RUNA utsett till Precious Talent of the Year 2017!

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Sanna Grannas. Foto: Hanna Persson Sanna Grannas. Foto: Hanna Persson

Med en unik produkt i form av smycken som fästs på skjortknappar har Runas grundare Sanna Grannas utvecklat sättet vi kan uttrycka oss på med accessoarer och smycken. Den råa och industriella stilen med inspiration från Höga Kusten utgör Runas design-DNA; loud simplicity. Smyckena – som är i materialen mässing, koppar, och stål – kommer med symboler som bär på olika historier. Här berättar Sanna Grannas mer om Runa; hur resan började och vart den är på väg.

Hur föddes idén till Runa?

– Det började med en idé till en ny produkt men alla bitar föll egentligen på plats när jag lekte med olika ord och bokstäver och skapade en figur som påminde om en runa. Då gjorde jag lite eftersökningar på historien om området som jag kommer ifrån och kände att det stämde perfekt med det jag ville göra. Runorna användes ju till att berätta dåtidens historier och tack vare att man använde dem kan vi läsa de historierna idag. Det tyckte jag var coolt - att jag kunde använda dåtidens symboler för att berätta dagens historier! 

RUNA-bild-artikel

Hur ser din kreativa process ut?

– När jag kom på idén till mitt första smycke ifrågasatte jag de alternativen vi har att uttrycka oss på idag. Jag började kolla på vad som redan fanns och tyckte att det saknades något som var jämställt för både kvinnor och män. Processen börjar med tanken ”vad vill jag ge kunden för möjlighet att berätta för historia? Hur skulle det kunna se ut?” Smycket ska berätta en historia och kunden ska kunna ändra sitt personliga uttryck på ett subtilt sätt.

Funderar du på att göra andra sorters smycken med?

– Jag jobbar faktiskt på det nu! Det kommer att spinna vidare på det första smycket jag gjorde men också utforska andra användningsområden. Grundidén är att det ska vara en komponent som kan användas på flera sätt.

Vad har höga kusten för betydelse för Runa?

– Allt skulle jag nästan säga. Det är där jag hämtat inspirationen till varumärkesnamnet, där mina smycken har tillverkats, där jag har hittat mina samarbetspartners. Höga Kusten är en jätteviktig del i Runa. 

cleanruna-bild-artikel humansteel-bild-artikel

Hur började du med smycken?

– Den idén jag hade lämpade sig väldigt bra som ett smycke. Smycken är det man adderar för att stärka och variera sitt uttryck. Jag har ingen utbildning inom design utan det har varit ett intresse sedan jag var liten. Man skissar på något och så är det någon som gillar det - och plötsligt blir man presenterad som smyckesdesigner eller formgivare. Men jag vill tillägga att jag har en väldig respekt för de som utbildat sig. En idé kan man få men att ta det vidare är en stor, men rolig, utmaning.

Har du några råd till andra som vill ta sig in på smykesmarknaden?

– Jag insåg ganska tidigt att varumärket är viktigare än produkten. Vad vill du berätta via ditt varumärke, vad står du för? Som ny kan man lätt bli lite ängslig och jämföra sig med andra, men våga vara annorlunda och hitta din egen grej!

reflectionbrass-brass-bild-artikel

Vad är dina mål för RUNA de närmsta åren?

– Att Runa ska växa och bli något stabilt, men det behöver inte gå jättefort! Det är viktigt att företaget behåller sitt hjärta. Jag vill bredda kollektionen och söka mig utanför landets gränser. Jag vill även göra roliga och spännande samarbeten tillsammans med andra! Fashion tech är jag också nyfiken på.

Varför tror du att Runa blev utsett till Precious Talent of the Year? Vad betyder det för dig?

– Jag tror att Runa har tillfört något nytt till smyckesmarknaden. Det är en ny typ av smycke som är unikt och annorlunda, och det är ett helt koncept som bär på mycket historia. För mig ger det ett tillfälle att stanna upp och ge sig själv en klapp på axeln. Det är en bekräftelse på att andra gillar det jag gör! Det ger en energi och en push att jobba vidare.

 

  • Text:
  • Bild:Hanna Persson

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser