fbpx

Vår storleksguide för dig som ska investera ett smycke

Den optimala storleksguiden för dig som ska investera i ett smycke

Dags att köpa ett smycke? Så här undviker du att köpa fel storlek! Det är nämligen inte så lätt som att endast gå efter design och material när du väljer smycke. Lika viktigt är det att smycket sitter perfekt! Det kan låta enkelt, men att hitta den perfekta storleken kan ibland vara lite trixigare än man tror. I den här storleksguiden för smycken berättar vi varför.
Ring prydd i diamanter

En perfekt sittande ring

En tid i livet då många personer investerar i dyrbara ringar är vid förlovning eller giftermål. Du har säkert redan en bild av hur din drömring ser ut, men låt dig inte förföras helt av design och material. Att du väljer rätt storlek på din ring är nämligen minst lika viktigt. Det kan låta som ett svårt uppdrag, men i vår storleksguide går vi igenom smarta metoder som du kan använda för att se till att ringen du köper har en idealisk passform för ditt finger.

Ett viktigt avseende som du ska ha i åtanke när du ska hitta din perfekta passform är att dina fingrar reagerar på värme och kyla. När du är varm svullnar dina fingrar något och för att utprovningen av ring ska vara så optimal som möjligt är det därför essentiellt att dina fingrar känns normaltempererade, så att måttet inte blir vilseledande.

En hårfin gräns mellan en för liten och en för stor ring

När passar en ring perfekt då? Ringen har en optimal passform när du inte behöver använda våld för att få av den men inte heller behöver vara orolig över att den faller av när du exempelvis badar, bär handskar eller arbetar med händerna. Med andra ord är det en hårfin gräns mellan en för liten och en för stor ring. Den perfekta passformen må kännas som en önskedröm, men den finns, och vi alla har den.

Utprovning av vigselringar
Vid utprovning av ring är det bra om dina fingrar känns normaltempererade så att måttet inte blir vilseledande.

Storleksguide: Ring

Ett smart sätt att mäta ditt finger på är att använda dig av en pappersremsa. Det låter simpelt, men fungerar som en bra måttstock när du vill ta reda på ditt mått. Klipp ut en pappersremsa med en bredd på ungefär en centimeter, linda sedan remsan runt önskat finger. Se till att remsan sitter åt, men tänk även på att den inte ska vara för hårt lindad. När det känns som att pappersremsan sitter bra, markera var den går ihop. När du markerat pappersremsan kan du jämföra den mot en linjal. Måttet kan du sedan ta med till din juvelerare när det är dags för utprovning.

Ibland händer det såklart att ett mått hamnar precis emellan två standardiserade storlekar. Det är ingenting du ska oroa dig över! Diskutera med din guldsmed vad det finns för lösningar så kan ni tillsammans komma fram till det bästa alternativet för just dig.

Halsband på sten

Ett halsband som faller dig i smaken

Något som är lätt hänt är att du tittar på ett smyckes design utan att ägna en tanke åt hur det kommer att klä dig. Eller hur du kommer att trivas i det och ifall det kommer komma till användning. Och givetvis är det så, du känner säkert igen att du ibland köper hem ett snyggt klädesplagg med en tanke om att du kommer vara snyggast på den där festen. Men i själva verket hamnar plagget i garderoben och får inte se solljus igen, oavsett hur snyggt det är. När du ska investera i ett vackert halsband gäller samma princip och det är därför viktigt att du ställer dig frågan om du kommer att trivas i det. Eller kommer det att hamna längst in i smyckeskrinet, trots sin skönhet?

Att hitta den perfekta längden på ett halsband skiljer sig från hur du ska tänka när du köper en ring. Ett halsband behöver inte ha en viss storlek för att inte falla av. Den stora skillnaden är att den ultimata storleken istället baserar sig på dina preferenser. Alltså vad du tycker är vackert och vad som passar just din stil. Nedan ger vi dig några handfasta råd för hur du ska tänka när du planerar ditt köp.

Storleksguide: Halsband

När du ska investera i ett halsband är ett varmt tips att titta på den samling du redan har. Oavsett om den består av flera eller ett fåtal halsband. Om du ser en röd tråd bland de halsband som du uppskattar mest, eller som kommer till användning oftast, är du någonting på spåren. Om de alla är i ungefär samma längd är det med stor sannolikhet den längden du trivs bäst i.

Om du har svårt att veta vad du uppskattar, eller inte har andra halsband att jämföra med, är steg nummer ett att testa halsband med olika utformningar och längder. Besök din juvelerare och testa det halsband som du är intresserad av. Juvelerare är vana att personer behöver betänketid och du behöver inte slå till direkt.

Ett värdefullt tips är därför att testa längden med en tråd som du har hemma

Din hals storlek kommer att påverka hur halsbandet sitter på dig. Det är något som kan vara bra att ha i åtanke innan du köper ett halsband. Om din hals är smal kommer ett kortare halsband att hänga längre ner. Ett värdefullt tips är därför att testa längden med en tråd som du har hemma och om längden känns bra är du på helt rätt väg.

Det går dock inte att poängtera en gång för mycket att ett besök hos din juvelerare är det bästa tillvägagångssättet. De kan hjälpa dig att komma fram till vilken längd och design som passar dig allra bäst.

Det perfekta armbandet

När du väljer armband spelar din personliga preferens och din handledsstorlek tillsammans en avgörande roll. Antingen är du ute efter ett armband som sitter tight, ett som sitter lösare eller ett mellanting av båda.

När det kommer till just armband är vi alla olika. Vissa personer föredrar att armbandet sitter löst runt handleden så att berlocker och andra detaljer hänger fritt över handen. Andra vill ha sitt armband mer som en klocka, en accessoar som sitter följsamt runt handleden och fungerar i alla situationer. Oavsett om du är en person som föredrar ett armband som är någorlunda tight eller om du föredrar en stor rörlighet, hjälper vi dig hur du ska tänka kring storleken.

Armband och halsband

Storleksguide: Armband

Något du ska göra inför ditt första armbandsköp är att ta reda på vilken omkrets din handled har. Måttet blir sedan din referens oavsett om du vill ha ett tight- eller ett löst sittande armband. Precis som när du mäter dina fingrar för att ta reda på din ringstorlek kan du även här använda dig av en pappersremsa. Vira pappersremsan runt din handled och gör en markering där den går ihop. Måttet på pappersremsan är ditt handledsmått och din referenspunkt när du går vidare till ditt personliga tycke. Grundregeln när du mätt din handled är att lägga på en och en halv centimeter på ditt mått, då får armbandet en följsam passform som inte blir varken för lös eller för tight.

Om du vill att armbandet ska sitta löst och få en vacker hängning över handen kan du addera ytterligare centimetrar till ditt mått. Om du istället föredrar att armbandet sitter hårdare tar du bort den extra marginalen du tidigare lade till. När du bestämt dig för hur du vill att ditt armband ska sitta och har det mått du tror blir bäst. Då är det en god idé att använda dig av ett halsband för att se om måttet motsvarar dina förväntningar. Mät upp halsbandet efter ditt tilltänkta armbandsmått och testa sedan att hålla det runt din handled. Om det passar dig, och det önskvärda resultatet av ditt nya armband, har du hittat din perfekta storlek.

Värdefulla ord på vägen mot ditt nya smycke

Det går inte att poängtera en gång för mycket hur stor roll passningen spelar när du ska investera i ett betydelsefullt smycke. Det är lätt att vi faller för smyckets design eller material och glömmer därför att lägga vikt vid hur väsentlig storlekspassningen faktiskt är. Ett vanligt misstag är att du förälskar dig i ett smycke och investerar i det med idén om att guldsmeden kan justera storleken om det inte passar.

Faktum är att oavsett hur yrkesskicklig en guldsmed är, är vissa material omöjliga att justera utan att förstöra smycket. Det är därför ett bättre, mer hållbart, alternativ att vara säker på vilken storlek du vill ha. Det är nämligen inte mycket som går upp mot ett smycke som passar helt perfekt.

Genom att följa vår storleksguide inför ditt köp får du den kunskap du behöver för att ditt smycke ska sitta precis som du vill att det ska göra. För även om ett smycke är det vackraste du sett, har det ingen betydelse om du inte trivs med att bära det.

Röngöra smycken
Tips!

Kan du inte få nog av inspiration? Följ oss då på Instagram och Facebook för en veckodos! Läs gärna vår artikel om hur du på bästa sätt sköter dina käraste ägodelar här!

Relaterade artiklar

Skrammelarmband av suzanne farnert

Suzanne Färnert – creolernas drottning

Suzanne Färnert i Uppsala är en av våra främsta guldsmeder och smyckekonstnärer. Hon är också...

Layers of pink brosch av Yasar Aydin

Faller du för fallosen?

Fallosen som symbol avbildas ofta som en erigerad penis och återfinns i kulturer över hela...

Detdukadebordet Inhorgenta award2024

Inhorgenta Award 2024

Inhorgenta i München är ett inspirerande mässa med smycken och klockor, ädelstenar, verktyg, maskiner, föredrag...

Enstensring 23k guld av Helena Edman

När drömmen om den perfekta enstensringen slog...

Många suktar efter den perfekta enstensringen men varför? Som ring betraktat är den inte särskilt...

”Pearl” - saltkar i silver, pilgrimsmusslor och kork av Karolina Hägg ställdes ut på Galleri Sebastian Schildt i utställningen Corpus Maximus 2017.

Vad händer i utställningsrummet? Besök hos Galleri...

Galleri Sebastian Schildt ställer ut smycken och smyckekonst under samma premisser som glas, keramik, textil,...

Länkarna i 18k guld av Barbro Littmarck för WA Bolin kan bäras både som en lång kedja och en kedja och ett armband. Foto Uppsala Auktionskammare

Juvelfrukost på Uppsala Auktionskammare

December är månaden för morgonmys i familjens sköte med julkalender, luciamorgon och julotta. Inga gulliga...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR