Smyckena som gör mannen

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Hero of Sweden Hero of Sweden

Intresset för herrsmycken blir större och större, men vilka smycken bör egentligen ingå i en mans ”basgarderob”, och var ska man börja om man inte är van att bära smycken? Rasmus Hvorslev, Niklas Lundqvist, och Kina Andersson delar med sig av sina tankar kring herrsmycken, vad de anser är smyckesmåsten för män, och sina personliga favoriter!

Smyckedesigern Rasmus Hvorslev vill först och främst poängtera att smycken på män är både stilfullt och sexigt; ”något som männen här i norden har glömt bort. Med min kollektion och mitt varumärke försöker jag återföra den bilden av smycken till den moderna unga mannen”. Han nämner att han antagligen sticker ut lite med sina egna smyckesmåsten då han arbetar med smycken varje dag. ”Personligen så går jag aldrig utanför dörren utan mina smycken, då känner jag mig naken.”

Rasmus tycker att varje man bör bära en klackring med en historia. Han beskriver klackringen som ett elegant och stilfullt smycke som startar konversationer. ”Jag erbjuder alltid kunden att gravera de klackringar jag gör för att förutom historien jag tillför smycket, låta kunden tillföra sin egna personliga historia.” Förutom klackringen är armband i form av bangles en favorit; ”jag skulle inte säga att det är något som jag ser framför mig att alla män ska bära, men på rätt man kan det lyfta en hel outfit”.

Ring-från-David-Yurman-2

 

Hans personliga smyckesmåsten består av en jeanskedja från italienska Gerba Jewels, klocka, och klackring. Klackringen är en klassisk, kvadratisk klackring i vitguld med rödguldsram och handgraverade initialer. Vardagsklockan är en variant i rosenguld med camouflagemönstrat läderband från Tusenö, och vid festligare tillfällen är det en vintage Gübelin i rödguld som får pryda handleden. Rasmus varvar även sina personliga smyckesmåsten med sin egen kollektion; ”valet faller oftast på Positano Frosted Bangle som passar till precis allt”.

Rasmus-Hvorslev-Jewelry-2

 

Niklas Lundqvist, stylist och konsult, har aldrig varit mycket för regler och tycker att det är viktigare med en egen och personlig stil snarare än vad en basgarderob bör innehålla. För de som är nybörjare inom herrsmycken vill han tipsa om armbandsur, armband, och halsband. ”Smycken som går att dölja om du känner det behovet.” Han menar att man kan börja utforska andra sorters smycken, såsom ringar och örhängen, när man känner sig bekväm med det. Han beskriver hur relationen till smycken skiljer sig från den man har till kläder; ”det fina med smycken är att de kan ha så höga affektionsvärden för varje enskild individ, vare sig de är av plast eller ädlaste metall”, i jämförelse med kläder som ”kanske går sönder, nopprar sig, eller blir otrendiga i sina färger och snitt med tiden”.

Klocka-från-Patek-Philippe

 

Hans personliga smyckesmåsten är de han har varje dag. ”När jag hittar ett smycke jag gillar, som då nästan alltid går i silver, bär jag det varje dag. De blir som en del av mig, växer ihop med mig, och byts successivt ut med tiden.” Just nu är det ett stelt armband, två ringar, två örhängen, och ett halsband som gäller. ”Jag har alltid gillat den enkla, stela, geometriska och kanske typiskt skandinaviska stilen.” Han anser själv att de är ganska klassiska smycken, men förstår om andra kan tycka att de är mer vågade. Slutligen vill han slå ett slag för att kolla efter smycken på både dam- och herravdelningen; ”herrsmycken tenderar ibland att vara lite enkelspåriga och inte erbjuda så stor variation”.

Örhängen-från-Phine-Jewellery

 

Kina Andersson, journalist som i många år bevakat smyckesbranschen, tycker att det är roligt när män vågar lite mer; ”att de vågar tänka lite annorlunda”. Som ett exempel nämner hon Alessandro Michele, creative director på Gucci, som verkligen tänjer på gränserna med smycken i en stil han själv beskriver som ”a hippie renaissance idea of fashion”; excentrisk, romantisk, och överdådigt lyxig!

Ring-från-John-Hardy

 

Kinas absoluta favorit just nu är ett sirligt herrsmycke. ”Det finns en bild som etsat sig fast i minnet, ett foto på stilbloggen The Sartorialist: ett foto av en man i blekrosa, stickad tröja med ett litet hänge i en lång, tunn kedja om halsen. Lite spetskrås stack upp ur tröjkragen också. Så snyggt. Det utmanar definitivt föreställningen om vad som är en manlig look.” Hon nämner också den italienska smyckedesignern Adolfo Courrier som ofta ses med ett smycke hängandes runt halsen i form av en liten diamant i en ultratunn kedja. Även den svenska modebloggaren Johan Magnusson vill hon ge en eloge; ”för sitt sätt att bära upp ett sirligt halsband, en halskedja i silver med små hängen, till sin smoking.”

Halsband-från-Bow-Label

 

Utifrån ett mer klassiskt perspektiv med ”basgarderoben” i åtanke nämner Kina två saker: armbandsur och manschettknappar. ”Jag tycker verkligen att det är så stiligt att matcha sin outfit med en klocka. Ett par manschettknappar är inte heller fel - då är man alltid säker.”

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser