Lekfull smyckesdesign

Favorit just nu!

Det finns smycken – och så smycken med det där lilla extra. De där som får oss att spricka upp i ett stort leende. Och i tider som dessa kan vi behöva en extra dos lekfull smyckedesign.
Lekfull smyckedesign
Just nu älskar vi lekfull smyckesdesign!

Tvåfingerringen ”Adam&Eve” är oförglömlig! En orm som slingrar sig runt fingrarna, prydd med svarta diamanter och med ögon av rubiner som lystet stirrar på det äpple den håller inrullad i svansen. Ett möte med upphovsmannen, den brittiske juveleraren Stephen Webster, är också oförglömlig; det är allt något speciellt med engelsk humor.

Det behöver inte vara så allvarligt med juveler

Det finns fler juvelerare som liksom leker fram sina smyckedesign, som använder humor som en självklar del. Lydia Courteille, Solange Azagury-Partridge, Alessio Boschi för att nämna några. Jag tänker på vad Caroline Scheufele, Chopards mycket lekfullt kreativa ledare på juvelsidan, brukar säga: ”Det behöver inte vara så allvarligt med juveler.”

Så sant.

Lekfull design i ringen Adam&Eve av den brittiske juveleraren Stephen Webster.
Ringen Adam&Eve av den brittiske juveleraren Stephen Webster.

Lekfull smyckesdesign i Sverige

Hur ser det då ut här hemma? Svensk smyckedesign förknippas gärna med avskalad minimalism – men den bjuder också på charm, sagokänsla och detaljer som överraskar.

Jag bad guldsmederna Annika Ekström, Anette Nilsson och Krista Kretzschmar berätta lite om hur det kommer sig att de använder sig av humor och lekfull smyckesdesign.

Annika Ekströms smycken känns som små kamrater som slår följe. De pratar med dig

När Guldapans juveler dyker upp i mitt Instagramflöde blir jag glad. Jag faller handlöst för en flygande häst tillverkad av guld och en keshipärla, med en ryttare, i form av en pingvin, gjord av ebenholts och påfågelsfjädrar.

Sedan fnissar jag förtjust åt en cocktailring som pryds av en katt med lätt förvånad uppsyn, och jag ler brett och hyssjar samtidigt åt ”Skrikungen”. En liten grabb av guld med krona på huvudet som gapar så att framtänderna av platina syns. Annika Ekströms smycken känns som små kamrater som slår följe. De pratar med dig. Muntrar upp dig.

ring queencat i guld visar på lekfull smyckesdesign.
Annika Ekströms (Guldapans juveler) smycken känns som små tillgivna kamrater. Queen Cat har också gästspelat i Solsidan. Foto Joakim de Groot.

Älskar mina skapelser

Det märks att Annika gillar sagor – något hon hade nytta av när hon började med sitt hantverk.

– Det var 1999 och jag tyckte att det var märkligt att många smycken, speciellt lite dyrare grejor, ofta såg likadana ut. Det fanns liksom inget att välja på för lite mer lekfulla människor, berättar hon.

– Men jag vet inte om jag själv tänker på mina smycken som humoristiska. Däremot håller jag helt med om lekfullheten du ser. Lekfullhet och humor ligger ju förstås nära varandra, men jag ser inte mig själv som en lustigkurre.

Jag kan inte låta bli att fråga om hon uppfattas som kontroversiell i juvelvärlden i dag.

– Jag tycker att jag får mycket uppskattning från både branschfolk och vanligt folk. Men det gör inget om man inte gillar dem, jag vare sig kan eller vill göra på något annat sätt. Jag älskar alla mina skapelser.

ring skrikungen i guld visar på lekfull smyckesdesign från Guldapan.
Visst vill man både le och hyssja åt Skrikungen. Från Guldapans juveler. FotoJoakim de Groot.

Med farmor som inspirationskälla

Anette Roxnäs, Etena Jewellery & Design, är en annan guldsmed som har den där förmågan att locka fram ett leende. Hennes design är dock av annorlunda slag. Här handlar det om ett slags tillbakalutat leende i formgivningen, om linjer som gör oväntade språng.

Ringen ”Fyrverkeri” är en öppen ring där ena änden av ringskenan delar sig i stänglar prydda med ädelstenar, som nyfiket sträcker sig upp mot omvärlden. Hon bäddar också in pärlor i ett trassel av guldtrådar och gömmer briljanter på baksidan av ett hänge. Den sidan använder man förstås till fest.

Jag tycker om när det finns något underfundigt i saker och ting

– Jag älskar humor i design och älskar när det finns ytterligare en dimension i ett smycke. Jag tycker om när det finns något underfundigt i saker och ting, att det kanske finns fler budskap. Om man tittar lite extra kanske det ploppar något upp som man inte sett innan. Jag älskar också smycken som har fler funktioner.

Jag undrar hur det kommer sig att hon alltid har det där leendet på lut.

– Det kommer nog från min farmor. Hon var en underfundig, kul dam som levde ett både långt och tidvis krångligt liv, men som skrattade mycket – åt sig själv och med andra.  Att skratta ger energi.

Ring av Annette Roxnäs visar på lekfull smyckesdesign.
I Annette Roxnäs formgivning ser man ofta linjer som gör oväntade, lekfulla språng.

Det perfekta kan bli tråkigt

Krista Kretzschmar är en tredje guldsmed som jag gärna lyfter fram. Hennes små skönheter är ofta inspirerade av flora och fauna. Det är ju i sig inget ovanligt, men Krista har hittat ett alldeles eget sätt att presentera den inspirationen på.

