fbpx

Så investerar du i guld

Guld - En trygg investering

Funderar du på att investera i guld? Det kan vara en god idé. Guld har historiskt sett varit en bra ekonomisk investering. Men hur går man tillväga? I vår artikel går vi igenom hur du, som privatperson, börjar investera i den exklusiva ädelmetallen.
Guldtackor C.Hafner nsg

Det är tryggt att investera i guld

Du har säkert hört talas om personer som investerar i guld, och kanske har du själv funderat på att göra det? Men inte känt att du har all den information du behöver för att våga ta klivet. Faktum är att en investering i guld historiskt sett är en lönsam investering och även en trygg sådan.

Det allra mest fantastiska med att investera i ädelmetallen är kanske trots allt att den inte förlorar sitt värde. Det betyder helt enkelt att du, även om ditt guld inte stiger i värde, inte kommer att stå med ett guld som inte har något värde alls.

Sebastian Almgren, som arbetar med försäljning på NSG, berättar om tryggheten i att investera i guld.

– Guld behöver nödvändigtvis inte vara en bra investering under särskilda perioder. Men om vi ser tillbaka på den historiska utvecklingen för guld så har det visat sig vara en god investering över tid. Guld är ett väldigt bra alternativ för säker värdebevaring och skydd mot inflation då det aldrig förlorat sitt värde och därmed bibehållit sin köpkraft.

Faktiskt är det så att guld i många avseenden ses som den absolut bästa investeringen vi människor kan göra. Investeringen är trygg och innebär i regel ingen hög risk. Guldets egenskaper är mycket tillåtande och gör att vi enkelt kan smälta ner det och skapa helt nya föremål. Egenskaper som är en bidragande faktor till det investeringsintresse som finns.

Hand håller i två guldtackor

Ett ekonomiskt skydd

Ytterligare en intressant faktor som ger guld en alldeles speciell ställning värdemässigt är att dess värde, vid exempelvis geopolitiska oroligheter. Då tenderar guld att stiga – medan värdet på andra investeringar, ofta, sjunker. Med andra ord kan en guldinvestering vara och ge en trygghet i oroliga tider. Och faktiskt fungera som en motpol till exempelvis aktier som inte sällan förlorar i värde vid politisk ovisshet.

Sebastian Almgren förklarar att guld till och med kan ses som en försäkring.

– Idag ser vi låga räntor och stora ekonomiska stimulanser vilket är ett klimat som guld trivs i. När osäkerhet råder runt om i världen och en del tillgångsslag påverkas negativt så vänder sig många till guld. Guld kallas ofta för en ”säker hamn” just för sin egenskap som värdebevarare men även för att priset på guld kan stiga i osäkra tider. Ur den aspekten så behöver guld inte alltid ses som en investering utav kan även ses som en slags försäkring inför oroliga tider. Det är viktigt med diversifiering i sin investeringsportfölj och därav är det inte fel att ha en del av sin portfölj investerat i just guld. För att inte påverkas av dagliga prisförändringar på guldet så ser vi att fysiskt guld är ett bra alternativ.

Det är med andra ord en god idé att investera i flera olika tillgångsslag. Det ska även sägas att du som är nybörjare på investering inte bör vara rädd att göra din första investering i just guld. Att investera i guld är nämligen tacksamt, tryggt och till och med enkelt.

Trading guld

Tänk långsiktigt

Du som är intresserad av att investera i guld bör veta att guld i regel inte ökar kraftigt i värde över en natt. Att investera i guld bör istället ses som en långsiktig investering. Värdet på ädelmetallen kan skifta en del över tid, vilket inte alls är anmärkningsvärt utan likt andra tillgångar. Förvänta dig alltså inte att en guldinvestering ska vara lönsam efter en kort tid. Se istället investeringen som en trygg försäkring som förhoppningsvis stiger i värde.

För nybörjaren är en investering i guld trygg då ädelmetallen aldrig helt förlorat sitt värde

Sebastian Almgren menar att en investering i fysiskt guld har visat sig vara ett bra alternativ för dig som vill göra en investering, eftersom att det inte påverkas av den dagliga prisförändringen. Att investera i guld är ett utmärkt alternativ. Både för dig som har en investeringsportfölj och för dig som tidigare inte handlat med exempelvis aktier.

För nybörjaren är en investering i guld trygg då ädelmetallen aldrig helt förlorat sitt värde. För dig som är van att investera fungerar guldet som en hävstång när andra investeringar, som exempelvis aktier, går sämre. Som tidigare nämnt, ökar guld gärna i värde vid geopolitiska oroligheter och dålig monetär politik. Faktorer som ofta sätter aktier i gungning och kan resultera i en värdeminskning.

Guld som växer

Så börjar du investera i guld

Hur går då en investering till? NSG har ett stort flöde av investeringsguld och erbjuder fysiska guldtackor från C.Hafner. Allt investeringsguld från C.Hafner är 100 procent återvunnet men även klimatkompenserat så att det är CO2 neutralt. Att guldet är återvunnet innebär att guldet inte är nybrutet vilket i sig medför en garanti att guldet inte brutits under missförhållanden för att tjäna sitt syfte som investeringsguld.

