Rödguld – det klassiska valet

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Rödguld – det klassiska valet

Är du den traditionella typen som tycker att rött guld är allra vackrast, eller vill du sticka ut med mokume? Valmöjligheterna när det kommer till vigselringar kan kännas oändliga. Men oavsett om du föredrar platina eller trendigt roséguld är det smart att börja med materialvalet innan du funderar vidare på designen. 

Materialguide

De olika materialen har alla olika kvalitéer och egenskaper. Nedan har vi satt ihop en guide till dig som letar förlovnings- eller vigselring.

Rött guld

Det här är den i särklass vanligaste guldfärgen på ringar i Sverige, dock inte att förväxla med rosa guld (eller roséguld, som det också kallas). Ju mer koppar man tillsätter desto varmare och rödare blir tonen och ju mer silver man tillsätter desto kallare och gulare blir det. Standard i Sverige är 18 karat, vilket innebär att materialet utgörs av 75 procent rent guld och resten av andra material så som till exempel koppar och silver. Ju högre karat desto mjukare blir smycket (och dyrare). Eftersom det inte finns någon direkt standardisering rörande färger och legeringar benämns rött guld också ibland som mellanfärg eller ”svensk färg”.

Ringar-Gunnar-Fahlström-ring-BD-juvelatelje

 

 

Rödguldsringar-hand-sweden-2

 

Gult guld

Även kallat ljust guld, har en betydligt gulare och något kallare ton än rött guld, på grund av en högre halt silver. Gult guld är standardfärgen i de flesta europeiska länder.

Michael-Odwyer-goldsmith-Sandberg-Sweden

 

Rosa guld

Ofta benämnt som roséguld – är en riktig uppstickare som har blivit väldigt populär i vigsel- och förlovningsringar de senaste åren. Den rosa färgen finns i olika nyanser och fås genom att delvis byta ut silvret i legeringen mot en större andel koppar. Resultatet blir alltså en extra intensiv röd ton. En fördel med rosa guld är att det är mer slittåligt på grund av den större andelen koppar, vilket gör att legeringen blir hårdare.

Georg-Jensen-Annika-Gustavsson-Jewellery

 

Vitguld

Eller vitt guld som det också kallas, finns i olika legeringar i allt från en varm champagneton till kall diamant. Vitguld utgörs av guld, silver, koppar och någon vit metall så som palladium. Förut tillsattes nickel för att göra materialet starkare och vitare och det kan fortfarande förekomma i andra länder – vilket kan vara bra att veta då nickel kan ge upphov till hudirritationer. När man slutade med nickel var det många guldsmeder som började att rodinera ringarna, alltså lägga en ytbeläggning med rodium, för att få fram den karaktäristiska vita färgen. Men rodinering är en smaksak, många guldsmeder använder en legering med 16 procent palladium och framförallt denna legering fungerar bra utan rodium. (Läs mer om detta här).

Hedbergs-Ring-18k-Vitguld-Diamant-Safir---Diamantringar---Ringar---Smycken

Rolf-Guldsmed-Uppsala-Hovjuvelerare-Gunnar-Fahlström

 

Platina

Är du ute efter en ring som verkligen sticker ut från mängden, då är det platina du ska välja! Det är den dyraste och mest exklusiva av ädelmetallerna. Platina är silvervit i färgen och kombineras ofta med diamanter. På grund av dess renhet passar den också personer som är känsliga för andra metaller och materialet är extremt hållbart och slitagetåligt. Tänk dock på att platina väger en del och kanske inte passar så bra till väldigt stora ringar. Men med tanke på prislappen är det förmodligen inte ett så vanligt ”problem”.

Atelier-Ajour-Engelbert

 

Palladium

För den som suktar efter platina men inte har riktigt de finanser som krävs är palladium ett utmärkt alternativ, eftersom det ligger nära platina i färg och uttryck. Palladium har också lägre vikt än platina och är ett näst intill underhållningsfritt material. Allt fler väljer palladium i sina vigselringar och vi ser att guldsmeder oftare väljer att jobba i materialet.

Palladiumringar-Schalins-Erik-Tidäng

 

Okonventionella material

Titan

Det vore orättvist att inte nämna titan, som är ett extremt hårt, slittåligt och lite tufft material. Titan har en gråare färg än platina och palladium och är något av ett lättviktmaterial i sammanhanget då det endast väger en fjärdedel av vad guld väger. Titanringar är ett bra val för den lilla plånboken.

titanring-med-briljanter-5x001-6mm cc5

 

Silver

Silver är kanske inte det vanligaste alternativet när det kommer till förlovnings- och vigselringar men – varför inte? Silver ligger betydligt lägre i pris än ovan nämnda ädelmetaller. Tänk dock på är att silver oxiderar med tiden, metallen är också väldigt mjuk och repas lätt. Så vill du ha en ring som bibehåller sin glans över tid är det bättre att satsa på ett annat material.

milasilver8305107-origpic-47c1db

mila-silver-oxiderat2486322-origpic-6c47fb

 

Mokume

Har du svårt att bestämma dig? Mokume är en blandning mellan olika metaller – ädla eller oädla sådana – vilket ger ett dynamiskt marmorerat uttryck. En ring blir aldrig den andra lik och i vigsel- och förlovningsringar, då man gärna vill vara unik, är mokume ett originellt och roligt val.

vigselringar-mokume-anders-fors-guldsmed

 

Läs även: Mokumé: Metaller blandade till vackra mönster

Checklista innan du besöker guldsmeden

• Börja med att bestämma material och utgå sedan från det. Låt inte budgeten begränsa materialvalet, en duktig guldsmed kan ofta, utifrån önskemål om material, utforma ringar som ligger inom önskad prisklass.

• Enkel, detaljerad, modern eller klassisk? Fundera vilken stil du gillar bäst innan du besöker en guldsmed.

• Har du ett arbete som kräver en del ”hårda tag” är det smart att välja ett slitagetåligt material.

• Besök gärna mer än en guldsmed innan du bestämmer dig för vilken av dem du vill anlita.

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser