”Det är alltid lika spännande när kunden får smycket i sin hand”

Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Christine Kassermo som driver verkstaden och butiken ECK Guld. Christine Kassermo som driver verkstaden och butiken ECK Guld.

Sedan Christine Kassermo bestämde sig för att bli guldsmed hade hon drömt om att öppna egen verkstad. 2015 tog hon steget. Hårt arbete varvat med lite tvivel på den egna förmågan till trots kan Christine nu, drygt ett år senare, konstatera att det har varit väl värt mödan. 

– Det är tufft att starta eget men det är det bästa beslut jag har tagit i mitt yrkesverksamma liv. 

Den kombinerade verkstaden och butiken ECK guld ligger i Huskvarna. Utöver reparationer, lagningar och beställningsjobb arbetar Christine Kassermo här med egna kollektioner som hon i framtiden vill få ut även i andra butiker. Hennes estetik rymmer såväl organiska former som mer raka och strama uttryck.

– Jag har svårt att bestämma mig. Jag skapar dels kollektioner med organiska former som ska kännas rörliga och på gränsen till barnsliga. Inget smycke ska vara det andra likt. Men sedan älskar jag utmaningen i det helt raka och perfekta. 

image005.jpg image006.jpg

Vilket är ditt favoritmaterial?

– Jag älskar rödguld. Det känns klassiskt och lyxigt. Jag älskar att arbeta med materialet och det blir vackert i olika strukturer: råare, blankt eller matt. Sedan vill jag gärna blanda färger, helst vitguld och rödguld. 

Efter en folkhögskoleutbildning i konsthantverk och design läste Christine vidare till guldsmed i Falköping och blev klar 2011. Under utbildningen gjorde hon praktik hos smyckekonstnärerna Ateljé KEG respektive MPC smyckekonst och efter studierna fick hon anställning hos Nordstans Guld i Göteborg. Här fick hon möjligheten att utföra sitt gesällbrev (en medaljong i rödguld och vitguld och ett stelt armband) för vilka hon tilldelades inte mindre än tre stipendier för. 

– Hos Nordstans Guld lärde jag mig massor och fick bättre självförtroende. Christian Bergqvist, som driver butiken, är en person jag har kunnat vända mig till sedan jag öppnade min butik. 

Efter några år i Göteborg bestämde sig Christine tillsammans med man och barn för att flytta hem till Huskvarna. 

– Lägligt nog slog den guldsmed som funnits här i många år igen i samband med detta och 2015 tog jag modet till mig och öppnade ECK guld. Det var inte ett helt självklart beslut i och med att situationen såg ut som den gjorde: nytt hus och två små barn. Men min man trodde på mig och jag tog steget. Även om det är min butik hade det aldrig funkat om min man inte var med på det.

image002.jpg

Vad är roligast när det kommer till skapandebiten?

– När det kommer in en kund som gillar det jag gör och vill att jag gör något utifrån mina idéer. Det är det bästa, att jag får vara med hela vägen från det att kunden sätter sin fot innanför dörren till det att jag sitter i verkstaden och tillverkar smycket. Och sedan, det alltid lika spännande ögonblicket, då hon eller han får det i sin hand. 

Hur stor del av din tid lägger du på eget arbete respektive beställningsjobb?

– Jag önskar att mina dagar var längre. En hel del tid går åt till beställningsjobb men det poppar alltid upp massor av idéer då, så jag vill absolut inte lägga den biten åt sidan. Jag utför även reparationer, vilket också är en viktig del i att utveckla mina egna idéer. Jag behöver alla dessa delar för att kunna utveckla mina egna smycken. Och kanske tack vare alla de här delarna är det allt fler kunder och efterfrågar mina idéer och kollektioner. Det går åt rätt håll helt enkelt.

image003.jpg

 

  • Text:
  • Bild:ECK Guld

Helhetsbetyg (0)

0 av 5 stjärnor
  • Inga kommentarer hittades

Kommentera

Lämna kommentar som gäst

0
villkor.
  • Skriv ut
  • Tipsa via e-post
  • Öka textstorleken
  • Permalänk
  • Läsarreaktioner
  • Bli först att kommentera!

Annonser