Så väljer du rätt material till ringen med stort R


Betygsätt den här artikeln
(4 röster)
Så väljer du rätt material till ringen med stort R


Det är ju varken tårtan eller brudklänningen du kommer att se varje dag resten av livet utan – förhoppningsvis – ringen. Därför gäller det att göra rätt val och Aurumforum har här satt ihop en guide som hjälper dig att orientera dig bland de vanligaste materialen.

legeringsmetall

Rött, vitt, gult eller rosa guld? Eller kanske modernt mokumé eller exklusiv platina? När det kommer till att välja förlovnings- eller vigselringar kan valmöjligheterna ibland kännas övermäktiga, men ett tips på vägen är att börja med att bestämma material och sedan utgå från detta.

Här är en materialguide för dig som är på jakt efter förlovningsring eller vigselring!

Rött guld

Det här är den i särklass vanligaste guldfärgen på ringar i Sverige, dock inte att förväxla med rosa guld (eller roséguld, som det också kallas). Desto mer koppar man tillsätter desto varmare och rödare blir tonen och desto mer silver man tillsätter desto kallare och gulare blir det. Standard i Sverige är 18 karat, vilket innebär att det utgörs av 75 procent rent guld och resten koppar och silver. Desto högre karat desto mjukare blir smycket (och dyrare). Kärt barn har som bekant många namn eftersom det inte finns någon direkt standardisering rörande färger och legeringar benämns rött guld också ibland som mellanfärg eller ”svensk färg”.

Rödguldsring-Guldsmedshuset-i-Sävedalen 

 

Gult guld

Även kallat ljust guld, har en betydligt gulare och något kallare ton än rött guld, på grund av en högre halt silver. Gult guld är standardfärgen i de flesta europeiska länder.

 Gulguldsringar Michael-Odwyer

 

Rosa guld

Ofta benämnt som roséguld – är en riktig uppstickare som har blivit väldigt populär i vigsel- och förlovningsringar de senaste åren. Den rosa färgen får man genom att delvis byta ut silvret i legeringen mot en större andel koppar. Resultatet blir alltså en extra intensiv röd ton. Till det rosa guldets fördel hör också att det är ett av de mer slitagetåliga materialen eftersom det utgörs av en större andel koppar.

Roséguldsring från Jewellery by Jenny. 

 

Se även: Vackra ringar i roséguld.

Vitguld

Eller vitt guld som det också kallas, finns i olika legeringar i allt från en varm champagneton till kall diamant. Vitguld utgörs av guld, silver, koppar och någon vit metall så som palladium. Förut tillsattes nickel för att göra materialet starkare och vitare och det kan fortfarande förekomma i andra länder, vilket kan vara bra att veta då nickel kan ge upphov till hudirritationer. När man slutade med nickel var det många guldsmeder som började att rodinera ringarna, alltså lägga en ytbeläggning med rodium, för att få fram den karaktäristiska vita färgen. Men rodinering är en smaksak, många guldsmeder använder en legering med 16 procent palladium och framförallt denna legering fungerar bra utan rodium. (Läs mer om detta här.)

Vitguldsring med diamanter. Från Art metall.

 

 

Platina

Är du ute efter en ring som verkligen sticker ut från mängden, då är det platina du ska välja – det är den dyraste och mest exklusiva av dessa ädelmetaller. Platina är silvervit i färgen och kombineras inte alltför sällan med diamanter. På grund av dess renhet passar den också personer som är känsliga för andra metaller och det är också extremt hållbart och slitagetåligt. Att tänka på är dock att platina väger en del och lämpar sig därför kanske mindre bra för alltför stora ringar, men då det också är det mest exklusiva materialet är det förmodligen inte ett så vanligt ”problem”.

  platinaring-fahlström-800px

 

Palladium

För den som suktar efter platina men inte har riktigt de finanser som krävs är palladium ett utmärkt alternativ för vigsel- eller förlovningsringar, eftersom det ligger nära platina i färg och uttryck. Palladium har också lägre vikt än platina och är ett näst intill underhållningsfritt material. Allt fler väljer palladium i sina ringar och vi ser det allt mer i butiker och på guldsmederas hemsidor.

Palladiumringar från Annika Gustavsson jewelery

 

  

Mindre vanligt förekommande i förlovnings- och vigselringar:

Titan

Det vore orättvist att inte nämna titan, som är ett extremt hårt, slittåligt och lite tufft material. Titan har en gråare färg än platina och palladium och får också sägas vara något av ett lättviktmaterial i sammanhanget då det endast väger en fjärdedel av vad guld väger. Titanringar är ett bra val för den lilla plånboken.

titanringar-monstrad-yta-erik-tidang1

Silver

Silver hör kanske inte till de vanligaste alternativet när det kommer till förlovnings- och vigselringar men – varför inte? Silver är betydligt lägre i pris än tidigare nämnda ädelmetaller men viktigt att tänka på är att silver oxiderar med tiden. Det är också väldigt mjukt och repas lätt. Så vill man ha en ring som bibehåller sin glans över tid, då kanske detta inte är materialet att satsa på.

Silverringar-förlovning-Guldbolaget

Mokumé

Svårt att välja bara ett material? Mokumé är en blandning mellan olika metaller – ädla eller oädla sådana – vilket ger ett dynamiskt marmorerat uttryck. En ring blir aldrig den andra lik och i vigsel- och förlovningsringar, då det ofta värderas högt att ringarna är unika, är mokumé ett lämpligt – och roligt – val.

Mokume ring Odwyer

  

Läs även: Mokumé: Metaller blandade till vackra mönster

  

Liten checklista innan du kontaktar en guldsmed:

 • Färg och material, det finns mycket att vinna i att först bestämma material och sedan utgå från detta. Låt inte budgeten begränsa materialvalet, en duktig guldsmed kan ofta, utifrån önskemål om material, utforma ringar som ligger inom planerad prisklass.
 • Stil: enkel, detaljerad, modern eller klassisk? Det kan vara bra att ha en idé om i vilken stil du vill att ringen ska gå i innan du besöker en guldsmed.
 • Din arbetssituation – även om det kanske inte är det första man tänker på i samband med  materialval till ringar kan det vara bra att välja lite utifrån hur ens vardag ser ut. Har man ett arbete som kräver en del handarbete och ”hårda tag” är det smart att välja ett slitagetåligt material.
 • Besök gärna mer än en guldsmed innan du bestämmer dig för vilken av dem du vill anlita.

 

Ställ gärna frågor om ringar, metaller och utföranden i forumet! 

 • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
 • Gäst - Carl Staaf

  Hej !

  Måste säga att er guide är bra och relativt heltäckande. Saknar dock vissa material som 14k och 23k men även typ extra rött guld som är betydligt rödare än det rosa som är väldigt snarlikt den svenska färgen om man tittar ute i butikerna.

  0 Gilla
 • Hej Carl,

  Tack för din feedback! I Sverige är varken 14k och 23k i smycken speciellt vanligt, därför uteslöt vi dessa men det kanske kan vara intressant att skriva om framöver. Vi har även planer på att skriva en mer utförlig artikel om just de röda och rosa legeringarna.

  MVH,
  Jennifer

  0 Gilla

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
 • Skriv ut
 • Tipsa via e-post
 • Öka textstorleken
 • Permalänk
 • Läsarreaktioner
 • 3 kommentarer

Annonser