Vernissage: Catarina Hällzon

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Vernissage: Catarina Hällzon

Med utställningen "Morfars näver" har Catarina Hällzon skapat smycken med inspiration från näver och gamla nävertekniker. 

Vernissage 11 april kl. 12:00-16:00, Södermalmstorg 4 i Stockholm.

Catarina Hällzon är en smyckekonstnär vars konstnärliga utforskande baseras på olika material. Material med stora bokstäver är hennes bas. Ett besök i hennes ateljé är en spännande resa för ögonen, det ligger en påse näver på golvet, fiskskinn i en burk, älgtänder på arbetsbänken och själv sitter hon och drar upp ett blött grisfjälster ur en burk fylld med vatten. Genom en märklig metamorfos förändras fjälstret från något frånstötande till en skimrande pärlvit yta som täcker en silverram och flera tillsammans bildar ett fantastiskt collier.

Från älgkäke till näver

Catarina tänker kretslopp, hon förenar sitt behov av natur och skog där hon jagar och fiskar med sitt yrkesliv som smyckekonstnär. Fångsten blir både mat och material. Catarina var med på sin första älgjakt när hon gjorde sitt examensarbete på Konstfack år 2005. Hon kom hem med en älgkäke i väskan, och det ledde till hennes smycken med älgtänder i kombination med silver. När hon fiskar får hon oftast abborrar, hon grillar de över elden och äter det som går att äta. Skinnen sparar hon för senare bruk, då hon först garvar de innan de blir till stora broscher och halsband.

Till denna utställning har Catarina fördjupat sig i näver, och hon säger så här:

– Min morfar var en skogens man och en av mina idoler när jag växte upp. Lyckan var total när jag som barn fick följa med honom ut och arbeta i skogen. Där ute i skogen föddes kärleken till bygden min mor vuxit upp i och den har kommit att få stor betydelse i mitt konstnärskap. Flera av de material jag tidigare jobbat med kommer därifrån. Så även detta. Min morfar efterlämnade ett stall med näver, material han själv inte hann använda upp och som nu blivit upptakten till detta projekt. Jag undersöker tekniker och former. Jag skalar upp och ner men även av för att hitta nya uttryck. Jag byter ut näver mot metall men sparar tekniken.

Catarina Hällzon har utbildat sig på Ädellab på Konstfack. I år blev hennes verk inköpt av prestigefyllda MAD, The Museum of Modern Arts and Design i New York och av Nationalmuseum. Hon ställer ut i Sverige och internationellt, senast under Schmuck i München.

I samband med utställningen presenterar Konsthantverkarna en nyskapad film på tre minuter som porträtterar Catarina Hällzon och hennes konstnärskap.

Utställningen pågår till den 6 maj.

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser