Juristen som blev prisbelönt smyckesformgivare – möt Anna Odebäck

Betygsätt den här artikeln
(3 röster)
Anna Odebäck, vinnare av titeln Precious Talent of the Year. Anna Odebäck, vinnare av titeln Precious Talent of the Year.

Om Anna Odebäck, designern bakom märket Shieldmaid, inte har haft det helt lätt att identifiera sig som smyckesformgivare kan hon nu sluta tveka. Under hård konkurrens har hon blivit utsedd till Precious Talent of the Year – en titel som går till ett nytt stjärnskott som inom branschen. 

Åtta kandidater utsågs 2014 till Precious Talents, ett talangforum för nyskapande och kreativa begåvningar inom den nordiska ur- och smyckesbranschen. Under det gångna året har kandidaterna följts av en jury som nu har utsett en av dem till Precious Talent of the Year – en titel som bland annat innebär en hel del uppmärksamhet på branschmässan Precious som går av stapeln den 4-6 september. 

Grattis till titeln Precious Talent of Year! Hur känns det?

– Fantastiskt! När jag drog igång mitt märke Shieldmaid för ett och ett halvt år sedan, tänkte jag att jag skulle söka till Precious Talents, men jag var osäker på om jag hade någon chans att komma med. I början, när man är ny inom ett område har man ju inga referenspunkter. Men det gick bra, jag blev en av kandidaterna, och det blev ett kvitto på att det jag gör håller. Nu, när jag dessutom har blivit utvald till Precious Talent of Year, blir det ett kvitto inte bara på att det jag gör håller – utan att det är bra. Det är också ett erkännande för mig som person, det hjälper mig att verkligen kliva in i rollen som formgivare. 

Shieldmaid – ”sköldmön” – heter ditt märke. Berätta om det!

– Jag har hämtat mycket inspiration från tusen år gamla nordiska myter om sköldmöer. Det handlar alltså om modiga kvinnor, utrustade med sköldar, som tog sig ut i världen. Kanske för att kriga. Man vet idag inte riktigt vad som är fiktion och vad som är verklighet men man har gjort utgrävningar av kvinnogravar från den tiden och då hittat sköldar. Sköldarna var säkert laddade med en massa symbolik och i mina smycken har jag hämtat mycket inspiration från dessa. Jag har varit en del på Historiska museet och tittat på deras sköldar och sedan skapat moderna tolkningar. 

Smycken från Shieldmaid

Vad innebär utmärkelsen?

– Rent konkret blir det ju extra uppmärksamhet på Precious-mässan och uppmärksamhet i branschen i stort. Jag kommer också att få kostnadsfri PR-hjälp under året och rent marknadsmässigt har jag ju det här i ryggen nu, vilket känns skönt. 

Du har en bakgrund som jurist. Hur kom det sig att du sadlade om? 

– Jag hade jobbat som jurist i tolv år och gick vid sidan om gått lite olika kurser i silversmide. Under tiden växte sig en känsla starkare av att jag verkligen måste ta tag i det här. Jag ville få utlopp för min kreativa ådra och bestämde mig för att satsa. Man har ju bara ett liv!

Du har haft juryns blickar riktade mot dig under det gångna året. Hur har det påverkat dig? 

– Jag har hela tiden fått nya små framgångar och haft ganska bra medvind. Men det är klart att det också har varit tufft, jag har insett hur svårt det är att få bra fart på ett nystartat företag. Men pressen ger en extra push de dagar det känns kämpigt. 

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Första året satsade jag på att få igång en fungerande produktion och marknadsföring. Jag har inte satsat så jättemycket på sälj så nu kavlar jag upp ärmarna och tar tag i den biten i höst. Jag vill utveckla försäljningen på hemsidan och även skaffa fler återförsäljare. Idag har jag tio stycken och förhoppningen är att det ska bli fler i och med mässan. 

Vad får vi se av Shieldmaid på Precious i år?

– Jag har tagit fram mina båda kollektioner i svart rhodierat silver. Det ska bli spännande att se hur branschen tar emot detta.

 

Shieldmaid sköldarmband

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 3 kommentarer

Annonser