Sammansättning i allmänhet, guldlegeringar i synnerhet

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Sammansättning i allmänhet, guldlegeringar i synnerhet

Fråga: Hur mycket guld finns det i en 18K legering om den består av 75 % guld, 12,5 % silver och 12,5 % koppar?

Ibland kan det vara nyttigt  att  för samma sak använda olika begrepp. Detta är något som i förlängningen kan ge upphov till nya infallsvinklar, utvidga  arsenalen av angreppspunkter, förmedla information bättre, förenkla formulering och kanske till och med avslöja något nytt och överraskande.

Prologen ovan syftar otroligt nog på omvandlingar från en enhet till en annan vid angivandet av en legerings sammansättning, till exempel att omvandla från viktprocent till atomprocent eller volymprocent. Där viktprocent (W%) anger viktförhållandet, volymprocent  (V%) anger volymförhållandet och atomprocent (A%) anger molförhållandet . Om penningvärdet är av intresse används konsekvent viktprocent, är man däremot ute efter legeringens karaktär är atomviktprocent lämpligast.  Vid beräkning av sammansättningar i volymprocent antar man att totalvolymen är summan av ingående metallers delvolymer. Detta antagande är någorlunda rimligt för de flesta legeringar. Det betyder att man vid användning av volymprocent gör en approximativ beräkning där felet inte behöver vara betydande eller allt för stort.

Exemplifiering av omvandling mellan begreppen

Om vi bestämmer sammansättningen, i atomprocent, för en guldlegeringar bestående av 75 W%Au  guld och 25 W% Cu  koppar får vi att legeringen består av 49 A% Au guld och 51 A% Cu koppar. Detta innebär att en guldsmed ser att legeringen domineras av koppar och måste beaktas vid bearbetningen.  Genom att använda begreppet atomprocent (A%) har vi förtydligat något som inte syns vid användningen av viktprocent (W%). Något överraskade av resultatet har vi därtill också fått information om varför nämnda legering har en rödaktigt färgnyans (kopparfärg). Vi har även genom begreppsomvandlingen ökat arsenalen av angreppspunkter för att förstå och lösa problem inom ett hantverk som guldsmide.

Vid konverteringen från viktprocent till atomprocent har följande formler använts:

formel.jpg

 

Svar på den inledande frågan

Fråga: Hur mycket guld finns det i en 18K legering om den består av 75 W% guld, 12,5 W% silver och 12,5 W% koppar?

Svar: Guldlegeringen innehåller 55 A% Au (guld), 17 A% Ag (silver) och 28 A% Cu (koppar). 

 

 • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
 • Gäst - Andy

  Ok.. Det är lite intressant när man tänker på det! 9 karats ringar som säljs i England och USA kan inte innehålla speciellt mycket guld om man ser till volymen. Nån som kan räkna ut? :o

  0 Gilla
 • Gäst - Bill

  Andy : Du har ju beräkningsformlerna i texten ;)

  0 Gilla
 • Gäst - Andy

  Ja Bill, det stämmer. Men såna här uträkningar kan inte jag.. Men du kanske kan?

  0 Gilla

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
 • Skriv ut
 • Tipsa via e-post
 • Öka textstorleken
 • Permalänk
 • Läsarreaktioner
 • 3 kommentarer

Annonser