Skog och svärta - nya smyckestrenden

Betygsätt den här artikeln
(4 röster)
Skog och svärta - nya smyckestrenden

Smyckestrenden med inspiration från naturens mörkare sida.

Internet och sociala medier har skapat en tävling om livet där den som har flest ”likes” och följare står som vinnare. Den grå vardagen förskönas genom mättade filter och ackompanjeras av populära hashtags. Det är den polerade, perfekta, och ljusa sidan av livet som ska visas upp. Som en reaktion på detta omfamnar vi mörkret och naturligheten. Skogens djup och mörker symboliserar en plats där alla känslor är tillåtna. Det är en tillflyktsort vi bär med oss i form av smycken föreställande kvistar, blad, och skogens fauna.

Smyckestrender WENDY-YUE

 

Vi lever för att skapa framtida minnen genom 10-talets version av ”Kodak moments”; ”Instagram moments”. Skillnaden är att våra bilder och videos nu för tiden ofta delas med en enorm mängd människor istället för att bevaras i privata fotoalbum. Det vi ser på våra mobil- och datorskärmar är en falsk spegling av verkligheten. Bilderna ska utstråla livsglädje och en positivitet som kan kännas nästintill påklistrad och fake. I strävan efter att upplevas som lycklig har själva känslan av lycka gått förlorad.

Skogen väver samman känslan av mörker och djup, och står för en vildvuxen, sann sida av naturen. Det är inte perfekta buketter av färggranna blommor vi ser i denna smyckestrend, utan en rå och karg, avskalad skildring av flora och fauna. Ett armband tar sig formen av en gren som på ett organiskt vis slingrar sig runt armen och runt fingrarna växer spetsiga törnar. En murgröna eller vinranka klättrar upp längs örat. Halsen omsluts av blad- och lövverk, eller pryds av ett läderband med ett hänge.

PaulaHagerskansJewellery smyckestrender Aurumforum

AnnikaGustavsson Jewellery 2 

Metallerna är främst av allt mörka, behandlade, och oxiderade för att ge en genuin och autentisk känsla. Många smycken består av metall rakt igenom, medan vissa inkluderar vita, grå, och gröna pärlor, och ädelstenar som smaragder och rubiner. Vita diamanter skapar en kontrast mot mörk metall, medan svarta och grå diamanter spelar väl tillsammans mot dess yta. Gult guld och roséguld är också starkt förekommande i denna trend, precis som matt silver. 

Smyckestrend silver PioniDesign

 Smyckestrender ormar Giovanni-Ferraris

 

Skogens djur har vaknat ur sin dvala och ansluter även de till denna trend tillsammans med insekter som spindlar och skalbaggar. Det är främst slingrande ormar och mystiska ugglor som vågar sig ut ur sina bon, men även kråkor och rådjur. Skogens fauna ser vi dels i smycken där hela djuret täckts i gnistrande diamanter och ädelstenar, men de plockas också isär. De olika arterna representeras genom klor som griper tag om en pärla, vingar vars silhuett formar sig runt örsnibben, en fågels spetsiga näbb som hänger från en tunna kedja, horn som sträcker sig upp längs fingret i form av en ring, och fjädrar i blandade metaller. 

Borta är de söta och gulliga fjärilarna och trollsländorna. Borta är de romantiska och pittoreska blommorna. Borta är perfektionen i en välplanerad, anlagd trädgård eller blomrabatt. Skogens träd och växter följer inga regler och dess djur och insekter förblir vilda och otämjda.

Ring_Malin_ljung

 

 

Tamara-Comolli smyckestrender2017 Utopia-smyckestrender 2017

 

Det som reflekteras i denna trend är längtan efter att ta ett steg tillbaka, bli mer mänsklig och uppleva mer mänsklighet i andra. Sedan när finns det bara två känslolägen; glad och lycklig? I en tid där de enda känslorna som ska exponeras är de utav välmående lämnas inget större utrymme för vemod och sorg. I denna trend lever vi ut och bejakar våra känslor, oavsett om de är positiva eller negativa. Vi stänger av våra mobiler och vänder ryggen mot den perfekta ytan vi skapat. Vi tar ett modigt steg ut i en djup, dunkel skog där trädens rötter är av oxiderad metall och dess grenar glittrar av mängder av små svarta diamanter.

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser