5 tips för vackrare och mer välskötta smycken

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
5 tips för vackrare och mer välskötta smycken

När du tar väl hand om dina smycken håller de längre och behåller sin lyster. Använder, förvarar och tvättar du dina smycken rätt? Vår guide hjälper dig att vårda dina juveler.

Precis som hår, kläder och skor kräver dina smycken lite omvårdnad för att hålla sig vackra. 

Så tar du hand om dina smycken

1. Använd inte smycken när du sover, duschar och sportar. På så sätt minskar du risken för envis smuts, färgförändringar och onödigt slitage.

2. Förvara smycket i asken du fick det i eller i ett smyckeskrin. Det bästa är att förvara smycken så att de inte har kontakt med varandra. När de ligger tillsammans ökar risken för repor.  

3. Tvätta dina silver- och guldsmycken då och då, så återfår de sin glans. Bästa sättet att göra det är genom att hälla några droppar diskmedel i ljummet vatten och skrubba försiktigt med en mjuk tandborste. Skölj ordentligt och torka torrt med en mjuk trasa.

4. Tänk på att smycken med stenar kräver mycket varsam behandling. Kontrollera dem då och då så att stenarna sitter fast som de ska. 

5. Lämna gärna in dina smycken till en guldsmed varje år för professionell rengöring och översyn. Guldsmeden kontrollerar till exempel lås och infattningar på smycken med ädelstenar och gör rent ädelmetaller och stenar med professionella verktyg. Hos guldsmeden kan du även köpa speciella putsmedel och putsdukar som du kan själv kan använda hemma. 

Vitguldssmycken som är överdragna med rodium kräver då och då en omrodinering för att behålla sin vita färg. En del guldsmeder gör även rent smycken med hjälp av ultraljud. Detta kan du läsa mer om i artikeln Rodiering av vitguld – ett nödvändigt ont?

Smycken - en investering för framtiden

Till sist, ett tänkvärt råd. Smycken i guld är lika mycket investeringar som de är accessoarer. Guld som råvara har nämligen ökat flera hundra procent i värde de senaste åren. De som köpte smycken för tio år sedan kan idag glädja sig åt att deras guldsmycken har ett högre värde än när det köptes. 

 • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
 • Gäst - Vitoria Björklid

  Jag lämnar in alla mina smycken en gång per år till "min" guldsmed i Göteborg. Alltid lika nöjd efter jag hämtat alla mina smycken! Det kostar faktiskt inte så mycket och resultatet är oslagbart. :)

  0 Gilla
 • Gäst - Gunilla

  Bra tips som jag ska börja tänka på! Tack för en intressant sida.

  0 Gilla

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
 • Skriv ut
 • Tipsa via e-post
 • Öka textstorleken
 • Permalänk
 • Läsarreaktioner
 • 2 kommentarer

Annonser