Verktygsguide – för dig som drömmer om att bli guldsmed

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Verktygsguide – för dig som drömmer om att bli guldsmed Shutterstock

Aurum Forum fick en pratstund med Jukka Murto, lärare på YH Guldsmed i Falköping, om vilka verktyg som är måsten och vilka som är lyxvaror för nybörjare inom guldsmide. Hans bästa tips är att gå flera kurser för att lära dig hantera verktygen och ta reda på vilken utrustning din smyckestillverkning kräver. 

Jukka-Murto

Hur vet en aspirerande guldsmed vilka verktyg som kommer behövas?

– Jag sett alldeles för många ungdomar (och vuxna kvällskursare) lägga ut sina sparpengar på olämplig och onödig utrustning. Därför tycker jag att de allra gladaste amatörerna skall fortsätta med låneverktyg tills de någorlunda vet vad de behöver. Studenter har ypperliga möjligheter att arbeta med låneverktyg eller köpa in sådana för ett bra pris. Under utbildningen lär de sig att arbeta med låneverktygen och får bra koll på behovet för just deras produktion.

Vilka verktyg är absolut nödvändiga för att kunna börja med guldsmide?

– Det är svårt att generalisera vilka verktyg och maskiner som är måsten i början, speciellt när någon tänker ta steget och registrera en verksamhet. Givetvis hänger det mycket på vilken yrkesmässig nivå du uppnått, och vilken slags produktion du tänker dig. Rena nybörjare rekommenderar jag att inte införskaffa allt för mycket verktyg, endast det basala som hammare, sågställning, sågbräda, lite filar, smärgel och en minibrännare. Tänk också på lämplig skyddsutrustning.

verktyg2

Har du några generella tips till nybörjare inom guldsmide?

– Gå fler kurser och få en känsla för vad som fungerar för dig av de låneverktyg som finns till hands. Studenter har ofta möjlighet att köpa in verktyg av skolan, eller låna under utbildningstiden. Då kan de även få handledning i användandet av dem. 

Om man har gått en utbildning och vill starta eget företag, vad rekommenderar du då?

– Innan du ens börjar lista verktyg finns det andra saker som lätt undervärderas i planeringsstadiet. Till exempel ett utrymme eller lokal som man med glädje träder in i, där man förblir inspirerad och mår fysiskt bra. Där bör det finnas en stadig arbetsbänk med förnuftig arbetshöjd (gärna ställbar), en bekväm stol och ordentlig arbetsbelysning. Det behövs vatten/avlopp, god värme och ventilation samt elektricitet uppsäkrat enligt behov. Ett utrymme för att skissa upp idéer, mycket arbets- och avställningsytor, god förvaring och värdeskåp är andra vitala saker. Det blir många timmar sittande, så tänk på ergonomin för att förhindra framtida besvär med axlar, rygg och syn. 

Och själva verktygen?

– Mina förslag på verktyg är inte alltid de allra billigaste alternativen, men ger en möjlighet att skapa smycken på professionell nivå. I takt med att hantverkskunnandet och mängden beställningar ökar kommer kraven på utrustning och kvalitet naturligtvis också bli tuffare, men verktygen i listan räcker väldigt långt.

Vilka verktyg är lyxvaror?

– Många gånger är mer avancerad utrustning ett tvunget inköp då man får svårt att hinna med produktionen med bibehållen kvalitet. PUK-svets samt laser är mycket användbara verktyg, men kostar en ansenlig summa för en nybliven företagare. Samma gäller för rhodiering- försilvrings- och förgyllningsanläggningar, mikroskop, luftdrivna fatt- och gravyrsystem och så vidare. En gjutanläggning är kanske inte heller det första man investerar i, många väljer att köpa den tjänsten i början. Fundera över om du ska såga och fila ut rondeller eller köpa en sats uthuggare. Behöver du en charnerhållare eller blir det tillräckligt bra sågat och filat för hand? Ska du böja ringskenor över ett punsskaft eller köpa en ringbockningsapparat? Du kan starta en verksamhet med väldigt lite maskineri, men det blir svårt i längden att behålla kvalitet samt leveranstider när arbeten börjar komma in. 

Red. anm. Produktlänkarna har Aurumforums redaktion lagt in. 

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser