Guldsmedens moderna verkstad

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Från vänster: Mikroskåp med flexarm, micromotor med fotpedal och handstycke, dagsljuslampa med LED belysning. Från vänster: Mikroskåp med flexarm, micromotor med fotpedal och handstycke, dagsljuslampa med LED belysning.

Guldsmedsbranschen har haft en långsam utveckling på verktygssidan. Nu välkomnas nya, moderna lösningar och tekniker för arbetsplatsen. Men – mycket handlar snarare om komplettering och förbättring än att ersätta traditionell utrustning, något ett besök i NSG:s showroom vittnar om.

Sedan begynnelsen har guldsmedens arbete - byggt på ett gediget hantverk och en unik tradition - sett ut på ett nästintill likadant sätt. Verktygen har varit mer eller mindre oförändrade och hantverksprocessen likaså. Men, för ungefär 20 år sedan började det sakta ske en modernisering av guldsmedens arbetsplats i form av nya verktyg och maskiner och nu händer det saker i raketfart.

Andreas Johansson, försäljningsansvarig på NSG, berättar att det inte bara handlar om nya maskiner utan att det på senare tid dykt upp flera moderna versioner av traditionella verktyg:

– Idag finns nya, förbättrade versioner av verktyg som använts av guldsmeder i alla tider: filnaglar, sågbräden och sågställningar är alla exempel på produkter som har uppgraderats för att underlätta en guldsmeds vardag.

Andreas berättar vidare att mycket fokus också ligger på att ge guldsmeden en bättre arbetsmiljö:

– Guldsmedsbänkar blir exempelvis modernare med hållare för läsplattor. Men framförallt har den ergonomiska arbetsställningen förbättrats avsevärt, med mindre belastningsskador som följd, genom till exempel införandet av mikroskop vid fattningar och gravyr samt användning av tryckluftsdrivna sticklar.

Maskiner på framfart

När det gäller maskiner så har det skett en snabb utveckling de senaste åren med allt fler användarvänliga elektriska och digitala maskiner på marknaden. Punkt- och lasersvetsar är en maskinkategori som går framåt, och allt fler ser fördelar och framförallt tidsbesparingar med tekniken. Ett annat exempel är den elektriska gravyrmaskinen.

– Den första kom för cirka tio år sedan och har sedan dess gått från att vara dyr och svårmanövrerad till att bli lätthanterlig och prisvärd. Idag är det nästan lika enkelt att använda en elektrisk gravyrmaskin som att redigera ett worddokument, säger Andreas.

3D-världen är kanske den del som går snabbast framåt och allt fler guldsmeder designar i CAD-program och använder 3D-skrivare i sitt dagliga jobb.

Den nya teknikens maskiner öppnar möjligheter att tillverka saker som inte tidigare varit möjligt. I exemplet med den nya gravyrmaskinen framhäver Andreas dock att det inte handlar om att ta bort en handgravörs fina yrkesroll, utan om att bespara tid för en guldsmed i enklare gravyrer. På samma sätt som en punktsvets eller lasersvets inte kan ersätta traditionell lödning.

 

  • Text:
  • Bild:Andreas Johansson

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser