Elise Elwin är Årets Guldkorn 2018

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Elise Elwin är Årets Guldkorn 2018

Efter en omsorgsfull överläggning kom juryn fram till att Elise Elwin med hennes maffiga statement-halsband var den värdiga vinnaren av Årets Guldkorn.

Först och främst, hur känns det?

– Det känns jättestort, jag är så glad. Även om jag vetat om det ett tag innan det blev offentligt så är det mer på riktigt nu.

Vad tänkte du när du först fick veta att du vunnit?

– Jag kunde inte fatta att det var sant, jag var i extas hela dagen.

Varför sökte du till Årets Guldkorn?

– Jag hade följt tävlingen i flera år och velat söka länge för att testa min egen kreativitet. I år fastnade jag särskilt för temat med De fyra elementen, det var spännande och inte så lätt att tolka.

Halsband-AG

Berätta om ditt smycke.

– Först pluggade jag på om De fyra elementen och lärde mig mer om hur länge människor trodde att allt liv på jorden hängde på balansen mellan jord, luft, eld och vatten. Sedan älskar jag stora smycken med vacker rörelse och någonstans där formades grundidén till halsbandet. De fyra guldskivorna representerar elementen och silverskivorna står för balansen mellan dem.

Vem ser du bära halsbandet?

– Jag ser det som ett power-smycke. Det är stort och tungt och följer kroppen på ett vackert sätt, så någon som är stolt över sig själv och som går rak i ryggen.

Hur var det att delta i tävlingen?

– Det är det roligaste jag gjort! Jag har blivit så inspirerad av de andra finalisterna och även fått en ordentlig självförtroende-boost. En del av min kreativa process är att jag blir osäker på mig själv och mitt skapande. Nu har jag bevisat för mig själv att jag kan ro ett stort projekt i land, från idé till skiss och färdigt smycke.

Vad tänkte du när du såg de andra finalisternas smycken?

– Oj, det här kommer jag aldrig vinna! Jag är så imponerad av dem och tycker att de hade väldigt spännande tolkningar på temat.

elise-1

elise-8

Hur såg din arbetsprocess ut?

– Jobbet har till största del bestått av att såga, borra och göra fina ytor. Jag räknade ut att jag lagt ner ungefär 35 arbetstimmar på halsbandet. Det var väldigt noga att måtten stämde och att det inte glappade eller såg löst ut någonstans. Allra roligast var när alla 192 delar äntligen var klara och jag fick bygga ihop halsbandet. Som lås valde jag ett osynligt bajonettlås då jag inte ville störa rörelsen. Mest nervöst var det i slutet så jag skulle löda sista skivan med låset. Det behövde bli tight men fick samtidigt inte smälta något. Allt gick vägen och resultatet blev så mycket bättre än jag hade kunnat föreställa mig.

Berätta lite om dig själv, vad gör du på dagarna?

– Jag kommer från Motala och jobbar som guldsmed på Johansson och Schöttle i Linköping. Det trivs jag fantastiskt bra med. Drömmen är dock att om några år flytta till Skåne och starta eget. Jag skulle vilja fokusera på konsthantverk och bara egentillverkning.

Var det självklart att du skulle bli guldsmed?

– Inte alls, det var en ren slump. Min familj består till största delen av akademiker men jag har aldrig känt mig hemma i den världen utan alltid varit mer kreativ och älskat att pyssla och skapa. När jag skulle söka till gymnasiet så var jag helt inne på att jag skulle gå konditorprogrammet men två veckor innan man skulle skicka in sina val så hörde jag talas om guldsmedsutbildningen i Mjölby. Det lät jättekul så jag bytte mitt förstahandsval till det istället. Efter det följde Falköpings YH-utbildning i två år och då var jag även lärling hos Johansson och Schöttle i 18 veckor. Nu kände jag mig redo för en tydligare designinriktning och pluggade slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet i två år. Sedan såg jag att Johansson och Schöttle sökte guldsmed och jag fick jobbet.

Vad lägger du prispengarna (25 000 kronor) på?

– Jag vill ju vara lite smart och investera i sånt som jag kommer behöva när jag startar eget. Lite dyrare saker som ett mikroskop eller gravyrkula av bra kvalitet blir det nog. 

Slutligen, har du några tips till andra som funderar på att söka till Årets Guldkorn?

– Bara gör det! Våga lita på dig själv och din kompetens. 


Läs mer om tävlingen.

Läs mer om finalistbidragen.

Läs mer om jurybedömningen.

Se mingelbilderna från Precious Gala Dinner där Årets Guldkorn delades ut.

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser