fbpx

Smycken på vita duken – från Hollywoods gyllene era till dagens Netflix

Filmer och serier med glittrande juveler

Borta med vinden, Cleopatra, Frukost på Tiffany's, Titanic, Ocean's 8, Sex and the City – för att inte tala om Crazy Rich Asians… Smycken på vita duken har en självklar tradition.
Tre spektakulära high jewelry-smycken från juvelhuset Chopard.
I kommande Bond-filmen No Time to Die bär Ana de Armas tre spektakulära high jewelry-smycken från juvelhuset Chopard.

Filmer där juveler glittrar i kapp med sina stjärnor

Listan kan göras lång över filmer där juveler glittrar i kapp med sina stjärnor. Jag förtjusas av dem alla. Men ska jag utse en absolut favoritscen är den från Hitchcocks film Livbåt från 1944. Det är ett socialpsykologisk drama med andra världskriget som fond och den visar upp människans mörkaste sidor. Ett glittrande diamantarmband har en alldeles speciell roll.

Det glittrande armbandet används som – fiskbete

Efter att deras fartyg sänkts av en tysk U-båt försöker några av de överlevande att ta sig hem i en livbåt. Tallulah Bankhead (underbar) spelar journalisten Constance Porter, en exklusiv sådan kan man väl säga. Klädd i päls och utrustad med inte bara en kamera utan också ett diamantarmband från Cartier, samt en cigaretthållare och en tändare i guld… Hennes lyx visar sig bli nödvändig för allas överlevnad: Hennes minkpäls värmer en ung kvinna som förlorar sitt barn, tändaren steriliserar en kniv och det glittrande armbandet används som – fiskbete. De överlevande vill fånga fisk men inser att det inte har något bete. Constance, Connie, tar av sig armbandet med repliken: “Sure we have bait—by Cartier!” När en av passagerna frågar om hon skojar, säger hon: ”Kidding my foot, I’m starving.” Lite senare tillägger hon: “I can recommend the bait. I ought to know. I bit on it myself.” Oförglömligt. Jag älskar Tallulah Bankhead.

Smycken som en del av handlingen

Hitchcock var själv förtjust i smycken – och visste alltså att använda dessa i sina filmer, som en del i handlingen eller för att understyrka en karaktär. Som i ”Fönster mot gården” med James Stewart och Grace Kelly. Hon spelar en moderedaktör och bär filmen igenom det bästa av 50-talet hade att erbjuda. Ända sedan jag såg filmen har jag tänkt tillbaka på det maffiga pärlarmband med berlocker hon bär i en scen – och som också blev i det närmaste kultförklarat. I filmen är det också smycken som bjuder på de ledtrådar som gör att mordgåtan i handlingen kan lösas.

Jeanne Toussaint-halsbandet, tillverkat av Cartier
Ocean´s 8 vimlar av glittrande stjärnor, både skådespelerskor och juveler. Här bär Ann Hathaway Jeanne Toussaint-halsbandet, tillverkat av Cartier. I filmen är det av diamanter, men i verkligheten tillverkades det av naturliga zirkoner, det fanns inte tid att få ihop så många diamanter av den storleken som skulle användas. Foto Barry Wetcher © 2018 Warner Bros. Entertainment Inc.

Privata, lånade eller skapade?

Även vår egen Ingrid Bergman visste vad smycken kan åstadkomma på vita duken. I The Visit (från 1964) bär Ingrid Bergmans rollfigur Karla ett magnifikt diamanthalsband (som även kan transformeras till ett diadem) från Bulgari. Bergman valde själv halsbandet. Hon visste att om nu en stenrik kvinna, Karla alltså, ska besöka sin fattiga hemstad för att ta hämnd på byborna som har svikit henne, gäller det att vara rustad med rätt symboler.

Den amerikanske juveleraren Paul Flato brukar omnämnas som den första kändisjuveleraren

Under Hollywoods guldålder bar filmstjärnorna ofta sina egna smycken. Om nu inte Joseff of Hollywood skapade bijouterier för en speciell film. Företaget ligger bakom smyckena till många av de största filmerna och filmstjärnorna genom tiderna. Från Shirley Temple i The Little Princess och Vivien Leigh in Gone with the Wind, till Elizabeth Taylor i Cleopatra. Någon gång på trettiotalet börjar dock också trenden med att de stora juvelhusen lånar ut smycken till filmbolagen. Den amerikanske juveleraren Paul Flato brukar omnämnas som den första kändisjuveleraren. Under sin storhetstid var han till och med mer känd än Tiffany & Co. och Harry Winston. Flato trasslade dock till det för sig. Han anklagades för bedrägeri och hamnade på Sing Sing och gick sedan i exil i Mexiko.

halsband av bulgari Ingrid Bergman the Visit
Ingrid Bergman i The Visit
rmbandei filmen Cleopatra, tillverkat av Joseff of Hollywood
Elizabeth Taylor bar det här armbandet i filmen Cleopatra, tillverkat av Joseff of Hollywood. Det såldes på auktion 2017.

Stjärnornas egna smycken

Elizabeth Taylor bar gärna sina egna smycken på vita duken. I Anne of the Thousand Days (om Anne Boleyn) dyker hon till med upp i en cameoroll, bärandes världens mest berömda pärla: La Peregrina. (Här kan du läsa mer om Liz och hennes smycken i vår artikel om smyckeböcker). Liz förknippas med extravaganta smycken.

Till klänningen bär Taylor också ett par pärl- och diamantörhängen som påminner om en druvklase

I Katt på hett plåttak från 1958, en film baserad på en pjäs av Tennesse Williams och där hon spelar mot Paul Newman. Där bär hon en litet diamanthjärta i halsgropen som nästan inte syns. Vad jag förstår var det ett av hennes favoritsmycken, en gåva från maken Mike Todd, som när filmen spelades in nyligen hade omkommit i en flygolycka. Elizabeth bar det som minne. Men alla som sett scenen när hon glider nedför trappan iförd den där berömda vita chiffonklänning, med ett klänningsliv som en grekisk drapering, inser också att hjärtat är som pricken över i:et till den klänningen. Rätt ska vara rätt: Till klänningen bär Taylor också ett par pärl- och diamantörhängen som påminner om en druvklase. De sprakar i kapp med Taylors roll, Maggie The Cat.

Smycken som får en egen roll

När Grace Kelly, den svala skönheten som blev furstinna av Monaco, ville visa sin berömda förlovningsring från Cartier (den med en 10.47 carat stor smaragdslipad diamant) i filmen High Society, skrev man helt enkelt in den i en dialog. Bing Crosby spelar C.K. Dexter-Haven, och när han får syn på ringen med den enorma stenen som hans exfru bär (Grace Kelly) säger han: “That’s quite a rock, Sam.” Sedan vänder han sig till fästmannen och frågar: “Did you mine it yourself, George?”.

För att nu krångla till det lite: High Society är även en musikal och remake av filmen The Philadelphia Story från 1940 med Kathrine Hepburn och Cary Grant. Här har i stället ett halsband en liten roll – ett halsband som dessutom varit med filmen Marie Antoinette från 1938. Återvinning helt enkelt.)

Tjusigast av alla, är dock Gloria Swanson och hennes flexibla Cartier-armband av platina och bergskristall, som hon bär i Sunset Boulevard i rollen som Norma Desmond.

Elizabeth Taylor i filmen The V.I.P.s
Elizabeth Taylor använde egna smycken i filmer, som dessa smaragdörhängen från Bulgari i filmen The V.I.P.s.
Gloria Swansons fantastiska armband av platina och bergskristall från Cartier
Gloria Swansons fantastiska armband av platina och bergskristall från Cartier, som hon bär i Sunset Boulevard.

Smycken på vita duken i dag

I dag arbetar många kostymdesigners medvetet med smycken (och de stora juvelhusen fortsätter att produktplacera sina). I Netflix-serien Familjen Bridgerton understryker Ellen Mirojnick rollfigurernas karaktärer med smycken. Den änglalika Daphne från fina familjen bär gracila smakfulla smycken, medan de tafatta systrarna från den uppåtsträvande familjen Featherington bär mer pråliga. Smyckena är inte historiskt exakta, men det har heller inte varit meningen.

Serien Suits är ett annat exempel – och den svenska smyckedesignern Johanna Torell vet hur det går till bakom kulisserna när det gäller att hitta rätt smyckestil. Johanna har själv arbetat som skådespelare i Hollywood –samtidigt som hon utbildade sig till smyckedesigner på GIA (Gemological institute of America).

– Skådespelaryrket är osäkert och jag ville prova andra konstformer. När jag fick en roll i Nobel Son med Alan Rickman visade jag mina smycken för kostymören och hon använde dem till alla kvinnliga skådespelare. Sedan fortsatte jag att jobba med den kostymören i andra projekt och lärde även känna andra, berättar Johanna.

I Netflix-serien ”Familjen Bridgerton”
I Netflix-serien ”Familjen Bridgerton” understryker Ellen Mirojnick rollfigurernas karaktärer med smycken.

Enbart äkta smycken

När Jolie Andreatta, kostymör för Suits, frågade Johanna om hon ville designa smycken till serien hoppade hon på direkt.

– Det var en ovanlig serie eftersom de hade en extra stor budget för kläder och smycken. I andra projekt jag arbetat med ville de ofta använda billigare material eftersom man tänker att det inte syns i TV om det är äkta smycken. Med Jolie var det tvärtom – eftersom kvinnorna i serien bar det bästa designermodet ville hon att smyckena skulle vara autentiska också. Att de skulle förhöja helheten.

Berätta – hur arbetade ni?

– Jag och Jolie pratade ihop oss om de olika rollfigurernas respektive bakgrund och stil. En del kom från manus men vi utvecklade också koncept som handlade specifikt om smyckena. Gina Torres karaktär är till exempel en mycket framgångsrik advokat och tillika ägare till advokatfirman. Vi tänkte att hon hade ärvt en del smycken men också att hon var en samlare som gärna investerade i spektakulära smycken som uttryckte hennes framgång och djärvhet.

– För Meghan Markles karaktär, som var i början av sin karriär och hade ett starkt förhållande till sina föräldrar, tänkte vi till en början att hon hade några få diskreta smycken som hon hade fått i present av sina föräldrar, och kanske något från en pojkvän. När hon med tiden blev säkrare på sig själv och nådde professionell framgång började vi föra in smycken som vi tänkte att hon köpte själv för att fira sina framsteg och löneförhöjningar: Fortfarande ganska diskreta, men mer och mer personliga.

– När så Katherine Heigl kom in i säsong åtta fick vi ytterligare en fantastisk rollfigur att jobba med. Hon var tuff, kaxig och struntade fullständigt i vad andra tyckte. Med henne kombinerade vi smycken lite galet, för att visa hennes “Jag gör som jag vill” -karaktär.

pärlörhängen i Suits, designade av Johanna Torell.
Katherine Heigls pärlörhängen i Suits, designade av Johanna Torell.
pärlhalsband, både klassiskt och modernt på samma gång.
Johanna Torells senaste projekt var TV-serien Pearson, också den med Gina Torres. Här hennes pärlhalsband, både klassiskt och modernt på samma gång.

Svenska smycken på vita duken

Johannas senaste projekt var TV-serien Pearson, också den med Gina Torres.

– Hon är underbar att designa för. Min favorit i den serien är ett pärlhalsband som är både klassiskt och modernt på samma gång.

Hur förhåller sig svensk filmbransch till smycken?

– Det jag kommer att tänka på direkt är filmen Män som hatar kvinnor, att alla piercingar är en del av Lisbeths rustning. Jag vet inte riktigt hur det funkar i branschen i Sverige. Jag kan tänka mig att det varierar från film till film. Det vore jättekul att jobba mer härhemma, nu när jag bor i Sverige igen.

Och du, har du några favoritscener med smycken?

En favoritscen är när Arwen ger Aragorn sitt halsband i Sagan om Ringen, och därmed ger upp sin chans till evigt liv för att få vara med sin älskade. En annan är i Sex and the City när Carrie tappar sitt diamanthalsband i en hotellobby i Paris. Diamanterna studsar över hela golvet vilket leder till ett sammanbrott men innebär även en chans för hennes liv att ändra riktning.

Johanna Torell, Alan Rickman och Mary Steenburgen
Johanna Torell (mitten) spelade i filmen Nobel Son med Alan Rickman och Mary Steenburgen – och hennes smycken användes till alla kvinnliga skådespelare.

Fler glittriga favoriter på vita duken

Lupin:

Franska Netflix-serien Lupin är en uppdatering av klassikern Arsène Lupin, gentlemannatjuven. Omar Sy spelar Assane Diop som ser Arsène Lupin som ”sitt arv, sin metod och sin väg”. I seriens första omgång löser han gåtan varför hans far anklagades för att ha stulit Marie Antoinettes halsband… Omar Sy överglänser halsbandet.

Uncut Gem:

Howard Ratner är en sönderstressad juvelerare i New Yorks Diamond District; han har en skuld till fel människor. Så lägger han vantarna på en svart opal… Adam Sandler är suverän i rollen som Howard.

Omar Sy i Netflixserien Lupin.
Omar Sy i Netflixserien Lupin.
Adam Sandler i Uncut Gem
Adam Sandler i Uncut Gem.

Cleopatra:

Det är så klart Liz Taylor som har huvudrollen i Cleopatra från 1963, en ironisk film när det kommer till smycken – men de är bijouterier. Den har gått till historien för att den nästan ruinerade filmbolaget, för kärlekshistorien mellan Taylor och Burton.

Killing Eve:

Den charmiga mörderskan Villanelle bär förstås smycken som anstår den fashionista hon är. Hennes motsats Eve, bär på sin höjd vigselringen och chefen för MI6´s rysslandsavdelning bär små intrikata studs som understryker hennes kyliga elegans.

6 Underground:

I Netflixserien 6 Underground dyker the Queen of Kalahari upp –  ett diamanthalsband från Chopard. Det tillhör ett set med olika diamanter, alla sprungna ur en diamant från Botswana på 342 ct, perfekt i färg och absolut ren. Jag har sett smyckena i IRL – helt fantastiska.

Halsband Chopards Queen of Kalahari
Chopards Queen of Kalahari dyker upp i serien 6 Underground.

No Time to Die:

I kommande Bond-filmen No Time to Die bär Ana de Armas, som spelar Paloma, tre spektakulära High Jewelry-smycken från juvelhuset Chopard. Det bästa med de sprakande skönheterna är ändå att de är skapade med respekt för såväl människa som natur. Juvelerna kommer ur Green Carpet Collection, den första kollektion som är helt tillverkad av hållbart utvunna material i form av etiskt Fairmined-certifierat guld och diamanter från leverantörer godkända av organisationen Responsible Jewellery Council.

Casino:

Jag bad den italienska designerduon bakom Anna e Alex berätta om sin favoritscen med smycken: ”I Martin Scorseses film Casino spelar Sharon Stone och Robert De Niro mot varandra. I en scen sitter Sharon Stone på sängen; hon har precis fått en väska fylld med Bulgari-smycken. Hennes ansiktsuttryck är obetalbar, det utrycker frågan: Att bära –  men vilket?: En både färgstark och förförande scen.”

Titanic, Pretty woman, Molin Rouge, Frukost på Tiffany’s, Herrar föredrar blondiner, Hur man blir av med en kille på 10 dagar, Blue Jasmine, Notorius…

 

Cartier´s hope av M.J Rose
Tips!

Följ oss på Instagram och Facebook för en veckodos av härlig smyckesinspo! Gillar du den här artikeln? Då vill vi tipsa om Läsäventyr i juvelernas värld – tips på smyckeböcker.

Relaterade artiklar

halsband caroline svedbom smycken fred

Smycken för fred

Smycken laddas med budskap och symboler som aldrig förr. Kanske speglar behovet av amuletter vår...

Brosch i PLA, stål och akrylfärg av Sofia Björkman

Smyckekonst i München

Under Munich Jewellery Week som sammanfaller med smyckekonstutställningen Schmuck, reser smyckekonstintresserade till Bayerns pärla från...

Skrammelarmband av suzanne farnert

Suzanne Färnert – creolernas drottning

Suzanne Färnert i Uppsala är en av våra främsta guldsmeder och smyckekonstnärer. Hon är också...

Layers of pink brosch av Yasar Aydin

Faller du för fallosen?

Fallosen som symbol avbildas ofta som en erigerad penis och återfinns i kulturer över hela...

Detdukadebordet Inhorgenta award2024

Inhorgenta Award 2024

Inhorgenta i München är ett inspirerande mässa med smycken och klockor, ädelstenar, verktyg, maskiner, föredrag...

Richard Burton and Liz Taylor in Portofino

Varför (vissa) män tycker det är svårt...

Smycket kan vara den gåva som är absolut mest laddad med symbolik och känslor, och...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR