller brunt hos en peridot av hög kvalitet, och allra bäst kommer de till sin rätt i storlekar över tre carat och en gnistrande slipning. Än i dag ger peridot kanske mest sten – och mest grönt – för pengarna. Ett magnifikt exempel på en peridotjuvel syns i BD Juvelateljés ring:

Peridotring-från-BD-Juvelatelje

 

 Eller dessa vackra droppörhängen från Atelier Ajour:Enkla-droppörhängen-med-peridoter-och-små-briljanter-från-Atelier-Ajour

 

 • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
 • Gäst - Nyfiken

  Hej Johannes!

  Vilken är din gröna favorit sten om man får fråga?

  1 Gilla
 • Gäst - Johannes O

  Hej!

  Tack för den roliga frågan! Mitt svar är klassiskt: smaragd. Inte enbart av de skäl jag nämner i texten – bland dagens uppsjö av imitationer, behandlingar och kristallklara smyckestenar blir smaragden och dess inneslutningar en uppfriskande påminnelse om hur svårt det kan vara för naturen att uppnå perfektion. Man återfår aktningen och fascinationen för kvalitet hos ädla stenar.

  0 Gilla

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
 • Skriv ut
 • Tipsa via e-post
 • Öka textstorleken
 • Permalänk
 • Läsarreaktioner
 • 2 kommentarer

Annonser