”Vi måste nå ut med GR:s äkthetsstämpel till kunderna”

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
”Vi måste nå ut med GR:s äkthetsstämpel till kunderna”

Massproducerade smycken står för hela 95 procent av marknaden. För att särskilja hantverkssmycken från dessa finns den kanske lite bortglömda äkthetsstämpeln från Guldsmedsmästarnas Riksförbund (GR). Nu vill GR slå ett slag för sin märkning. 

En märkning i form av en stämpel som garanterar att smycket är tillverkat för hand, av en guldsmed med ett aktivt medlemskap i Guldsmedmästarnas Riksförbund (GR) och att det dessutom innehåller korrekt ädelmetallhalt. Det är vad GR:s märkning innebär. Den har använts sedan 80-talet men behovet är nu större än någonsin för att göra det lättare för konsumenterna att särskilja hantverk från massproduktion. 

– Endast en bråkdel av de smycken som säljs utgörs av hantverksmässig tillverkning men det är kanske inte alltid kunden är medveten om att det är ett massproducerat smycke han eller hon får med sig hem. Ett smycke kan exempelvis framställas som ”handgjort” även då det är gjutet i en stor upplaga och endast polerat för hand. 

Det säger Veronica Gullbrandson, som sedan 1997 driver Ädelsmedjan och sitter i GR:s riksstyrelse. Hon menar att GR-stämpeln är en stark kvalitetsstämpel som ska särskilja hantverk från massproduktion. 

– Som kund vet du då att smeden har gått in i varenda liten detalj och skapat ett smycke som håller i generationer. Med märkningen vill vi också främja bevarandet och utvecklingen av guldsmedsyrket i Sverige och tydliggöra att smyckena är tillverkade under goda miljö- och fairtrademässiga förhållanden. 

Idag ser vi märkningar och certifieringar på allt från mjölk och kaffe till hudvård och kläder och konsumenterna ställer allt högre krav på transparens i syfte att kunna göra medvetna val. GR-stämpeln ska på ett liknande sätt göra det lätt för kunden att göra ett medvetet val baserat på hur, var och av vem smycket är tillverkat. 

 

Unknown

Såhär ser stäpeln ut. 

Vad krävs av en smed för att den ska få sätta använda GR-stämpeln? 

– Alla medlemmar i GR har rätt att använda stämpeln. För att bli medlem ska du ha gesäll- eller mästarbrev och minst sju års yrkesverksamhet. Du ska också ha blivit rekommenderad av två medlemmar som går i god för att du är hederlig och värnar om hantverket. 

Hur utbredd är stämpeln idag? 

– Långt ifrån alla våra 260 medlemmar använder den, det är strax under hundra smeder som har ansökt om den och hämtat ut den. 

Vilken status har stämpeln i dagsläget?

– Den har varit lite bortglömd ett tag och vi har inte riktigt nått ut med den. Det senaste året har vi i GR:s styrelse därför jobbat med att lyfta frågan. Vi vill få fler av våra medlemmar att använda den och framför allt vill vi få ut den till konsumenterna. Den måste synas i smedjor och butiker och just nu gör vi infohäften som vi ska gå ut med. Det är jätteviktigt att vi kommer ut till kunderna så att de förstår vad det handlar om. 

 

  • Text:

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser