Succé för YH Falköpings nya gesällprov i guldsmide!

Betygsätt den här artikeln
(8 röster)
Linn Olivia Osgoods gesällprov. Inspirationen kommer från mekanik och rörelse, då det är ett kullager inbyggt snurrar locket och det blir en kul effekt. Kika på videon längre ner. Linn Olivia Osgoods gesällprov. Inspirationen kommer från mekanik och rörelse, då det är ett kullager inbyggt snurrar locket och det blir en kul effekt. Kika på videon längre ner.

2017 var andra året som avgångseleverna på Yrkeshögskolan i Falköping kunde anta utmaningen med gesällprovet i guldsmide. Hela sju duktiga elver klarade gesällen!

– Vi har haft tankar på att realisera detta länge, men för ett par år sedan kände vi att vi hade tillräckligt på fötterna för att påbörja processen, säger Jukka Murto, lärare på YH Falköping Guldsmide

Försöksår för gesällprovet

2016 blev ett försöksår där det omfattande planeringsarbete skulle testas i verkligheten. Att få till en fungerande tidsplan för design, tillverkning, rapportskrivning och framförallt granskningen hos yrkesnämnden var inte okomplicerat, men resulterade i ett godkänt gesällprov och en studieplan att arbeta vidare med.

klassGD15 

Med värdefulla erfarenheter i bagaget samt en grupp mycket drivna elever blev det hela sju godkända prover vid granskningen i höstas! 

 – Det är väldigt roligt att dessa nya guldsmeder är på väg att återetablera gesällprovet som en naturlig avslutning vid en yrkesutbildning. Att så många klarade provet är även ett bevis på att yrkeskunskaperna står på en stadig grund, säger Jukka Murto. 

 emma-rundlof

Examensarbete i guldsmide

Den fasta uppgiften i gesällprovet är en stel armring i silver med charner och instickslåsmed efter ritning med fasta måttbestämmelser. Eleverna hade dock möjlighet att utsmycka överdelen efter eget huvud. De traditionella gesällarbetena har fått sällskap av mer fantasifulla kreationer och inom kategorin frivilligt smycke är variationen stor. Avancerade ringar med kinetik och mekanik tillsammans med okonventionella specialdesignade medaljonger var kreativa bidrag. En del av förklaringen är att det frivilliga smycket också fungerar som ett examensarbete, och eleverna lägger förutom avancerade tekniker mycket vikt på formgivning.  

 Duktiga avgångselever

– Att bedriva en yrkesutbildning inom guldsmide har sina utmaningar. Vår bransch måste anpassa sig till nya tider och starkare konkurrens från bl. a import- och lågprismarknaden. YH Falköpings strävan har hela tiden varit att följa med i tiden, men med bibehållet kunnande i de traditionella teknikerna. Det har varit en förmån att få följa dessa duktiga avgångselever fram till gesällen, och årets framgång visar att vi nu är på rätt väg. Vi hoppas att de kommande årskurserna fortsätter i samma anda, för hur man än bedriver en utbildning är det elevernas vilja och driv som ger resultat i slutändan, avslutar Jukka. 

 

Linn Olivia Osgoods silvermedaljong påminner om ett klassiskt fickur med inspiration hämtad från mekanik och rörelse.
  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser