2014 – Året som har gått med Aurumforum

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
2014 – Året som har gått med Aurumforum

Vi tyckte det var på tiden för en liten återblick på Aurumforum. Så här kommer den, året som har gått med Aurumforum!

I förra veckan skrev vi om en viktig sak i all julhets. Det händer något med oss inför jul och dess klapputdelning – störst och mest blir plötsligt bäst. Men måste det vara så? Jag tror att det är viktigt att stanna upp och reflektera över vad vi faktiskt köper och konsumerar.

Att vi överlag blir allt mer medvetna och ifrågasättande konsumenter är en bra trend och jag hoppas att det kommer att influera våra smyckesköp mer i framtiden. Däremot kan nog alla som jobbar inom smyckesbranschen se vilket kunskapsgap det ibland finns mellan konsumenter och yrkesverksamma. Som gemene man kan det självklart vara svårt att veta hur smyckesinköp påverkar miljö, sociala förhållanden och även direkt i kvalité. 

Vi har också försökt lyfta fram andra frågor som vi tycker är viktiga att föra till rampljuset. Det gäller smycken som säljs med förbjudna och farliga ämnen som bly, kadmium och nickel. Det gäller även risker med att handla smycken online eller på sin semester. Låga priser kan locka, men vad betalar du för egentligen?

Men viktigast för oss har trots allt varit alla intressanta och fina människor vi har träffat på under året, som alla har en sak gemensamt: intresset för smycken.

Ett år med många inspirerande möten

Tobias Petersson Guldsmed

Alldeles nyligen kontaktade vi Tobias Petersson som, med sin butik S. Petersson guld & ur i Bollnäs, vann titeln ”årets guldsmedsbutik”. Tobias lyckas driva en välmående guldsmedsbutik på en liten ort som ständigt avfolkas. Och att han lyckas göra det i kombination med att testa nya metoder och följa internationella trender är jättekul, och jag hoppas det kan inspirera andra smeder runt om i landet.

Annika Gustavsson Guldsmed

En tjej som tog oss på redaktionen med storm redan på Precious 2013 var Annika Gustavsson. Jag intervjude henne i början av 2014 och därefter har citatet "tänk stort, börja smått" etsat sig fast. Att våga ta klivet och satsa på något helt nytt är både imponerande och inspirerande. Och värt att tillägga är att Annika nu kan bocka av drömmen om egen butik på Gotland. Grattis från oss på Aurumforum!

Olle-Olsson-guldsmedSen tror jag att många njöt in i benmärgen när de läste om den fantastiske Olle Ohlsson, som har levt ett helt liv som guld- och silversmed. En konsthantverkare som inte tycks ha haft några begräningar i sin karriär. Var hade han varit idag om han inte hade följt sina banbrytande magkänslor? 

Mässor och trendbevakningar

Vi har besökt och bevakat olika mässor runt om i världen: Inhorgenta i München, Bangkok Gems & Jewelry Fair och självfallet Precious i Stockholm. Vi hoppas att våra läsare kunde plocka upp lite inspiration och trendtips därifrån.

Under Precious ville arrangörerna glädjande nog visa upp bidragen från vår tävling Årets Guldkorn 2013, vilket resulterade i en lyckad utställning och stort intresse för tävlingen.

Aurumforum-på-Precious

Årets Guldkorn kom tillbaka

Efter fjolårets lyckade tävling bestämde vi oss tidigt för att köra Årets Guldkorn även i år. Med ett nytt tema och lite korrigerade regler så pågick tävlingen hela hösten fram tills i början av december, då juryn satte spiken i kistan.

Till slut var det som bekant Sofia Bankeström som tog hem titeln "Årets Guldkorn 2014" efter att hon tagit sig igenom alla tre steg: skissurvalet, omröstningen av läsarna och jurybedömningen.

När vi bestämde årets tema "Livets ögonblick", hade vi massor av tankar om vad deltagarna kunde tänkas hitta på. Men när vi ställde frågan "Går det att föreviga ett ögonblick?" tänkte vi inte på det som, nu i efterhand, känns som det kanske mest självklara - en kamera fångar ju ett ögonblick på riktigt. Vi skulle inte ens kunna förstå hur det skulle det gå till i praktiken. Nu vet vi!

Sofia-Bankeström-kamera

Årets mest lästa

Årets mest lästa artikel på Aurumforum är lustigt nog även årets första publicerade artikel. Den 2:a januari skrev vi om att svarta diamanter är på modet och med facit i hand så var den trendspaningen helt korrekt.

Den naturligt svarta diamanten ses sällan i smyckesbranschen, skrev vi då. Men ni kan vara lugna, vi kommer nog garanterat se mer av de svarta juvelerna framöver!

 

Svarta Diamanter trend

 

Bloggen växer och gror

I samband med att Anna Zachrisson skapade bloggen "Bröllop på 365 dagar" här på Aurumforum så har även bloggdelen börjat fyllas med liv här på Aurumforum.

Anna Zachrisson bloggIntresset vaknade verkligen till liv hos våra läsare när hon avslöjade hur hennes förlovningsring ser ut, vilket är hennes mest lästa inlägg detta år.

Kul med en levande blogg, nu hoppas jag att fler följer hennes fotspår! 

I början av året bloggade guldsmeden Jenny Fors Gentele om ett ämne som är värt att lyfta fram. "Jämför inte mig med en maskin" skrev hon efter att ha tröttnat på jämförelser mellan massproducerat och hantverk.

Något nytt i smyckesvärlden

Mycket har hänt, men mycket är också på gång och jag tror mig ana en ny anda i den svenska smyckesbranschen. De nya medierna har skapat ett ge- och ta-förhållande mellan branschkollegor, främlingar och vänner som tidigare inte skådats, och äntligen börjar denna anda även komma även till (den svenska) smyckesvärlden.

Om du kan hjälpa någon med ett problem, så kan du vinna på det i det långa loppet genom att själv få hjälp när du behöver det. Forum för smyckesbranschen växer i andra länder men i Sverige har vi varit lite mer försiktiga.

Jag hoppas att vi under 2015 kommer att se ett mer levande forum här, där vi hjälper varandra i allt vad det kan vara. Vår grundtanke med Aurumforum var att det ska vara något nytt och något kul. Något lättsamt. Och varje besökare kan delta hur mycket eller lite hen vill.

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 3 kommentarer

Annonser