Humor och glatt behöver inte vara knasigt och “clownigt”

Vem kan till exempel glömma ringen Flora som är designad så att man pryder den med äkta blommor? ”Youternity”-örhänget har också det där lekfullt lilla extra! En guldtråd i form av ett hjärta där Krista löder fast ändarna när smycket sitter på örsnibben. En lekfull smyckesdesign som hyllning till den eviga kärleken helt enkelt.

Kristas smycken speglar henne själv, menar hon.

– Jag har en väldigt glad personlighet och älskar färg och mönster. Jag antar att kombinationen speglas i mina smycken. Jag vill själv bära smycken som jag blir glad av och tycker att ”perfekt” ofta känns lite tråkigt och för tillrättalagt. Humor och glatt behöver inte vara knasigt och “clownigt” utan får gärna vara stiligt och elegant på ett fantasifullt och fritt sätt.

Halsband av Chopard visar på lekfull smyckesdesign.
Chopards lekfulla koncept Happy Diamonds har blivit smått legendarisk. Lösa diamanter rör sig under två lager av glas, i både smycken och klockor.
ballcrusherring
Brittiska Solange Azagury-Partridges ring Ballcrusher” med en söderhavspärla som hålls fast i ett skruvliknande grepp av guldklor med lackerade naglar.

En liten twist

En lekfull smyckesdesign präglar även smyckemärket Sandberg Sweden. Här hade man en medveten strategi redan från start.

– Mitt uppdrag var att göra smycken man blir glad av. Detta försöker jag alltid ha med mig i min formgivning. Någon liten detalj eller kanske en funktion –  ”en liten twist” som blir det där lilla extra, berättar chefdesigner Pia Artling.

Ringen ”Belle”, med stenar som hänger från ringskenan, var ett av de första smyckena hon skapade. I dag är den en klassiker.

– Här tänkte jag att rörligheten i fattningarna skulle fånga upp ljuset så att stenarna kunde gnistra åt alla håll och kännas levande. De ger också ett intressant soundtrack med sitt klirrande.

Ringen ”Belle” med stenar som hänger från ringskenan är ett av de första smyckena Pia Artling skapade för Sandberg Sweden.
Ringen ”Belle” med stenar som hänger från ringskenan är ett av de första smyckena Pia Artling skapade för Sandberg Sweden.

Humor med svärta

Med humor man förstås även skildra tillvarons mörkare sidor. Jag tänker på vår internationellt uppmärksammade smyckekonstnären Märta Mattson som skapar smycken av döda insekter. Hon ser skönhet i det vi andra finner vämjeligt och frånstötande.

Med hjälp av humor får hon oss andra att titta – fast vi inte riktigt vill. Även Maria Nilsdotter står för en mörkare variant av den lekfulla smyckesdesignen. Hennes smyckevärld är visserligen sagolik, men med mörka undertoner.

Till sist: ”I tider som dessa kan vi behöva en extra dos lekfull smyckesdesign” skrev jag i början av texten. Men vad gör kristider med formgivarna själva?

Den franska juveldesignern Lydia Courteille inspireras av allt från insekter till myter och skapar sin alldeles egna värld.
Den franska juveldesignern Lydia Courteille inspireras av allt från insekter till myter och skapar sin alldeles egna värld.

Sätter sig corona i designtänkandet? Medvetet eller omedvetet?

Nej, säger Annika Ekström.

– Jag kan inte säga att det  påverkar mig i mitt skapande, jag vill som alltid bara sitta ifred och ”gulda”.

Ja, säger Anette Roxnäs.

– Jag ser mig själv som både guldsmed och konstnär. Och som det senare går man ständigt omkring och tänker på det ena efter det andra. På allt mellan himmel och jord. Och ju konstigare världen utanför blir, desto mer är det inifrån som vill ut! Jag kommer på det ena efter det andra som jag bara måste få göra.

Krista Kretzschmar känner ett behov av att vara lättsam.

– Jag har ett behov av att skapa mer lättsamma och färgglada smycken i mörka tider. Jag har alltid uppskattat stenar och kristaller med olika egenskaper som ger bäraren styrkor. I dessa galna tider bär jag till exempel örhängen med stenar som ger mig harmoni.

ringar av dreamboule
Dreamboule skapar smycken inspirerade av barndomens snöglober. Glasgloben är fylld med vätska som skyddar miniatyrvärlden av ädla material och även ger en slags slow motion-effekt till snöflingorna - som är av guld förstås.
smyckeshandeln behöver moderniseras
Följ oss!

Kan du inte få nog av inspiration? Följ oss då på Instagram och Facebook för en veckodos! Eller läs mer om smycken och ur här!

Relaterade artiklar

Bröllopstrender är återvunna ringar och starka färger

De 3 största bröllopstrenderna just nu

Att gifta sig är ett fantastiskt steg att ta tillsammans med sin partner. Men när...

Halsband från Chanels Ready to wear-visning sommaren 2020 smyckestil.

Hitta din personliga smyckestil

Trender i all ära – men hur hittar jag smyckena som passar just mig? Här...

Våga prova platina

Våga testa platina!

Det lyxiga platinamaterialet är både vackert och efterfrågat. Men trots det har ädelmetallen ett rykte...

funderar över en smyckesförsäkring

Därför ska du teckna en smyckesförsäkring

Att äga vackra smycken och juveler känns ofta både lyxigt och betydelsefullt. Oavsett om man...

Resetips - juveler i Paris

Resedrömmmar – resetips för smyckeälskare! Del 2

Det är inte utan att man saknar det där med att resa, speciellt i dessa...

resa med smycken - fötter på strand

7 bästa tipsen för att resa med...

Vilka smycken passar att ta med på resan? Vad bör man tänka på? Vi har...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR