fbpx

Ett äkta smycke ska skapa emotionella band

Knyt an till ditt smycke

Det är lätt att bli förblindad av allt glitter. Att förlora kopplingen till naturkraften som ett äkta smycke faktiskt besitter. Arumforum har träffat Bartek Dziennik, guldsmeden och juvelfattaren som inte vill vara som alla andra och utmana vår syn på smycken.
Äkta smycken hos BD

–  Jag tycker det är synd att människor saknar tillhörighet till sina smycken. Det tror jag mycket beror på att man inte vet historien bakom. Men får man historiken blir man mer ett med smycket. För när du finner estetiken i ett äkta smycke hittar du också kopplingen till dig själv!

När jag hör dessa ord mumsandes på en hemmagjord äppelkaka slås jag av hur sanna de är. Jag sitter mitt i Bartek Dziennik ego, som han själv kallar sin juvelateljé på Sibyllegatan 26 i Stockholm.

Får man historiken blir man mer ett med smycket!

Butiken är planerad in i minsta detalj. Montrarna är noggrant upplysta för att låta smyckena komma till sin rätt. Disken är omsorgsfullt skapad för hand och varje liten millimeter i butiken har tänkts igenom. Bakom disken ser jag hur en av Barteks lärlingar sitter och arbetar vid sin guldsmedsstation. Det är verkligen ingen tvekan om vart jag kommit. Här tillverkas det hantverk. På riktigt.

cocktailringar från BD
Ett äkta smycke ska vara något du kan bära hela livet.

Friheten i att skapa

Bartek började som 17 åring på guldsmedsutbildningen i Mjölby. Efter att ha studerat fyra år började han jobba för Schalins ringar som juvelfattare.

– Jag trivdes bra, men samtidigt kände jag att det var något som fattades, säger han och skrattar åt den sammanträffande ordleken.

Storstaden lockade och efter två år flyttade han till Stockholm.

– När jag flyttade till Stockholm som juvelfattningslärling började jag känna att det gick som på löpande band. Jag blev sugen på att starta eget och bli mer kreativ.

Jag försökte slå bort nervositeten och fokusera mer på designen och guldsmidet

Sagt och gjort tog Bartek steget och startade egen verksamhet. Men det skulle dröja ytterligare tio år innan han vågade ta steget att öppna BD juvelateljé.

Äkta smycken i egen design

– Att öppna en egen butik, med egendesignade smycken och nischa mig inom det traditionella hantverket, var såklart lite läskigt. Jag försökte slå bort nervositeten och fokusera mer på designen och guldsmidet.

Han poängterar vikten av att känslan och friheten av skapandet ska genomsyra hela verksamheten.

– Jag ville att min butik skulle kunna kombinera en traditionell smyckesbutik med en guldsmedsverkstad. Varenda guldsmedsbänk, list, glasskiva och såklart vart enda smycke är noga utvalt ock skapat av mig. Jag gillar friheten i att skapa och vill att den ska genomsyra hela verksamheten. Det här är mitt livsverk. Mitt ego.

Hängsmycke i roséguld, golden beryll och diamanter
Hängsmycke i roséguld, golden beryll och diamanter. Ett äkta smycke att bära i generationer.

Vill hitta balansen

När jag tittar närmare i montrarna på alla smycken dras mitt öga till ett hänförande guldhalsband med en brinnande röd eldopal.

– Det här är ett av mina favoritsmycken. Det är en mexikansk eldopal tillsammans med roséguld och en större champagnediamant. Jag inspirerades så mycket av stenen att jag formade smycket efter det, berättar Bartek.

Han låter mig hålla halsbandet i min hand och undersöka det närmare.

– Jag gillar att använda mig av luft som ett element i mina smycken. Det måste komma in lite luft, annars känns det för tungt, berättar han och visar varför han valt att inte sätta ihop hänget runt eldopalen helt:

– Det är viktigt med rörelse i smycket så att det inte känns stelt. Därför gillar jag att en del av hänget är rörligt och följsamt.

armband
Ett äkta smycke ska måste vara snyggt från alla håll och kanter. Det ska vara något som händer, oavsett vinkel, menar Bartek.

Vi fortsätter att titta i montern och den här gången frågar jag om ett par manschettknappar i järn.

– Här leker jag med råsten. Jag tycker om att det är en svensk sten och att den är rå. Jag gillar att hitta balansen och inte bara fokusera på en sak. Det är inte bara stenen, eller metallen som ska ta plats. Vad bildar de tillsammans? Estetik är det viktigaste av allt. Det är estetiken som binder känslor och skapar balans, säger Bartek.

Han fortsätter med att visa en riktigt vass ring som är allt annat än diskret. Vid första ögonkastet kan det nog liknas mer som ett mindre vapen än en ring.

Det ska vara något som händer, oavsett vinkel

– Den här passar faktiskt alla kön. Det är en väldigt maffig ring så du behöver lite attityd för att bära upp den. Den är väldigt kompakt och vacker, men många har också reagerat på att den ser lite farlig ut. Men en skönhet kan ju också vara farlig. Människan är farlig, men det är också vackert. Jag gillar den kontrasten i det här smycket, säger Bartek när vi granskar ringen från varje vrå.

Han berättar att han tycker att det är viktigt att tänka på hela smycket. Att det måste vara snyggt från alla håll och kanter. Det ska vara något som händer, oavsett vinkel.

Äkta smycke i guld som tillverkas hos BD
Foto: Miranda Karlsson

Måste stå pall

När jag frågar Bartek om hur han ser på framtiden berättar han att han tror att marknaden står inför en stor förändring.

– Det här är högst aktuellt redan nu! Det kommer ske ett generationsskifte väldigt snart. Många kommer gå i pension och många nya unga talanger kommer ut på marknaden. Det ska bli spännande att se hur det påverkar hela branschen. För det tror jag att det kommer att göra, säger han och fortsätter;

– Jag har ingen aning om hur den kommer se ut om tre år. Men jag kan tänka mig att det kommer bli en del mer teknik som 3D och massproduktion som kommer ta plats. Tyvärr kommer då även det traditionella hantverket i skymundan, men jag ska hålla fast vid det så länge det bara går!

Äkta smycke hos BD

Oroväckande trend

Vad gäller trender vill inte Bartek jobba efter vad som är på modet, utan trivs istället i sin bubbla av inspiration från möbler, inredning och naturen som han själv ser det. Men han ser dock allvarligt på samhällsutvecklingen.

Det är många som tror att de köper guldsmycken när de egentligen köper förgyllda material för en billig penning

– Jag ser allvarligt på den trend som just nu sker i Sverige. Det är många kunder som tror att de köper guldsmycken när de egentligen köper förgyllda material för en billig penning. Eller än värre, köper massproducerade smycken som de fått information om är handtillverkade. Det är sorgligt tycker jag, och riktigt enerverande när man jobbar med den äkta varan.

Återvunnet guld
Nästan 80% av verksamheten drivs av omarbetningar av kunders gamla smycken.

Återvunnet guld

Att allt fler blir miljömedvetna tycker Bartek är positivt och något som kan gynna guldsmedsbranschen.

– Massproduktionen kommer inte hålla i längden. Varken för planeten eller oss. Helt plötsligt blir allt repliker och alla har samma smycken på sig, säger han bestämt och fortsätter;

– Jag vill jobba etiskt och hållbart. Jag vet att det kan vara lätt att slänga sig med de orden, men för mig genomsyrar det verkligen hela verksamheten. Jag tror att vi måste stå pall här och marknadsföra ännu mer VARFÖR man ska vända sig till en riktig guldsmed. Någon som faktiskt jobbar med hållbarhet och etik på allvar.

En stor diskussion på senaste tiden har varit kring gruvdriften. Där menar Bartek att det är viktigt att man som konsument läser på och faktiskt frågar runt.

– Jag jobbar med väldigt mycket återvunnet guld. På så sätt bryts inget nytt och gamla smycken blir till något helt nytt. Det blir en spännande resa, både för mig och kunden.

Omarbetat guldarmband med diamanter.
Omarbetat guldarmband med diamanter.

Ett oerhört förtroende

Att jobba med omarbetningar från kunders gamla smycken är något Bartek kan väl. Han uppskattar att nästan 80% av hans verksamhet faktiskt drivs av just det.

– En smyckestillverkning är en resa för både kunden och mig. Man får en idé som man skissar ner och skickar till kunden. När man fått ok är det bara att börja skapa. Det är ofantligt kul, men också viktigt att komma ihåg att man fått ett oerhört förtroende från någon. Det ligger ett ansvar i att leverera något som både kunden och jag är nöjd med.

Det ligger ett ansvar i att leverera något som både kunden och jag är nöjd med

För ett smycke ska ju vara något man känner ett emotionellt band till. Något man blir varm i hjärtat av.

– En del smycken som jag lägger väldigt mycket tid på skapas det ett känslomässigt band till. Det kan faktiskt vara lite bitterljuvt när de säljs, säger han och ler.

Intervjun börjar gå mot sitt slut och äppelkakorna är slut sedan länge. Jag tackar för mig och slås av hur inspirerad jag blivit. Här ska rotas i byrålådor efter mormors gamla pärlor. Pärlor som för mig kommer bilda ett nytt ovärderligt smycke!

BD logga
BD Juvelateljé

Bartek Dziennik arbetar med de flesta typer av ädelmetaller så som guld, platina, titan och har ett stort utbud av vackra ädelstenar så som diamanter, safirer, turmaliner, smaragder och opaler.

Kontakt
https://bdjuvelatelje.se

Relaterade artiklar

Stajlingtips Kina Andersson

Experternas bästa smyckestajlingtips

I höst låter vi smyckena ta plats – och hittar dem i det egna smyckeskrinet....

Anatomic heart av Bjorg jewellery

Scandi Style! Del 2

Del 2 av Scandi Style där vi möter kvinnorna som placerat skandinavisk smyckedesign på kartan....

Armring i silver av Rey Urban

Rey Urban och betydelsen av ett bra...

När Aurumforums skribent Louise Michaelsson skulle välja namn till den egna firman väcktes tankarna på...

Pärlhalsband av metallformgivare Klara Eriksson

P som i den praktfulla pärlan

Ingen kan ha missat pärlans uppsving de senaste åren. Glatt noterar vi en förändring i...

Ädelstenar spineller

Färg för alla

En färgsprakande ädelsten i ett smycke kan vara mer lättburen än ett klädesplagg i en...

presentkit Andrea Antonucci

Försäljning på flera sätt

Aurumforums skribent Louise Michaelsson har läst Brian Traceys bok The Art of Closing the Sale...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR