Guldsmed? Så tjänar du pengar på ditt farliga avfall

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Guldsmed? Så tjänar du pengar på ditt farliga avfall NSG

Att hantera farligt avfall från guldsmide på rätt sätt har tidigare varit både svårt och dyrt. Med NSG:s nya tjänst, Återvinning av avgyllningsbad, blir det lättare för dig som guldsmed att ta ditt miljöansvar. Det överblivna värdet från guldet får du in direkt på kontot!

Återvinning av avgyllningsbad

Norsk Svensk Gulds lansering av den nya tjänsten, återvinning av avgyllningsbad, innebär att det blir lättare för dig som guldsmed att ta ditt miljöansvar. Du får hjälp med transport, utvinning av guldet och med destruktion av cyaniden i en miljövänlig och kemikaliefri process (utan tillsats av kemikalier). Johnnie Lindbom är återvinningsansvarig på NSG och berättar mer:

 – Den stora fördelen med vår nya tjänst är att du kan tjäna pengar på dina avgyllningsvätskor, samtidigt som du kan känna dig trygg med att de hanteras på ett miljövänligt, lagligt och etiskt sätt. 

 Hur fungerar det?

– Du beställer dunkar från NSG och meddelar oss när du vill beställa hämtning. Vi gör en analys, du meddelas resultatet och det överblivna värdet från guldet förs smidigt över till ditt konto. 

 Hur lång tid tar det innan metallen finns på kontot?

– Det är en relativt lång process så det är bra att vara ute i god tid. Från första kontakt tills att det är klart får man räkna med 10–12 veckor i dagsläget.

 Om jag är osäker på värdet då?

– Då kan du göra en indikerande analys på en liten mängd vätska för att avgöra om det är värt att skicka in hela partiet för återvinning. Visar analysen att det inte är lönsamt tar vi ändå hand om ditt farliga avfall. Du betalar då enbart en destruktionskostnad.

nsg vätskor mile

 Hur många liter vätska måste jag lämna in för att det ska löna sig? 

– Cirka åtta liter. Guldsmedsmästareföreningen i Stockholm har ett förslag på gång om att guldsmeder kan gå ihop och gemensamt skicka in sina avgyllningsbad. De insamlade medlen skulle då kunna användas för att ge ett bidrag till stipendiefonden eller betalas ut i relation till inlämnad mängd. Riktigt smart!

 Om jag har andra typer av farligt avfall, kan ni ta hand om det också?

– I dagsläget nej. Vi jobbar dock med att ta fram fler liknande tjänster för andra typer av vätskor. Men man kan alltid höra av sig till oss om man känner sig osäker eller vill få vägledning i sin avfallshantering.

Vad kostar tjänsten? 

– Kontakta gärna NSG för mer detaljer samt information om priser. Du når oss på info@norsksvenskguld.se och 08-840043. 

 

 

 

 

  • Text:
  • Bild:NSG

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser