Smyckestrender - Från djupa skogar till yttre rymden

Betygsätt den här artikeln
(4 röster)
Vi ser mycket fint i trenderna framöver! Vi ser mycket fint i trenderna framöver!

Trendspaning på Precious Fair 2016

Årets upplaga av Precious Fair pågick under den 9e till 11e september på Stockholmsmässan i Älvsjö. Bland de 178 utställare från 11 olika länder som visade upp allt från designkomponenter, ädelstenar och material, till sina senaste kollektioner, fanns det flertalet gemensamma nämnare och teman. Retro-futurism, symbolism, och ett fokus på autenticitet gick att följa som en röd tråd genom flertalet av mässans utställningsbås.

 

Nedan följer en beskrivning av de 10 mest tonsättande trenderna för de kommande säsongerna:

Minimalism

Emma Israelsson-14 Heiring-2Från vänster: Emma Israelsson och Heiring.

De sofistikerade och diskreta tendenserna lever vidare i tunna  kedjor och öppna eller flytande linjer. Det finns en kontrast mellan silhuetter som förmedlar rörelse och liv gentemot dess rakare och striktare motpoler. Hos bland annat Heiring och Georg Jensen syns strömlinjeformade kreationer som nästintill slår knut på sig själva.

Astro-Mystik

Sophie by Sophie-58 CU-84Från vänster: Sophie by Sophie, CU Jewellery

Motiv som stjärnor och både hel- och halvmånar återfinns hos flertalet märken och designers med kosmos som gemensam inspirationskälla. Pärlor, som hos bland annat CU Jewellery, påminner oss om månens sken och ger dessa smycken en extra dimension av mystik. Enklare varianter, som Sophie by Sophie’s mini-hoops, är som gjorda för att kombinera med små stud-örhängen och klä hela örat med. 

Alkemi

Bjørg-22 Pilgrim-29 Från vänster: Bjørg, Pilgrim  

Ojämna texturer, smältande former, och en genuin känsla. Metallen står i starkt fokus i detta tema med enkla silhuetter och avsaknad av diamanter och ädelstenar. Det är som att tiden frusit när metallen nått sin kokpunkt. Resultatet är minimalism med en varm och organisk twist. 

Vetenskapens Värld

Lara Bohinc-33-2Lara Bohinc

Sfärer inspirerade av atomer och planeter samsas med geometriska former från märken som svenska Bow Label till danska Sif Jakobs och brittiska Lara Bohinc. Strikta och hårda silhuetter blir till en del av kroppen med ear cuffs och öppna choker-halsband. Känslan är retro-futuristisk med starka kopplingar till 60-talets space age-mode.

Pixel-Effekt

Snö-58 Sif Jakobs-22Från vänster: SNÖ of Sweden, Sif Jakobs

Små stenar i pavé-sättning på enkla och rena silhuetter ger ett grafiskt och modernt uttryck. Gnistrande konstraster skapas mellan kalla och varma färger, ljusa och mörka toner. Många kreationer är gjorda för att stapla och kombinera, vilket erbjuder bäraren möjligheten att själv skapa olika känslor genom att experimentera. Lekfullhet och tidlöshet i ett.

Magi och Symboler

Bjørg-43 Kumkum-20 Från vänster: Bjørg, Kumkum  

Det finns starka influenser från mytologi, sagor, och fabler. Smycken i denna trend har en inneboende kvalitet av magi och mening. Symboliska motiv samsas med ädelstenar och kristaller. Hos Bjørg, med flera, ses lösa stenar mellan två glas likt en förtrollad amulett eller glittrande trolldryck.

Industriellt

Holpp-1 Rebecca Bonaparte-7Från vänster: Holpp, Rebecca Bonaparte

Hårt och rått är ledorden för det industriella temat som bjuder på oxiderad metall och unisex-silhuetter. Arkitekturstilen brutalism möter en sofistikerad enkelhet i strikta och geometriska linjer. Det är modernt och urbant, det perfekta kamouflaget att använda i storstadsdjungelns betong.

Material-Mix

Edblad-9 Michael Kors-6Från vänster: Edblad, Michael Kors

Art Decó, 60-tal, och inredningsdesign flätas samman i ett tema där strålkastarljuset är riktat mot just sammansättningen av olika element. De senaste säsongernas trendmaterial nummer ett i kategorin inredning: marmor, har tagit plats i smyckesvärlden. Silhuetterna är välvda och runda, och främst guld och mässing samsas med olika stenar, men även material som plexi-glas och emalj.

Krigarprinsessor

Birdie-39 Rebecca Bonaparte-20

Från vänster: Birdie, Rebecca Bonaparte

Kvinnlig styrka tar sig uttryck i motiv inspirerade av stenålders-yxor, spjut, sköldar, och medeltida rustningar. Kedjor, spetsiga silhuetter, och piercing-smycken för tankarna till den grekiska mytologins amasoner eller historiska stamfolk. Dessa smycken besitter en varm och autentisk känsla, med ett extra lager ”bråka inte med mig”-attityd.

Mörka Skogar

Aurum-6 Lotta Jewellery-15Från vänster: Aurum, Lotta Jewellery

Ett mörkare porträtt av naturen målas av bland annat Aurum, Dower & Hall, och Lotta Jewellery. Blommor och fjärilar har bytts ut mot motiv som kala kvistar, fjädrar, och ekollon. Mörka och oxiderade metaller, brons, och läder spelar samman i denna trend som är som gjord för de mörka höstmånaderna.

 

  • Text:
  • Bild:Mikaela Erson

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser