Att rodiera eller inte rodiera vitguld – det är frågan

Betygsätt den här artikeln
(9 röster)
Att rodiera eller inte rodiera vitguld – det är frågan

För att få eftersträvad nyans och vithet är det vanligt att man låter rodiera, alltså lägga ett tunt ytskikt rodium, på smycken av vitguld. Men är det verkligen nödvändigt? Och varför måste man göra om det regelbundet? Guldsmeden Jukka Murto har svaren.

Vitguld är finguld som blandats med andra metaller, så som palladium, silver, koppar och zink. Dagens guldsmeder arbetar oftast med en legering, det vill säga blandning, som utgörs av 16 procent palladium. Det är palladium som bidrar med ”vithet” men eftersom man måste ta hänsyn till metallens egenskaper som smyckesmetall, så som hårdhet och smidbarhet, funkar det inte att bara öka andelen palladium. Tidigare ingick även nickel i den vanliga vitguldslegeringen, för att få önskad vithet och lyster, men sedan man på 80-talet kom på att det här med nickel i smycken kanske inte var en så bra idé slutade man med det. Det var här rodieringen kom in i bilden. 

Hur funkar rodiering?

– Genom en så kallad elektrolytisk metod vilket innebär att man sänker ner ett smycke i en rhodium-lösning, och genom elektrisk ström får man atomerna att vandra över till önskat föremål, alltså smycket. Ett skikt av rodium fastnar då på ytan men skiktet är så tunt att mekaniskt slitage nöter ner det på förhållandevis kort tid. Rodium har en idealisk lyster men fungerar inte som smyckesmetall.

Hur ofta måste man upprepa processen?

– Slitaget blir ju påtagligt om man har flera ringar som skaver mot varandra på fingrarna ofta börjar man se ursprungsmetallen fläckvis titta fram där ringen utsätts mest för slitage. Många importerade ringar har också en ful gulaktig legering, och där blir det uppenbart när omrodiering behövs eftersom fläckarna syns så tydligt. 

Vad kostar det?

– Det varierar, men från femhundralappen och uppåt för en slät ring. 

Ska man rodiera ett smycke eller inte? 

– 16-procentslegeringen är den bästa som finns idag och jag tycker att den fungerar bra som den är. Dock väljer många att rodiera ändå, vilket kan skapa problem framöver. Mer om det nedan. 

Sliter rodiering på smycken?

– Nej, men däremot måste all gammal ytbehandling liksom repor och skavanker slipas bort om rodieringen ska bli bra. Varje gång man gör det försvinner lite metall, och ibland ställer det till det med steninfattningar. För ett par år sen var det populärt med alliansringar i vitguld med ytterst tunna kanter av vitguld på sidorna. Efter vardagslitage och några slipningar blev kanterna då så tunna att det räckte med en liten stöt mot en bordskant så blev sidan på ringen intryckt. 

Vilket är vitguldets charm?

– En stilfull damring i vitguld är onekligen elegant, och diamanter gör sig också väldigt bra infattade i vit metall. Män favoriserar idag ofta en stramare och kraftigare stil vilket också lämpar sig bra i vitguld. Många väljer alltså ringar i vitguld som ett alternativ till det klassiska rödguldet, det har ju ungefär samma värde och känsla som rödguld, men anses kanske ha ett modernare uttryck. 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 2 kommentarer

Annonser