Dina drömmars ring - designa den själv

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Dina drömmars ring - designa den själv

Att klicka på en köp-knapp på nätet kan kännas som det enklaste alternativet. Men fördelarna med att gå till en guldsmed och låta göra en personlig förlovnings- eller vigselring efter just dina önskemål är många – och prislappen behöver inte bli högre. 

Tjock eller tunn? Guld eller annat material? Med eller utan stenar? Vägen till drömringen i djungeln av förlovnings- eller vigselringar kanske inte är helt spikrak. Men att gå till en guldsmed, som med sin erfarenhet och kompetens kan vägleda, kan bespara dig tid och möda. Och framför allt får du en ring skapad efter dina önskemål. Guldsmeden Leif-Åke Andersson – som sedan 1985 driver familjeföretaget Guld o silversmedjan med butiker i Klippan, Varberg och Ängelholm – har många års erfarenhet av tillverkning av ringar. Här är hans tips! 

Ringar med hjärtformat fattning och briljanter. Tillverkade hos Guld & Silversmedjan.

Att fundera på innan du besöker guldsmeden:

1. Hur ska ringen användas? Ska det vara en ”vardagsring” eller ”finring”? Olika ringar har olika förutsättningar och vill du kunna bära den varje dag bör den vara anpassad efter din vardag och livsstil. Har du ett fysiskt krävande jobb? Påtar du mycket i trädgården? I så fall behöver du en mer tålig ring än om du exempelvis har ett stillasittande kontorsjobb. En duktig smed hjälper dig hitta rätt. 

2. Skapa dig en bild av vad du vill ha. Traditionellt eller modernt? Titta på andras ringar och på nätet för inspiration. Bläddra i bröllopstidningar eller besök en bröllopsmässa. 

3. Sätt en budget. 

Hitta rätt guldsmed

Det finns många smeder där ute men hur vet du vilken du ska välja? Hör dig för med din omgivning och titta på vad andra har låtit göra hos olika smeder. Var inte rädd för att besöka fler än en. Där du får bäst respons – där ska du slå till. 

Förlovningsring i vitguld. Tillverkad hos Guld & Silversmedjan.

Val av modell

Titta på, och prova, olika modeller i smedens butik. Känn in olika bredder och tjocklekar. Fundera på om du ska ha sten/stenar och i så fall hur de ska vara fattade. Är det en förlovningsring, och tanken är att den ska kompletteras med en vigselring, bör du ha det i åtanke. Ta hjälp av personalen!

Val av material 

Guld har använts till förlovnings- och vigselringar i tusentals år och klassiskt sett är det vitt och rött guld som dominerar. Guld är slitstarkt och lättarbetat och dessutom är det lätt att justera i efterhand. Om den dagen kommer, då du vill göra något annat av ringen, är det bara att lämna in den till en guldsmed. Självklart finns det många andra fina material men de flesta har svårt att slå guldets egenskaper, som att det är lättarbetat men samtidigt slitstarkt. Smycken i till exempel silver eller stål tar det inte lång tid innan ytan är sliten och bortskavd. 

Förlovningsring-i-rödguld-med-diamanter

Få ner kostnaden med eget guld

Har du eget guld som ligger och dammar i byrålådan? Använd det! Räcker det till hela ringen betalar du endast för arbetskostnaden och eventuella stenar.  

Prislappen

En vanlig vigselring ligger på mellan 8 000 - 15 000 kronor beroende på material, utförande och om du har använt eget guld eller inte. 

Ring i rödguld med rosa ädelsten

Guldets karathalt

Det är kanske lätt att tro att du kommer billigare undan med en ring i 14 karats guld men det kan vara värt att tänka om. 

– Jag är kanske konservativ men jag tillverkar helst inte något i under 18 karat. Det blir inte någon större prisskillnad eftersom arbetskostnaden är densamma och guld i lägre karathalt tappar färgen och oxiderar, säger Leif-Åke Andersson. 

Vänta med ringen om du är gravid

Går det, kan det vara smart att undvika att köpa ring om du är med barn. Detta eftersom fingrarna ofta svullnar mer eller mindre under graviditeten och du riskerar att få en ring som är för stor när barnet sedan är fött och svullnaden har lagt sig.  

Släta-ringar-i-rödguld

Hur långt innan bröllopet bör jag ta kontakt med en smed?

Två månader innan du behöver ringen är det lagom att beställa den, menar Leif-Åke. Men dessförinnan ska du gärna ha skaffat dig en bild av vad det är du vill ha. Har du väldigt speciella önskemål får du ta höjd för det i tidsplaneringen, till exempel om du vill ha en ovanlig färg på sten eller en avancerad slipning av den. 

Ring-i-vitguld-med-diamant 

 

Använd dig av en guldsmed med rätt kompetens

Låt en guldsmed vara med i hela processen kring dina ringar. Beskriv dina tankar och känslor kring ringarna och rådslå med guldsmeden vad som är möjligt att göra. På så vis får du helt unika ringar som är tillverkade för dig.

Om du inte vet vart du ska vända dig, så vänd dig till Guldalliansen eller Guldsmedsmästarnas Riksförbund. Där hittar du guldsmeder med rätt kompetens.

 

  • Text:
  • Bild:Guld & Silversmedjan

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • 1 kommentar

Annonser