Rodiering av vitguld – ett nödvändigt ont?

Betygsätt den här artikeln
(7 röster)
Rodiering av vitguld – ett nödvändigt ont?

Aurumforum har tidigare skrivit en artikel om vad vitguld egentligen är. Som en fortsättning inom ämnet vill vi i denna artikel berätta om vad rodinering av vitguld innebär. Varför ytbelägger guldsmeden vitguld med rodium och finns det några alternativ?

Guldsmeder pläterar oftast sina tillverkade vitguldssmycken med ett lager av rodium för att göra smycket vitare. Metallen rodium är vit, hård och korrosionsbeständig, och passar därför väl för smycken. Rodiumet beläggs elektrolytiskt, vilket innebär att det fäster på smyckets yta via ström som leds genom ett vätskebad innehållandes rodium. När vitguldet pläteras blir smycket vitare och får en starkare lyster. Med tiden slits beläggningen bort och det är då dags att besöka sin guldsmed för omrodinering av smycket.

Det är inte nödvändigt att rodiera ett vitguldssmycke även om de flesta konsumenter efterfrågar det och guldsmederna oftast rekommenderar det. Den enda skillnaden mellan ett rodierat och ett icke-rodierat smycke är just färgen. Anledningen till ytbehandlingen är att vitguldet har en gråare färg än den färg som många associerar med vitguld. Det går helt enkelt inte att göra guldet så vitt som många konsumenter önskar utan att tappa de egenskaperna som gör guldet smidbart.

Omrodiering av vitguldssmycken gäller främst ringar eftersom det är den typ av smycken som utsätts för mest slitage. Halsband och örhängen utsätts till exempel inte lika hårt och rodiumet slits därför sällan bort. Att omrodiera en vitguldsring kostar idag mellan ca 300-500 kr och hur ofta det bör göras är helt beroende på hur mycket slitage ringen utsätts för och när ägaren till ringen tycker att det är dags. Rodium är en förhållandevis dyr metall och det är en ganska svår process att ytbehandla vitguldet.

Kolla videon för mer ingående information:

Välj själv om smycket ska rodieras

En del konsumenter är inte medvetna om att deras nya vitguldssmycke kan behöva omrodieras, och upplever det som en besvikelse när den fina vitguldsringen tappar sin färg. Om du som konsument inte vill komma att behöva omrodiera ditt smycke, finns bland annat följande alternativ:

 • Be din guldsmed visa exempel på vitguldssmycken både med och utan rodiumplätering. Då får du en chans att själv jämföra och bedöma skillnaden.
 • Om du är osäker på om du vill ha ditt vitguldssmycke rodierat, be din guldsmed att först tillverka smycket utan att rodinera det. Se om du tycker färgen är tillräckligt vit eller om du vill plätera smycket.
 • Platina och palladium är två metaller som är vita i grunden och inte behöver legeras eller beläggas med något för att få en vit färg. Platina kostar mer än vitguld medan palladium kostar något mindre.

Ta chansen att diskutera med varandra och med guldsmederna i forumet för att se hur andra har gjort!

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
 • Namnet vitguld är vilseledande. Sedan nickelvtguld försvann i slutet av 70-talet, fanns det vitguldsfärger som var mellan gulaktig grå och gråvit. Idag finns palladium vitguld med en fin vitgrå färg, men vit är färgen inte alls. Varför kan vi guldsmeder inte förklara för våra kunder, att guld är en gul ädelmetall, och önskar man smycken i vit ädelmetall finns det faktiskt 3 alternativ: silver, platina och palladium.

  1 Gilla
 • Rödguld är ju inte egentligen heller helt riktigt då den är mer gulbrun....

  0 Gilla

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
 • Skriv ut
 • Tipsa via e-post
 • Öka textstorleken
 • Permalänk
 • Läsarreaktioner
 • 2 kommentarer

Annonser