NSG:s guldtackor har dessutom så kallad Good Delivery status. Vilket innebär att guldet genomgått etiskt och ekologiskt godkända processer samt uppfyller rätt normer. Statusen utfärdas av det självständiga organet LBMA som syftar till att granska utvinning, tillverkning och handel med ädelmetaller.

Allt investeringsguld från C.Hafner är 100 procent återvunnet men även klimatkompenserat så att det är CO2 neutralt

Om du vill göra en trygg, långsiktig investering i din portfölj eller till och med göra den första investeringen i ditt liv kan du besöka nsg.se. NSG erbjuder dagsaktuella priser och du kan alltid kontakta dem för information och orderläggning.

Till dig som ska göra en guldinvestering ger Sebastian Almgren rådet att göra ordentligt med research innan ditt köp. NSG besvarar gärna frågor och kan hjälpa dig som vill komma igång med en investering i guld.

guldtackor c.hafner

Inflationsskydd

Att investera i guld är alltså ett bra skydd mot inflation. Faktiskt är det så att vissa experter anser att vi borde binda våra valutor till guld för att på så sätt undvika allmän prisstegring. Men varför är guldet ett så kraftigt skydd mot inflation? Jo, guldet tappar inte i värde och har även den ganska unika egenskapen att ha varit en attraktiv handelsvara för människor världen över i tusentals år. Guldets kvalitéer i sin egenskap av ett grundämne gör även att vi kan nyttja guldet på nytt, oavsett hur längesedan det var som det utvanns. Om ett guld en gång gjorts till exempelvis ett smycke, är det inga problem att smälta guldet och återanvända det – helt utan spår av återvinningen.

Att guld finns i en begränsad mängd och inte kan skapas på konstgjorda vis är en bidragande faktor till guldets bibehållna värde

Även det faktum att guld finns i en begränsad mängd och inte kan skapas på konstgjorda vis är en bidragande faktor till guldets bibehållna värde. Guldets inflationsskydd är starkt och ett tydligt exempel på det är om vi ställer guldet i förhållande till bostadsmarknaden och pengavärdet. Bostäderna har genom åren blivit allt dyrare. En bostad som kostade 500 000 kronor för 20 år sedan och som idag kostar 3,5 miljoner kronor var för 20 år sedan värd motsvarande 7 kilo guld. Och det är här guldet blir intressant, för tack vare guldets värdebevarande är bostaden som idag kostar 3,5 miljoner kronor – fortfarande värd 7 kilo guld.

Armband i guld

Värdebevarare i din portfölj

Riskerna med att investera i ädelmetallen är färre än fördelarna. Om vi ser till vår historia är guld en mycket bra handelsvara att ha i sin investeringsportfölj. Inte minst kan du se ditt guld som en försäkran om oroliga tider väntar.

NSG erbjuder fysiska guldtackor och besvarar gärna frågor och funderingar som du kan tänkas ha kring en investering

Att guld tenderar att stiga i värde under ekonomiska osäkerheter blev vi inte minst påminda om under finanskrisen. Guldets värde ökade då medan en stor det av övrig ekonomi sattes i en obalans. För dig som planerar, eller är intresserad av att investera i guld är det bra att veta att guldet i regler står starkt i svårare tider. Men en investering i ädelmetallen bör inte ses som ett kortsiktigt sparande utan som en värdebevarare. En hävstång till din investeringsportfölj och en potentiellt god investering.

Ett sista varmt tips för dig som vill investera i guld är att ta kontakt med NSG. NSG erbjuder fysiska guldtackor och besvarar gärna frågor och funderingar som du kan tänkas ha kring en investering.

Äkta guld
Tips!

Kan du inte få nog av inspiration? Följ oss då på Instagram och Facebook för en veckodos! Eller lär dig med om vad som är äkta guld i artikeln ”Allt är inte guld som glimmar”.

Relaterade artiklar

vaxla-ringar-vigselringen

Vigselringens historia – från hampa till guld...

Våren är lika med bröllopstider och vigselringar som är bröllopssymbolen nummer ett. Men hur kommer...

Halsband-i -18k-guld-med -turkos

Turkosen

Turkosen är en ädelsten många rynkar på näsan åt. Hippiesmycken, souvenirer och billigt skräp, tänker...

Sebastian Schildt ring i platina med diamanter

Fria associationer kring ädelmetallen Platina

Om platina inte vore en ädelmetall, vem vore den då? Louise Michaelsson associerar fritt i...

Länkarna i 18k guld av Barbro Littmarck för WA Bolin kan bäras både som en lång kedja och en kedja och ett armband. Foto Uppsala Auktionskammare

Juvelfrukost på Uppsala Auktionskammare

December är månaden för morgonmys i familjens sköte med julkalender, luciamorgon och julotta. Inga gulliga...

Syntetiska eller äkta diamanter

Syntetiska eller äkta diamanter med Lie Lundberg

Lie Lundberg från Sveriges Gemmologiska förening vet det mesta som är värt att veta om...

Byggarbetsplatsen blev en safirgruva.

Spårbar ädelstensbrytning med Johannes Orstadius

Vilka är fördelarna och nackdelarna med småskalig ädelstensbrytning och vilka effekter kan den få på...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR