Svensk samtida smyckekonst på internationell turné

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Smyckeskonstnärer från hela Sverige deltar i den internationella utställningen The 6th European Triennial of Contemporary Jewellery som öppnar den 28 oktober i staden Mons, Belgien. På plats visas objekten från Sverige tillsammans med smyckekonst från Belgien och Frankrike. 

Femton smyckekonstnärer representerar Sverige i den internationella utställningen The 6th European Triennial of Contemporary Jewellery i Mons, Belgien. Urvalet har gjorts av curator Sofia Björkman, smyckekonstnär och galleriägare i Stockholm. Hon har tittat på vad svenska konstnärer inom fältet har skapat de senaste tre åren och därefter gjort urvalet. 

Roligt att se är att en av de femton utvalda smyckeskonstnärerna är Årets Guldkorn-finalisten Linnéa Eriksson.

Hur känns det att ha blivit utvald? 

– Jag känner mig mycket hedrad och tacksam över att få möjligheten att vara en av de 15 smyckekonstnärerna att representera Sverige under utställningen i Mons. Det ska bli väldigt roligt, och jag ser med spänning fram emot att få se allas verk, säger Linnéa Eriksson.

Vad förväntar du dig av utställningen och turnén?

– Jag kommer själv vara på plats i Mons under invigningen, och ser främst fram emot att insupa fantastisk, inspirerande och utmanande smyckekonst,samt att få knyta nya kontakter med kollegor från både Sverige, Frankrike, och värdlandet Belgien.

Återbruk, genus, socialt engagemang - smyckekonsten speglar vår samtid

Inom smyckekonsten används bärbara föremål som visuella uttryck. Material, teknik och hantering leder till personliga och unika sätt att spegla vår samtid. Flertalet av de deltagande smyckekonstnärerna intresserar sig för återbruk av material och frågor som rör genus, miljömedvetenhet och socialt engagemang. 

Maria Nordströms, projektledare på Konsthantverkscentrum och organisatör för den svenska delen av smycketriennalen tycker att utställningen är ett ypperligt tillfälle att visa upp den samtida smyckekonsten, säger Maria Nordström.

– Det här är ett fantastiskt sammanhang för konstnärerna att visa vad den samtida smyckekonsten tillför i form av tankeprocesser, skönhet och kreativitet.  

Den 28 oktober öppnar utställningen

Utställningen öppnar i Mons, Belgien, den 28 oktober 2017 och pågår till den 4 februari 2018 för att därefter gå på turné till de medverkande länderna Sverige och Frankrike.

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser