Fira Alla hjärtans dag med extra allt!

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Foto: Miranda Karlsson Foto: Miranda Karlsson

Ett unikt och personligt smycke står på mångas önskelista. Så varför är det så få som gör slag i saken?


– Det är ett väldigt vanligt missförstånd att det skulle vara så himla mycket dyrare att gå till en guldsmed än att gå till en butikskedja. Men du får ju mer för dina pengar om du går till en guldsmed! Du kan påverka produkten i hela ledet och verkligen få något unikt som du själv vill ha, säger Per Daun och fortsätter;

 

– Att vara med och välja både material och design till sin ring ger ett fantastiskt mervärde! Oavsett om det är en slät ring eller något mer komplicerat arbete.

 

Att tillverka sitt eget smycke behöver alltså inte kosta en förmögenhet. Din lokala guldsmed kan rekommendera både material och design som passar just dig och din plånbok. 

 

Kärleks färg är röd

 

Pers ring är en kombination av vitguld och en extra röd premiumlegering.

 

– Materialet i sig är lite hårdare än mellanfärg men absolut inte svårjobbad. När jag skulle göra den visste jag att bristen på slaglod i olika hårdheter, specifikt för premiumlegeringen fanns. Men det gick alldeles utmärkt att löda med standard-slagloden för mellanfärg.

 

vigselring 1

 

När du väljer din ring är det viktigt att veta att det finns olika legeringar som ger ringen dess egenskaper.

 

– När du tittar på andra legeringar än de som är standard bör du tänka på hur de fungerar till dina övriga smycken. Väljer du en extra röd legering så är det till exempel jättesnyggt tillsammans med vitguld, men kanske passar mindre bra till mellanfärger/svensk standard.

 

För Per var det ingen tveksamhet att använda den extra röda premiumlegeringen.

 

– Jag valde att använda detta material för att kärlekens färg är röd. Så vad skulle jag annars välja, säger han och ler.

 

Vad är en legering?

 

Finguld är rent guld – så som det hittas i naturen. De flesta anser att det är för mjukt att använda som det är och väljer därför att legera med andra metaller. Detta påverkar guldets färg och övriga egenskaper så som hårdhet.

 

Mellanfärg/rödguld är tex en legering av guld, koppar och silver, där koppar är den avgörande faktorn för legeringens färg. Så om du vill ha en riktigt röd färg kan du använda en extra röd premiumlegering som har en högre kopparhalt.

 

Text och foto av: Miranda Karlsson

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser