fbpx

Gammalslipade diamanter

Ur Arkivet

Aurumforum har letat i arkiven och hittat denna artikel, skriven av Kina Andersson, om gammalslipade diamanter. De är unika, charmiga – och ett miljövänligt alternativ. Gammalslipade diamanter är fortfarande en stor trend bland smyckesentusiaster.
Jugendbrosch gammalslipade diamanter Kaplans
Jugendbrosch i silver/guld med antikslipade diamanter. Foto Kaplans.

”Old cut diamonds were cut by candlelight…”

En ovanligt vacker ring skimrar förbi i instagramflödet: Enkelt skön med svepande mjuka linjer och strösslad med diamanter, i olika storlekar och former. De skimrar så sällsamt, liksom glöder. Jemima Hargreaves, guldsmeden bakom Hargreaves Stockholm, har använt sig av gammalslipade diamanter (de slipformer som föregick den moderna briljantslipningen). Hon skriver: ”Old cut diamonds were cut by candlelight in a time long before light bulbs. When these stones are kissed by that warm light once more, they almost glow. It feels like it unlocks a secret and awaken something utterly magic.” (Jemima har sina rötter i England och skriver så poetiskt att jag inte vill översätta henne).

När jag för första gången mötte dem föll jag pladask

De är magiska, de där gammalslipade diamanterna. När jag för första gången mötte dem föll jag pladask. Jag använder ordet ”mötte”; slipade för hand besitter de en nästan personlig charm. Något jag tycker dagens perfekt slipade diamanter saknar.

Nu upplever de gamla skönheterna en revival. Priset ligger lägre jämfört med modernt slipade diamanter – men börjar bli dyrare, vi återkommer till det. Men svaret på varför de blivit så populära måste nog sökas på fler håll. Den som vill ha någonting utöver det vanliga väljer gärna en gammalslipad diamant.

– Vi människor letar ständigt efter något unikt och då är en gammalslipade diamant oöverträffad, säger Jemima Hargreaves.

Smyckekvaliten

Lördag den 27 november är det dags för Kaplans auktion för exklusiva smycken, Smyckekvaliten. Här ser man också ett ökat intresse för gammalslipade diamanter (tips: auktionen bjuder på flera vackra smycken med dessa).

– Gammalslipade är mycket i ropet nu, säkert mycket för att fler intresserar sig för vintage, antikviteter och begagnat och letar efter ”unika” smycken, säger Marlene Söder som är marknadschef för Kaplans Auktioner.

Armband Kaplans auktioner gammalslipade diamanter
Ett ljuvligt exempel på fransk Art déco: Ett platinaarmband med antik- gammal- och äldre åttkantslipade diamanter – och så en intensivt blå kuddslipad safir. Foto Kaplans
Brosch gammalslipade diamanter Kaplans
Bedårande blombrosch med en svagt rosa antik, kuddslipad diamant på 1,90 ct, inramad av antik- och rosenslipade diamantblad. Foto Kaplans

Charmiga diamanter som lockar

Det är just deras unika charm som tilltalar oss, menar gemmologen och smyckeexperten Carolina Tüur.

– Lystern och briljansen i en bra slipad gammalslipad diamant ger en helt annan skönhet, mjukhet och charm än den mer hårda och ”perfekta” briljansen i en modernt slipad diamant.

– Och till skillnad från de modernt slipade diamanterna, som alla i princip ser likadana ut, är varje gammalslipad diamant unik. Ingen sten är den andra helt lik och det ger en känsla av äkthet och exklusivitet. Det är just precis den här diamanten som jag har valt ut och ingen annan sten är som den. Om du skulle lägga din gammalslipade diamant på ett bord med en massa andra diamanter så kan du känna igen att det är just din sten.

Slipningen tenderar att undervärderas, men den har egentligen störst betydelse för diamantens utseende

Några ord om just slipning. Alla som någonsin har köpt, eller tänkt köpa, ett diamantsmycke är förmodligen bekant med de ”Fyra C:na”. Colour (färg) Clarity (klarhet/renhet) Carat (vikt) och Cut (slipning). De handlar alla om hur man bedömer kvaliteten på stenen. De flesta fokuserar på de tre första medan slipningen tenderar att undervärderas, men den har egentligen störst betydelse för diamantens utseende. Formen är en sak, men själva slipkvaliteten handlar om att diamanten slipas så att den reflekterar ljus så bra som möjligt. Då uppfattas den som gnistrande.

Belle Epoque smycke gammalslipade diamanter
Ljuvligt hänge från La Belle Epoque-perioden (tidigt 1900-tal) med gammalslipade diamanter hittar man hos Jewellery Escape.
collier med gammalslipade diamanter
La belle époque! Collier i platina med bland annat rosenslipade diamanter från omkring 1900. Foto Kaplans.

En slipad historia

Den idag helt dominerande slipningen är den runda briljantslipningen (för att krångla till det lite finns det olika underkategorier av briljantslipning). Den har utvecklats under många år och det ligger avancerade beräkningar bakom för att få en diamant att reflektera så mycket ljus som möjligt, alltså att ge stenen maximal briljans. Meningen är alltså att ljus ska gå in i diamanten och studsa tillbaka till betraktarens öga. Detta skapar det glitter som ses i moderna smycken. Modernt slipade diamanter har också samma perfekta symmetri och proportioner (Här kan ni läsa mer om diamantens slipning).

Med gammalslipade diamanter menas alltså vanligen de slipformer som föregick den moderna briljantslipningen

Med gammalslipade diamanter menas alltså vanligen de slipformer som föregick den moderna briljantslipningen. De slipades för hand och till skillnad mot dagens blixtrande bling-trend, är en gammalslipad sten mindre glittrande och avger en subtil glöd. Romantisk beskriver många den som. De är inte perfekta (minns att de är slipade för hand) enligt dagens standard och kan heller inte bedömas efter dagens standardmått. Men det gör dem bara mer spännande.

Rådiamanter
Rådiamanter.

Rose-cut, Old Mine-cut och Old European-cut

Rose-cut (rosenstenar) Old Mine-cut och Old European-cut är de mest kända antika slipningarna. Kort, mycket kort, sammanfattat: Människan har känt till diamanten som ädelsten över 2 000 år, med det dröjde ett tag innan hon lärde sig att slipa den. Under antik och tidig medeltid använde man råstenarna som de var.

Rosenslipningen anses vara en de ursprungliga diamantslipningarna och dyker upp på tidigt 1500-tal. Då är baksidan av diamanten platt och överdelen består vanligen av två rader med trekantiga fasetter som avslutas i en slags rundad kupolform.

Under 1700-talet utvecklas slipningen vidare och fram till cirka 1850 brukar man prata om ”old mine”-slipning. Då är diamanterna lite kuddformade och har en riktigt hög överdel. Här kan man också krångla till det lite: Termen har använts lite olika genom historien, men alltid beskrivit diamanter med fyrkantig form.

Nåväl, efter dessa mer fyrkantiga slipningsförsök lyckades man slipa diamanter mer runda och då kallar man dem alltså Old European-cut. Det här är också föregångaren till dagens moderna briljantslipning.

Gammalslipade diamanter old cut
Lägg märke till den runda cirkeln som syns på bordet, det vill säga den största slipade facetten längst upp på diamanten. Vad du ser är kuletten, spetsen på diamanten, som är avslipad och därmed trubbig.

Charmiga personligheter

Sammanfattningsvis kan man säga att gammalslipade diamanter har en bullig, hög överdel, vissa runda, andra mer kuddformade. Ingen sten är heller en annan lik. Som små personligheter helt enkelt. De fångar därmed ljuset på ett helt annat vis, det behålls inom stenen och drar in ögat i stenen.

De har fångat hennes hjärta som ingen annan sten har gjort

Ingen kan bättre beskriva charmen hos gammalslipade diamanter än Jemima Hargreaves (läs om den poetiska skildringen ovan!) som har en lång relation med dessa. De har fångat hennes hjärta som ingen annan sten har gjort. Hemma i England gick hon i lära hos en gammal guldsmedsmästare, full med kunskap och historier från en annan tid. Hon har även arbetat med juvelerare specialiserade på att reparera antika smycken. Otaliga är de tiaror från hela världen som behövde restaureras.

– Jag spenderade min första tid i yrket i en slags tidsresa, omgiven av gammalslipade diamanter. Det var fantastiskt. I dag är de min passion. Det är de som inspirerar mig.

En gammal diamant väcker också en kittlande nyfikenhet på vad de kan ha varit med om i tidigare generationer av ägare. Vem kan ha burit dem och älskat dem? Vilka glittrande fester har de varit med om? Jemima ser det dessutom som att hon räddar de gamla skönheterna. Alla har de en historia bakom sig och genom att använda dem i sina smycken ger hon dem ett nytt liv och får vara med om nya äventyr med sin nya ägare.

Armband från Marie Antoinetts
Marie-Antionettes diamantarmband som såldes på auktion nyligen. Diamanter från den tiden är så kallade old mine-slipning, och då är de lite kuddformade. Foto Christies.

Hållbart med gammalslipade diamanter

I dag när vi letar hållbara och etiska alternativ passar gammalslipade diamanter mer än väl in i bilden.

– De är perfekta ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Carolina Tüur och fortsätter; Man kan fortfarande idag år 2021 dagligen använda och slita på ett material som är flera miljoner år gammalt och som har burits av generationer bärare före oss. Och som kommer att kunna fortsätta att användas och slitas på i generation efter generation av nya användare och bärare.

Snacka om återvinning.

Så ser du att det är en gammalslipad diamant

Gammalslipade diamanter är också ett alternativ till syntetiska diamanter. Många känner sig osäkra när det gäller syntetiska diamanter, och då har återvunna diamanter visat sig vara ett vackert alternativ.

– Det är svårt att se skillnad på en syntetisk och en naturlig diamant utan att använda sig av avancerade instrument, men med en gammalslipad diamant ser man att det är äkta vara, det vill säga naturlig, säger Carolina Tüur.

Ett sätt att avgöra om du har en gammalslipad diamant i din hand, är att titta på den ovanifrån. Ser du liksom ett hål i mitten på ”bordet”, det vill säga den största slipade facetten längst upp på diamanten, är den gammalslipad. Vad du ser är kuletten, spetsen på diamanten, som är avslipad och därmed trubbig.

Hargreave stockholm diamantring gammalslipade diamanter
Gammalslipade diamanter i modern tappning. Ring ur Jemima Hargreaves kollektion Into the Wild. ”Old cut diamonds were cut by candlelight in a time long before light bulbs. When these stones are kissed by that warm light once more, they almost glow.”

Så mycket kostar gammalslipade diamanter

– Det är svårt att säga generellt hur mycket billigare gammalslipade diamanter är jämfört med moderna, men de mindre storlekarna är i alla fall mycket billigare. När det gäller stora gammalslipade upplever vi att både popularitet och pris har stigit. Fler och fler har upptäckt de gammalslipade och de har blivit lite ”trendiga”, berättar Carolina Tüur.

– De få diamanthandlare som handlar med gammalslipade har blivit rejält mycket dyrare. Dels för att efterfrågan har ökat, dels för att det är många gammalslipade stora diamanter av hög kvalitet som slipas om till modern briljantslipning eftersom diamanthandlarna kan ta mer betalt för de moderna briljantslipade. Det bidrar i än högre grad till att de gammalslipade blir ovanligare och ovanligare och svårare att få tag på.

Oh no. Gillar inte alls tanken på att några slipas om för att bli moderna… Det är bara att erkänna. Visst gör jag ohämmat reklam för gammalslipade diamanter. En självutnämnd ambassadör för perfekt blandning av unik skönhet, historia och omsorg om naturen.

 

Ring i guld med citrin av Julia Maria Künnap
Tips!

Under kategorin Ädelstenar har vi samlat en drös artiklar som alla handlar om ädelstenar!

Följ oss gärna på Instagram och Facebook där du får snabbast uppdatering inför kommande artiklar.

Relaterade artiklar

Sebastian Schildt ring i platina med diamanter

Fria associationer kring ädelmetallen Platina

Om platina inte vore en ädelmetall, vem vore den då? Louise Michaelsson associerar fritt i...

Detdukadebordet Inhorgenta award2024

Inhorgenta Award 2024

Inhorgenta i München är ett inspirerande mässa med smycken och klockor, ädelstenar, verktyg, maskiner, föredrag...

H&M Paco Rabanne samarbete

Smycketrender 2024

En hållbar och personlig stil med en nostalgisk tillbakablick. 2024 års största smycketrend är en...

”Pearl” - saltkar i silver, pilgrimsmusslor och kork av Karolina Hägg ställdes ut på Galleri Sebastian Schildt i utställningen Corpus Maximus 2017.

Vad händer i utställningsrummet? Besök hos Galleri...

Galleri Sebastian Schildt ställer ut smycken och smyckekonst under samma premisser som glas, keramik, textil,...

Länkarna i 18k guld av Barbro Littmarck för WA Bolin kan bäras både som en lång kedja och en kedja och ett armband. Foto Uppsala Auktionskammare

Juvelfrukost på Uppsala Auktionskammare

December är månaden för morgonmys i familjens sköte med julkalender, luciamorgon och julotta. Inga gulliga...

Syntetiska eller äkta diamanter

Syntetiska eller äkta diamanter med Lie Lundberg

Lie Lundberg från Sveriges Gemmologiska förening vet det mesta som är värt att veta om...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR