Vad är egentligen vitguld?

Betygsätt den här artikeln
(2 röster)
Vad är egentligen vitguld?

De senaste åren har vitguld blivit allt mer populärt och efterfrågas ständigt i smycken. Men vitguld är ingen ren ädelmetall som guld, så vad innehåller egentligen vitguld och varför har det blivit så populärt?

Det vita guldet togs fram i början av 1900-talet som ett alternativ till de exklusiva platinasmyckena, vilka på den tiden var mycket dyrare än guld. Målet med vitguldet var att få en så platinalik färg som möjligt och idag efterfrågar konsumenter världen över allt mer vitguldssmycken. Vitguld används i alla typer av smycken och många överger även tanken på det klassiska röda guldet i sina vigselringar.

Vitguld är en legering av främst guld, silver, koppar och någon av de vita metallerna palladium, platina eller nickel. Det är den vita metallen som ger legeringen dess vita färg. Fram till runt 1980 var det nickel som var den övervägande vita metallen i vitguld men efter att problemet med nickelallergi växte allt större, försvann nickelvitguldet från den svenska marknaden. Idag är det olika halt palladium i guldet som bestämmer hur vitt guldet blir. Nästintill allt vitguld som säljs i Sverige är 18 karat guld.

När smycket väl är färdigtillverkat pläterar guldsmeden oftast smycket med ett lager av rodium, vilket gör smycket extra vitt och blänkande. Rodiumplätering slits dock bort med tiden och för att smycket ska behålla sin färg och lyster måste det pläteras om. I de fall då smycket inte rodineras från början behöver det alltså inte ompläteras och färgen håller i sig, men smycket får däremot inte samma vita färg.

Det har utvecklats en mängd olika vitguldslegeringar och hos en del guldsmeder kan det dyka upp legeringar med fina namn som Vitguld Diamant eller Vitguld Champagne. Vitguldslegeringar skiljer sig i färg, lyster och hårdhet. 

VitguldshängeVitguldshänge.

Om du som konsument känner dig förvirrad när du ska beställa vitguldssmycken bör du rådgöra med din guldsmed för att få den färg eller de egenskaperna du är ute efter. En rekommendation är också att alltid köpa vitguldssmycken i Sverige, då en del länder fortfarande använder nickel i sitt vitguld. 

Ställ en fråga i forumet

Har du eller funderar du på att köpa vitguldssmycken? Ställ gärna dina frågor om vitguld och vitguldsmycken i forumet så får du ta del av andras erfarenheter och tankar.

Klicka här för att komma till forumet.

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 2 kommentarer

Annonser