Nationalmuseum visar upp samtida smyckekonst

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Konstnär/Fotograf från v: Brosch av Tim Thayer, halsband av Lassi Rinno, halsband av Mirei Takeuchi och ringar från Sophie Hanagarth. Konstnär/Fotograf från v: Brosch av Tim Thayer, halsband av Lassi Rinno, halsband av Mirei Takeuchi och ringar från Sophie Hanagarth.

Nationalmuseums utställning Open Space – Mind Maps. Positions in Contemporary Jewellery är den största svenska satsningen på samtidiga smyckekonst på 30 år. Vi har besökt utställningen som ska ge den samtida smyckekonsten ett rejält uppsving.

Mindre än ett år tog det att göra verklighet av idén att visa upp en rättvis bild av samtida smyckekonst - som idag handlar om så mycket mer än en enkel dekoration eller statussymbol. I utställningen Open Space – Mind Maps. Positions in Contemporary Jewellery ser vi ifrågasättande av normer och strukturer, smycken som är inspirerade av personliga upplevelser och vardagliga händelser samt djupa politiska tolkningar.

Nationalmusuem sätter ett efterlängtat fokus på detta expanderande konstfält och ställer frågor om vilka kulturella budskap som påverkar. Här möts provokoation och estetik på ett vackert sätt.

I denna unika utställning presenteras 30 internationellt erkända konstnärer, varav sju av dem kommer från Sverige. En av de svenska deltagarna är Tobias Alm, som har analyserat verktygsbältet som ett smycke.

– Verktygsbältet är lite av en symbol för maskulinitet, då det finns en tydlig funktion med bältet. Jag vill provocera strukturer genom att titta på bältet som ett smycke, säger Tobias Alm.

– Petronella har varit lite som en mentor under detta projekt, berättar han.

Petronella-Eriksson Tobias-Alm  IMG 0508

På bilden ovan ser ni Tobias tillsammans med Petronella Eriksson (som själv är aktuell i utställningen Smycken på Kroppen som pågår till den 19 mars på Galleri LOD).

Svenska museer behöver se över sin samling av smyckekonst

Det var Inger Wästberg, expert på samtida smyckekonst, som initierade utställningen efter att ha konstaterat att svenska museer inte har följt utvecklingen av smyckekonst. 

Som curator valdes Fil.dr Ellen Maurer Zilioli noga ut med sin gedigna museibakgrund från Pinakothek der Moderne i München, där hon byggt upp en av världens finaste samlingar av samtida smyckekonst.

– Det är svårt att hitta en etikett på det område vi visar här i utställningen. Det är samtida, konst, smycken och inte minst artistiskt, säger Ellen Maurer Zilioli.

Utställningen pågår på Kulturhuset i Stockholm fram till den 15 maj 2016. All information finns på nationalmuseets hemsida.

Ett urval av utställningens smycken:

Lassi Rinno Märta Mattson

 

Ovan: Halsband av Lassi Rinno och brosch från Märta Mattson.

Tim Thayer Mirei Takeuchi

Ovan: Brosch från Tim Thayer och halsband av Mirei Takeuchi.

Sophie Hanagarth Maisie Broadhead

Ovan: Ringar av Sophie Hanagarth och tavla med tillhörande kedja från Maisie Broadhead.

Ketli Tiitsar Brooch Mikiko Minewaki

Ovan: Brosch av Ketli Tiitsar (fotograf: Dénes Farkas) och brosch av Mikiko Minewaki.

Bild från pressvisningen där flertalet utställare deltog.

 

Smyckekonst 2016

Open Space-Mind Maps kan ses som en uppföljare till en epokgörande utställning om internationell smyckekonst som visades på Kulturhuset för 30 år sedan. Ett flertal museer, gallerier och konstnärsorganisationer i Stockholm visar samtidigt viktiga, svenska komplement i projektet Smyckekonst 2016. På flera platser i Stockholm går det att under våren ta del av samtida smyckekonst, vars samlade styrka, kraft och volym gör dem till mer än bara en genre.

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser