Välj rätt ringmodell – stor guide om vigsel- och förlovningsringar

Betygsätt den här artikeln
(8 röster)
Välj rätt ringmodell – stor guide om vigsel- och förlovningsringar

För den oinvigde är det kanske inte helt lätt att navigera mellan begrepp som alliansring, solitärring och slät ring när det är dags att göra valet inför stundande förlovning eller bröllop. Och hur ska man tänka – klassiskt, tidlöst, stilrent eller trendigt? Här är ringmodellguiden för dig! 

 

De klassiska ringmodellerna:

Solitärring 

Utmärkande för denna ring är att den domineras av en enda sten – om man vill vara traditionell är det en briljantslipad diamant som gäller men självklart kan man välja andra slipningar, stenar och storlekar utifrån tycke och smak – från liten och diskret till stor och maffig. Stenen behöver inte heller vara rund utan kan vara allt från päronformad till hjärtformad (Läs mer om diamanters olika slipningar). Viktigt att tänka på är att undvika porösa stenar, smaragden är exempelvis väldigt skör medan diamant, safir och rubin är betydligt mer hårda och slitstarka, och lämpar sig därför bra för ringar som ska bäras varje dag.

Solitärring i olika modeller

 

Alliansring 

Helalliansring kallas de ringar där ädelstenar (oftast briljanter) går hela vägen runt ringen medan halvalliansring innebär att stenarna bara pryder en del av ringen. Tidigare utgjordes de infattade stenarna i denna ring uteslutande av diamanter men numera är det inte ovanligt med andra slittåliga ädelstenar. Alliansringen lär ha kommit till Sverige efter 1900-talets mitt och kom då att bli ett populärt alternativ till den tidens vanligast förkommande vigselring – den släta guldringen.  Enligt sägnen ska alliansringen prydas av sju stenar, varken mer eller mindre, eftersom dessa symboliserar kraftelement så som jord, eld, luft, vatten och så vidare. Däremot går man ofta ner till fem stenar om det är större stenar det rör sig om, detta av olika skäl: ekonomiska, estetiska eller helt enkelt bekvämlighetsskäl – för att ringen inte ska bli otymplig.

CarlHoff-AlliansringHandofSwedenHalvalliansring från Carl Hoff och helalliansring från Hand of Sweden.

Slät ring 

Den klassiska förlovningsringen och, som tidigare nämnt, även vanlig som vigselring innan alliansringens intåg. Precis som det låter är en slät ring en ring helt utan stenar. Däremot kan denna utgöras av två eller fler material, exempelvis av en blandning av rött och vitt guld och det förekommer även släta ringar med mönster, till exempel mokumé (läs mer om mokumé).

Guldbolaget-släta ringar

 

 Mokumering från Michael Odwyer 

Mokuméringar från Michael O'dwyer.

 

Fler modeller:

Sidostensring

Utgörs av en större sten kantad av två eller flera mindre stenar. Kan också benämnas som enstensring med stenar i skenan. Här nedan visas en sidostensring tillsammans med en halvalliansring.

SmedernaLantz-069med001ctbriljanterdubbelring1

Ringar från Smederna Lantz.

Flerstensring eller Halo ring

Här är det en stor sten, vanligtvis en diamant, i fokus vilken har små stenar fattade jämt runt om sig i ett slags haloformation, därav dess engelska namn: "Halo ring".

Halo-GunnarFahlström 

Haloring från Hovjuvelerare Gunnar Fahlström.

Carmoséring 

Kusin med ovan nämnda ring men här har diamanten i mitten vanligtvis bytts ut mot en färgad ädelsten. Carmoséringen har ofta en form som liknar en blomma, som ringen nedan visar.

Carmosering-MichaelOdwyer

Carmoséring från Michael O'dwyer Goldsmith.

Syskonring

Denna numera lite ovanliga modell, som var desto vanligare förr i tiden, har fått sitt namn av att skenan sammanlänkas lite omlott av två briljanter, ofta satta bredvid varandra eller lite på diagonalen.

Kaplans-Syskonring  

 

Problem att välja material till ringarna?

Rött, vitt, gult eller rosa guld? Eller kanske modernt mokumé eller exklusiv platina? Läs vår materialguide och inspireras av ännu fler vackra ringar.

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 3 kommentarer

Annonser