Fantastiska och sällsynta smaragder på auktion

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Fantastiska och sällsynta smaragder på auktion

Marcial de Gomar Collection auktioneras ut i New York

Den 25:e april kommer några av världens största och mest enastående smaragder auktioneras ut på Americas Society i New York. Samlingen innehåller både slipade och oslipade stenar samt smycken. Bland annat kommer smaragder från fartyget Nuestra Señora de Atocha att auktioneras ut; stenar som under flera århundraden legat begravda på havets botten.

Marcial de Gomar Collection består av över 20 lösa smaragder, 13 smaragdsmycken, och guld- och silvermynt. Manuel Marcial de Gomar har arbetat med att samla in smaragderna i denna kollektion under sin långa karriär i USA och i Colombias djungler. Hans kunskap inom sällsynta smaragder har gjort honom till en eftersökt författare, föreläsare, och konsult. Den berömda skattjägaren Mel Fisher valde för flera decennier sedan Marcial de Gomar som enskild bedömare för alla smaragder hämtade från det sjunkna fartyget Nuestra Señora de Atocha. Som betalning för detta fick Marcial ett urval av dessa stenar som nu för första gången presenteras för allmänheten som en del av Marcials personliga samling.

Vi har valt ut fyra spännande objekt från Marcial de Gomar Collection som ni kan läsa mer om nedan!

La Gloria 

Denna sten kommer från världens mest kända smaragdgruva; Muzo i Colombia. Dess vikt är på hela 887 karat och smaragden har den klassiska, colombianska blå-gröna tonen. Denna oslipade ädelsten sticker främst ut på grund av dess storlek. Muzo-gruvan är känd för att producera några av de största smaragderna i Colombia och La Gloria uppges vara den största oslipade colombianska smaragden i USA. Skulle stenen slipas hade den haft en vikt på mellan 300 till 400 karat.

Smaragd

 

La Gloria har ett uppskattat auktionspris på 3-5 miljoner dollar.

Corona de Muzo

Den stora smaragden i detta halsband försvann i samband med förlisningen av det spanska fartyget Nuestra Señora de Atocha under en orkan i Florida Keys 1622 och hittades inte förrän fyra århundraden senare. Det är en 24.34-karats smaragd från Muzo-gruvan. I detta halsband samsas den klassiskt slipade Muzo-smaragden med runda och baguette-slipade diamanter och runda smaragder. Stenens ursprung är en 64.46-karats oslipad smaragd tänkt att användas av spanska kungligheter. Kedjan består av 22-karats guld och är specialdesignat för just detta hängsmycke.

Smargd kungligt

 

Graveringen som lyder ”plus ultra” är ett motto som kan dateras till kejsaren Karl I:s tid. Det är ett uttryck för den tidens anda; en tid av spanska erövringar och upptäckter. För att porträttera denna majestätiska atmosfär gjorde Marcial en resa bak i tiden och fann inspiration i drottning Isabela av Spanien. Hon ansåg sig vara jämlik med sin make kung Ferdinand och levde därefter. Smyckets kedja är också namngivet efter henne.

Halsbandet har ett uppskattat auktionspris på 5-6 miljoner dollar.

The Marcial de Gomar Star

Innan slutet av 1900-talet fanns inga kända exemplar av smaragder med asterism. Marcial de Gomar Star Emerald, med en vikt på 25,86 karat, representerar en nästintill okänd effekt i smaragder; dubbla stjärnor.

Smargd exklusiv

 

Stenen köptes från en afrikansk smaragdhandlare som en del av en bunt oslipade stenar år 1997. År 2001 undersökte man stenen och fann att den kunde ha en kattögon-effekt. Marcial de Gomar skickade den då till en expert på smaragdslipningar med instruktioner om att den skulle slipas i formen av en dubbelsidig cabochon (med två välvda sidor). Marcial hade aldrig sett asterism i en smaragd tidigare och då stjärnan inte framträdde lika tydligt som i en rubin eller safir lät han stenen, ovetandes om dess storhet, ligga i sitt personliga kassaskåp. Där låg smaragden orörd i nio år fram tills dess att man bestämde sig för att skapa den unika kollektionen som representerar Marcial de Gomars 60 år i smaragd- och ädelstensbranschen. Stenen undersöktes närmare av Martin Fuller från Martin Fuller & Associates. Efter att han upptäckt att stenen hade en asterism som bara syntes i speciellt ljus rekommenderade han att den skulle skickas till GIA för att bli identifierad. 

Den 16e juli år 2013 fick smaragden sitt certifikat och sin plats i historien som en av de största, kända stjärnsmaragderna (totalt är de färre än ett dussin till antalet). Nyligen undersöktes stenens baksida återigen av GIA och det stod fast att det var en dubbelsidig stjärnsmaragd. Antagligen den första i världen!

Stenen har ett uppskattat auktionspris på 2-3 miljoner dollar.

Nine Pillars of the Andes

Denna samling lösa, oslipade smaragder har en total vikt på 91.69 karat. De kommer från de ungefär 3 kilo smaragder som gick att finna vid Nuestra Señora de Atochas förlisningsplats och som hämtades under en period på 30 år. Under fyra århundraden låg de begravda under mer än 3 meter sand. Dessa stenar representerar några av de finaste och största oslipade smaragder som återfanns under detta ovanligt svåra sökande.

Smaragder exklusiva 

Numret nio symboliserar enighet enligt det arabiska nummersystemet. De nio ”pelarna” som utgör Nine Pillars of the Andes återger också Herkules pelare som enligt den grekiska mytologin utgörs av Gibraltars berg och ett motsvarande berg eller klippa i Nordafrika.

När Marcial de Gomar undersökte och bedömde stenarnas värde tog han i åtanke det faktum att de hittats inte en utan två gånger; först i de avlägsna bergen i de colombianska Anderna och sedan i Florida Keys där de återupptäcktes år 1986.

Stenarna har ett uppskattat auktionspris på 3-4 miljoner dollar. 

  • Text:
  • Bild:Guernsey’s

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser